Az a lédig csak egy nagyker forgalmazói név de a burgonya fajtája meg mindenféle cimezetes nevű ezek a legelterjetebbek itthon (zacskón is rajta van meg a hálóson is rajta van a cimkén):
Arosa (Makón, Szabadszálláson termelik főleg) ezt biztos hogy forgalmazzák lédig néven
Igen korai, piros héjú, bőtermő fajta. Piacos, rendkívül ízletes, kiszerelésre különösen ajánlott. Sokféle felhasználhatóságú, megbízható német burgonyafajta. Fonálféreggel, betegségekkel szembeni ellenállása jó. Hasábburgonya gyártásra is kiválóan alkalmas. típus: A-B
Agria
Sárga héjú, sárga húsú, hosszúkás, ovális, sima nagyméretű gumókat nevelő kiemelkedő hozamokra képes holland fajta. Lombozat: Erős, felálló szárú, ovális, közepes méretű levélkékkel. Termesztési és tárolási jellemzők: Bőtermő, hosszú nyugalmi idejű fajta. Felhasználási érték: „B-C" főzési típusú, rövid főzési idejű, hasábburgonya, chips püré stb felhasználás
Balatoni Rózsa
Szárazanyag-tartalma közepes (19-20%). Sötét rózsa héjú, nagyon szép ovális alakú, sárga húsú, nagy gumójú Fehasználási érték : A vagy B
Cleopatra (ez nagyon elterjedt tesco cba coop boltokban megtalálható )
Érésidő:korai
Gumó:gyorsan fejlődő, nagyméretű ovális alakú, kissé lapított, egyenletes felszínű.
Hússzín:sárgás-fehér
Héjszín:rózsaszínű
Felhasználás:Hazánkban a korai burgonyák között az egyik legelterjedtebb, köszönhetően rövid tenyészidejének, piacos megjelenésének és jó ízének.
Előnyök:A fajta bőtermő, primőr-termesztésre alkalmas, nagyon jóízű.
Főzési típus: B
DESIREE (szintén eltrejedt itthon Frissáru és hagyományos piacra cba tesco coop-ban szokott lenni )
Érésidő:középérésű
Gumó:hosszúkás-ovális
Hússzín:világos sárga
Héjszín:élénk rózsaszín
Felhasználás:Általános konyhai felhasználásra kiválóan alkalmas fajta. Főzési és sütési célokra egyaránt jó illetve pürésítésre is megfelelő.
Előnyök: Magyarországon az egyik legismertebb fajta. Nagyon jól ellenálló a burgonya Y-vírussal és a poros varasodással szemben, jól tűri a szárazságot. A mechanikai behatásokat jól tűri, jól tárolható burgonya. Nagyon jó alkalmazkodóképessége és fiziológiai stabilitása is hozzájárult a széles körű elterjedéséhez.
Főzési típus: B
Laura (ez a tipus ami nagyon sárga, cba-ban látok folyton ) Héja piros, húsa sötét sárga Keményítőtartalma közepes.
Érésidő: középkorai
Gumó:Egyenletes, sima bőrű, ovális, hosszúkás-ovális, sekélyen ülő szemekkel, szép piacos.
Hússzín:sötét sárga
Héjszín:piros
Felhasználás: Nagyon jó étkezési minőségű, az általános felhasználáson túl alkalmas mosott burgonyaként való értékesítésre illetve jó hasábburgonya alapanyag.
Előnyök: Megfelelő körülmények között kiemelkedő terméshozamra képes. Nagyon jól ellenálló az Y- és levélsodró vírussal szemben.
Főzési típus: B
[ Szerkesztve ]