A gond, hogy ezek csak puszta adatok, a miértek megoldási lehetőségek fejtegetése volna egy szakember feladata.
Ollie: Mi amúgy heti egy láda almát fogyasztunk, egy-egy szállítmány közt is jelentős különbségek vannak, mert nem ugyanonnan származnak. Persze ilyen tételben csak közeli termelői almát szoktak tartani a zöldségesek, legalábbis itt, errefelé nincs nagybani piac. Gyakran a tárolás is probléma, mert hiába van kint -10 fok, ha nincs egy hőmérséklet-szabályozó termosztát a pincében, ahol 3 fok helyett akár 10 fok is van. Az almát szedéskor többnyire nem osztályozzák méret és hibásság szerint sem, mert nagy az élőmunka-igénye, és nem lehet gépekkel helyettesíteni. (Közben meg több százezres a munkanélküliség.)
Ilyen régi komcsi gyümölcstermesztő képeskönyveket nagyon érdekes lapozgatni, hogyan ment akkor mondjuk épp az almatermesztés.
[ Szerkesztve ]