2023. február 4., szombat

Gyorskeresés

Telefonakku és a "bármilyen táppal töltés" esete

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Korán reggel... ezt muszáj leírnom 😃
Lehet, hogy tényleg én vagyok a hülye, de eddig ilyet még nem hallottam pedig pont ebben elég sok szakmai anyagot és tippet/trükköt olvastam, láttam, hallottam. Jópár éve építek otthon kütyüket, IoT rendszert, okosotthont, műszereket, stb... Úgy tudom, a Li-ion és Li-Po akkuk esetén szigorúan figyelni kell a feszültség és áram határok betartására, mert különben a cella károsodhat ami azért probléma, mert megnövekedik a tűz- és robbanásveszély. Márpedig ha egy ilyen elpukkan vagy kigyullad, az megint nem egyszerű eset mivel a füstje is már erősen mérgező.
Ma reggel a kollégám azzal fogadott, hogy kellene neki egy táp(egység).
-Milyen táp?
-Mindegy.
-De minek kell?
-Akksit tölteni. "Megindítani".
-Oszt mekkora feszültség?
-Mindegy. Mondjuk 20V.
-Azt a telefon akkut akarod 20V-ra csatlakoztatni?
-Tudod te már mennyit csináltam ilyet?
-Oké.
-Csak meglököm.
-Oké.
Na most szerintetek ennek mi értelme van?
Úgy tudom, ha mélykisülésbe kerül egy akku és a töltésvezérlő már nem akarja tölteni, az nem véletlen. Olyan kémiai folyamatok indulnak be, amiket már nem lehet visszafordítani és instabillá válik a cella. Főleg egy olyan eszköznél nem szórakoznék ezzel, ahol az akku a fejed mellett van közvetlenül.
Azt mondja, majd ha melegszik akkor nem tölti tovább.
Na és mondom mivel ellenőrzöd hogy melegszik-e? Folyamatosan fogod a kezeddel egész nap? Mert egy irodában vagyunk számítógépek mellett...
Nem hiszem, hogy túlgondolom, mert utána azt a készüléket odaadjuk valakinek használatra. Ha történik bármi, ki lesz a felelős?

Hozzászólások

(#1) rover45


rover45
senior tag

Ugyanmár, hisz mondta, csak meglökni szeretné :DDD

(#2) Kiki18


Kiki18
őstag

Faterral már csináltunk hasonló "meglökést", én is pesszimista voltam a dologgal kapcsolatban. Aztán csináltunk egy ilyet, túlmerült telefonakksival, és voilá bevált...el se hittem...

(#3) Zirowe


Zirowe
nagyúr

Régen volt vmelyik motorolánál ilyen "macgyver hacknek" nevezett eljárás a telefon felélesztésére, amikor is a töltőnek a kábelét egyből az akksira kellett kötni és úgy berakni a telefonba.
Használtam én is párszor. :D

We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!

(#4) UnA


UnA
Korrektor

De akkor miért aprózza el a dolgot, rögtön lehetne lökni valami masszívabb feszültséggel + árammal...

Egyébként nem értek hozzá :)

(#5) Gdi


Gdi
senior tag

Nekem valami ilyesmi jutott eszembe hirtelen: https://9gag.com/gag/aEP5R3G

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

(#6) ncc1701


ncc1701
veterán

Be szokott váln, de én labortáppal csinálomi. Mondjuk én a hivatalos feltöltött üresjárati feszkót állítom be rajta, és akkutól függően valami kis áramot, ilyen 100-200mA-t, és azt utána csavarhatom feljebb, amíg meg nem eszi a rendes töltője.

(#7) Krugszvele


Krugszvele
aktív tag

Motorola Defy volt és élesben használtam és működött.
De ott ugye a saját töltőáramát kapta az aksi csak közvetlenül bekötött kábelből, nem a töltőelektronikán keresztül. Írták is, hogy 10 percnél tovább ne csináljuk és melegedésnél azonnal hagyjuk abba.

(#8) sztanozs válasza Gdi (#5) üzenetére


sztanozs
veterán

Igazából én ezt meg is csináltam 7-8 évesen - csak 1.5 voltos izzóval e14 foglalatban :D

[ Szerkesztve ]

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#9) razorbenke92 válasza ncc1701 (#6) üzenetére


razorbenke92
senior tag

Hasonlóról tudok nyilatkozni.

Biztosan nem nevezhető szakszerűnek, de működik. Főleg olyankor, amikor a cellavédelem valami nagyobb áram miatti alulfeszültség miatt tilt le.

A "mindegy milyen" részhez még nem voltam elég bátor.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#10) llax


llax
senior tag

A jelenség ismert sokak körében: valamilyen ok miatt mélykisütött állapotba kerülő Li akku nem vesz fel töltőáramot. Nem csak a védelem nem engedi, hanem gyakran maga a cella is rosszalkodik. A mélykisütés károsítja az akkut, veszít valamennyit a kapacitásából, nő valamelyest a belső ellenállása, de nem lesz automatikusan bomba belőle.
Ha nem egy kuka közeli akkuról van szó, simán feléleszthető egy "meglökéssel". Ehhez a cellát erősen ajánlott lekötni minden elektronikáról és az áram jelentős korlátozása mellett, a cellafeszültségnél nagyobb feszültséggel kínálgatni mindaddig (lehetőleg szakaszosan), amíg el nem kezd számottevő áramot felvenni (az áramkorlát miatt ilyenkor már esik a feszültség).

Labortáppal, letekert áramkorláttal, folyamatos (műszeres) felügyelettel (vagy céleszközzel) akár biztonságosan is kivitelezhető a dolog. A cellában a kezdeti állapotban nincs számottevő eltárolt energia, ekkor még nem akar robbanni/kigyulladni. Amint éledezik (=értékelhető áramot vesz fel), onnantól Li akkuhoz való töltővel kell tovább tölteni. Az első feltöltés ne valami gyorstöltés, hanem sok órás töltés legyen - hőmérsékletet is figyelő töltővel.

Ha az áramkorlát és a felügyelet közül bármelyik elmarad, akkor jöhetnek a bajok... Ha valaki csak hallotta, hogy így vagy úgy kell, de ténylegesen nem tudja mit csinál, az szintén veszélyes. A Li-* akku nem játék!

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.