Hirdetés

2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Adobe Lightroom topic (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#6201) *Ropi* válasza #56474624 (#6200) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ezért írtam én is, hogy a konkrét beállítások melléklésével lehet csak véleményt mondani, mert nem mindegy, hogy automata módban volt-e tesztelve vagy manuálisan finomhangolva, stb...

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6202) #56474624 válasza *Ropi* (#6201) üzenetére


#56474624
törölt tag

Manuálisan természetesen. Nekem ez teljesen általános (és saját, nem ilyen-olyan helyekről szerzett) tapasztalat, hogy a DxO Prime egy külön liga a LR alap zajszűréséhez képest, ami különösen akkor ütközik ki, ha nagyon zajos a kiinduló kép. Egy hátránya van, hogy sokkal lassabb is az exportálás, ha ez a zajszűrési algo van használatban.

(#6203) *Ropi* válasza #56474624 (#6202) üzenetére


*Ropi*
félisten

Értem. Tudsz mutatni referenciát? Kíváncsi vagyok. Sokszor kell ISO 20k fölé mennünk esküvőn és nem mindegy, hogy mi marad a képből a zajszűrés után. :D

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6204) #56474624 válasza *Ropi* (#6203) üzenetére


#56474624
törölt tag

Priviben küldtem.

(#6205) copass


copass
veterán

dxo egyszerűen csal: rátesz egy kiszedthetetlen kontrasztot és plusz zajt (ezért exportál sokáig, összefésüli több lépésben feltételezem). luminance-al is mókolnak, 100-on a dxo annyit hoz mint az LR 75-ön.
kontraszt miatt a sötét részekben lévő részletek eltűnnek és a minták is elvesznek a plusz zaj miatt.
iso 12800 minden kikapcsolva, csak a luminance 25, többi 50, jpeg90 forrás itt
Ba cy lus: ennyit a hatékonyságról! :D

[ Szerkesztve ]

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#6206) #56474624 válasza copass (#6205) üzenetére


#56474624
törölt tag

Én a képen a HQ zajszűrést látom aktiválva, nem a Prime-ot.

(#6207) copass válasza #56474624 (#6206) üzenetére


copass
veterán

prime rosszabb. vagyis jobban csal: több kontraszt, több zaj és kevesebbet szűr, plusz elmossa a zajt. kisebb is lesz a fájl (fast 4,5MB, prime 3,5MB) mert részletek tűnnek el.
látszik a hogy a kapu fehér sávja világít, amíg a többi része szinte eltűnik.

[ Szerkesztve ]

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#6208) #56474624 válasza copass (#6207) üzenetére


#56474624
törölt tag

LR
DxO Prime

Megnéztem magamnál is ugyanezekkel a beállításokkal, mint ami nálad van, csak én Prime zajszűréssel exportáltam.
Néhány megjegyzés:
-én is ki tudnék emelni olyan részletetet, ami a DxO-nál jobb, pl. a bal alsó sarok, vagy a jobb felső saroktól kicsit lejjebbi rész stb. Igazából nekem az egész DxO-kép jobban tetszik.
-a két kép zajszintje nekem nem azonos, ezekkel a beállításokkal nálam a LR-é a zavaróbb mértékű
-a két kép zajának jellege is más: nem vagyok biztos benne, hogy helyesen használom a fogalmat, ha jól rémlik, akkor a LR-ét neveznénk alacsony(abb) frekvenciás zajnak, a DxO-ét pedig magas(abb) frekvenciásnak. :F Konyhanyelven: a LR durvább, a DxO finomabb "szemcsézetű" zajjal operál.
Én emiatt a finomabb szemcsézetű zaj miatt is kedvelem jobban a DxO zajszűrését.
-a LR durván csökkenti a szaturációt, némely részletet teljesen fekete-fehérré változtatva (ez általános tapasztalat is vele az erős színzajú képek esetén)
-a böngészőben erősebben bebuknak az árnyékos részek a rossz Color Management miatt, ugyanez fennáll nem megfelelő, ill. nem megfelelően beállított képnézegető progikra is
-a tonalitáson nem lett változtatva egyik proginál sem, ez szerintem nem feltétlen életszerű, épp ezért kipróbáltam úgy is DxO esetén, hogy +1/2 expokorrekciót rányomtam, és minden más beállítást úgy hagytam:

DxO Prime +1/2 expo

[ Szerkesztve ]

(#6209) *Ropi* válasza #56474624 (#6208) üzenetére


*Ropi*
félisten

Az sem mindegy, hogy melyikőtök milyen programmal, milyen beállításokkal nézi vissza a képeket.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6210) copass válasza #56474624 (#6208) üzenetére


copass
veterán

persze hogy szebb mert kontrasztosabb és hozzáadott zaj miatt részletesnek tűnik.
ez egy nagyon alap trükk. rengetegeg grafikus használja ha a fészre raknak fel olyan képet amin sok piros vagy nagy átmenet van. rátesznek egy halvány zajt. ezért a tömörítő nem fogja lerontani és megmarad minden részlet.
LR-en látszik hogy tényleg csak a zajt szűri, nem ad hozzá semmit.
de nézd meg a jobb alsó sarokban a füvet ott csodálatosan látszik a hozzáadott zaj.
alul a lámpánál is látszik a térkövön hogy eltűnik a minta és egy ilyen foltos valami lesz.
márpedig nincs borzalmasabb annál amikor egy szoftver elkezdi önkényesen feljavítani a képet.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#6211) copass válasza *Ropi* (#6209) üzenetére


copass
veterán

persze. de a lényeg nem változik: dxo feljavítja a képet miközben zajt szűr. ez nálam már nem fér bele, mert ez parasztvakítás kategória. mint a mobiloknál.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#6212) #56474624 válasza copass (#6210) üzenetére


#56474624
törölt tag

Megkérdezhetem, ha csak annyi a trükk, hogy zajt ad hozzá, akkor hova tűnik a durvább szemcsézetű zaj, ami LR-nál viszont jelen van? Mert engem az sokkal jobban zavar.

Amúgy én nem merném állítani, hogy ez a fajta zaj részletesebbé, vagy annak tűnőbbé teszi a képeket. A beszkennelt filmnél miért nem? Mert szerintem nem. A legjobbak e tekintetben az alacsony ISO értékű, alacsony zajjal operáló filmek, azok adják vissza legjobban a finom részleteket.

Saját (digitális) képemnél kipróbáltam olyat is, hogy teljesen kiirtottam a zajt. De mire LR-nál eljutottam oda, és mire DxO-nál eljutottam oda, a LR volt az, amelyik a zajszűrtelen képhez képest jócskán részleteket tüntetett el, kent el, míg a DxO sokkal inkább megtartotta. Mellé még a színeket is. Én még nem tapasztaltam, hogy olyan részlet jelenne meg, ami a képen nincs rajta. :N

[ Szerkesztve ]

(#6213) #56474624 válasza copass (#6211) üzenetére


#56474624
törölt tag

Mielőtt elkezdtem komolyabban digitális fotózni (még csak egyszerű kompakttal nyomtam maximum), én az egész raw-ozást meg utómunkázást parasztvakításnak tartottam. Aztán később beláttam, hogy nem az, mert a raw nem egy kész kép, csak egy adathalmaz. Ha pedig nem én utómunkázom, akkor is utómunkázva van valahogy, hiszen sooc jpeg esetén megteszi ezt a gép. Egy adathalmaz tehát, aminél nincs referencia kép a valóságot leszámítva. Akkor meg miért ne csak a végeredmény számítson, miért ideologizáljam meg a folyamatot, raw-ból hogyan lehet "tisztességesen" kész képhez jutni? :F

(#6214) copass válasza #56474624 (#6212) üzenetére


copass
veterán

van egy alapzaj ami ugye természetes, de van egy másik zaj amit én nullás zajnak hívok. ami akkor történik ha olyan helyről kezdesz részleteket előhozni(felhúzod az expót+árnyékos részt) ahol nincs semmilyen adat. tehát a raw-ban ott már nullák vannak, ekkor jön a nullás zaj elő ami sávos,lilás,mintás,stb.
zajszűréssel mindenképpen részleteket veszítesz, tökmindegy mivel szűröd a zajt.
PS-ben persze sokkal több a lehetőséged, néha én is kénytelen vagyok ott mókolni. de az időigényes.
csodák pedig nincsenek. a prime se csinál csodát, rengeteg részletet eltűntet.
zajjal együtt lehet élni, ugyanúgy jó kiadványba, újságba, netre. észre se veszik ekkora méretben hogy 12800-on voltam...

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#6215) #56474624 válasza copass (#6214) üzenetére


#56474624
törölt tag

Bocs, de szerintem ez azért nem állja meg a helyét jelen esetben, mert ha megcsinálod a DxO-val ugyanígy (ahol expokorrekciót csináltam, ott úgy, ahol nem, ott nem, megfelelőt a megfelelővel összevetve), de a zajszűrést kikapcsolva, és összeveted a két képet, semmiféle trükközést nem fogsz felfedezni. Egyszerűen az van, hogy a DxO alaphelyzetből (nem pedig a zajszűrés miatt) más tónusgörbét alkalmaz a gép raw-jaira, mint a LR. Szerintem ez teljesen normális.
De nem akarlak meggyőzni, melyik tetszik neked jobban. Érdemes kipróbálni többféle képen is.

[ Szerkesztve ]

(#6216) madgie válasza copass (#6214) üzenetére


madgie
titán

"zajjal együtt lehet élni, ugyanúgy jó kiadványba, újságba, netre. észre se veszik ekkora méretben hogy 12800-on voltam..."

Én még plusz graint is szoktam tolni a képekre, bakker :D

(#6217) general válasza #56474624 (#6192) üzenetére


general
addikt

Nem ismerem az említett progikat, tény, hogy nem sok másban próbáltam a zajszűrést a LR-on kívül, de pont azért, mert én hatékonynak tartom. Hozzáteszem, én szinte mindig teszek graint a képeimre, így eleve zajos marad, tehát valóban nem érdekem a totálisan tökéletes zajszűrés.
Azzal viszont én sem értek egyet, hogy az auto-zajszűrés, vagy mi nem hatékony. Nem is tudtam, hogy van auto mód, mit értesz ezalatt? :)
Én sosem megyek 18-as zajszűrés fölé a csúszkán, ott már tényleg elkezdi elmosni a részleteket. De az iso 4000-6400-es képeim is teljesen jók lesznek ezzel a zajszűréssel.
8-15 egység között használom a csúszkát a LR-ban általánosságban, a színzajhoz sosem nyúlok, mert érzésem szerint nem kell, az az auto beállítás teljesen elegendő. De luminancia zajra nincs ilyen, alapból nullán áll.

De nem vagyok szűklátókörű, szóval ki fogok próbálni mást is. A gond az, hogy amikor több tucat képet, 100-200 képet kell zajszűrnöm, na ahhoz nem fogok külön szoftvert használni, ha számomra a LR is megoldja. Ez persze nem válasz arra, melyiknek a leghatékonyabb az algoritmusa. A Topaz zajcuccáról (nem tudom, mi most a neve, nem az volt a Noiseware?) én is jókat hallottam.

A Ropi által említett tesztet szívesen látnám, akinek megvannak az említett progik!
brickm te hogyan használod a LR zajszűrést és miért nem vagy elégedett?
Nekem komplett tárlatom van színpadi fotókból, 50x70-ben nyomtatva, egyik sem készült sztem iso 2500 alatt, sőt, és egyiken sem látni zavaró zajt, pedig ott aztán van fekete bőven, ahol nincs fény.

(#6218) #56474624 válasza general (#6217) üzenetére


#56474624
törölt tag

Azzal viszont én sem értek egyet, hogy az auto-zajszűrés, vagy mi nem hatékony. Nem is tudtam, hogy van auto mód, mit értesz ezalatt? :)

Én sem tudtam, hogy van, aztán tegnap benéztem LR-ban a Library modulba. Azon belül a Quick developban is lehet némi utómunkát eszközölni, onnan exportálva alkalmaz egy automatikus zajcsökkentést. Ez előtt én soha egyetlen képet nem csináltam meg a Library modul alatt, ezért sem értettem, honnan jött a feltételezés, hogy ez nálam a szokásos eljárás.

Amikor én hatékonyságról beszélek, akkor magára a zajcsökkentési algoritmusra gondolok, amivel a program dolgozik, nem pedig arra, hogy azon miképp alkalmazom én a beállításokat. Volt jó pár nagyon zajos képem, a D200-amnak a 3600-as ISO-jú (mondjuk ez is a maximuma) képei extrém zajosak/használhatatlanok. Később fedeztem fel, hogy a DxO Prime-mal többet kihozok ezekből a képekből. Beltéri, lakásban készített képek, köztük családi képek, szóval ezeken azért feltűnt volna, ha valami sunyi trükközést eszközöl.

Nagy ritkán amúgy vannak fura hibái, amikor rossz képrészlet kerül egyes helyekre, át kéne állnom a PhotoLabra, ott talán már javították ezt a hibát.

[ Szerkesztve ]

(#6219) general válasza #56474624 (#6218) üzenetére


general
addikt

Ja hogy ott. Én sem nyúltam hozzá életemben a Quick Develophoz. :D

(#6220) #56474624 válasza #56474624 (#6218) üzenetére


#56474624
törölt tag

* 3600-as ISO nincs rajta, 3200-as akart lenni :)


(#6219) general:



A zajhoz még annyit, hogy bizonyos mértékig nekem sincs vele gondom (fotózom filmre is, de amúgy nálam az egész fotózás csak hobbi), mert nem akarom kiirtani a részleteket, de nem mindegy, milyen jellegű a zaj.
Az apróbb szemcsézetűt sokkal jobban tolerálom, a nagyobbat, durvábbat már nem túl jól. :)

[ Szerkesztve ]

(#6221) *Ropi* válasza #56474624 (#6220) üzenetére


*Ropi*
félisten

Igen, a zajnál nagyon számít, hogy mekkorák a szemcséi az egész kép méretéhez és a képen lévő dolgokhoz viszonyítva. Távolabbi, sok fős csoportképen pl. egy vagyobb zajszemcse simán kitakar egy fél arcot.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6222) general válasza #56474624 (#6213) üzenetére


general
addikt

Ezzel maximálisan egyetértek, sokan helytelenül gondolják, neadjisten tanítják ezt... A raw fájl csak adat, se színtere, se színe, se bűze.. :D Tehát a kattintáskor a képnek csak a fele készül el, nekünk azt még elő kell "hívni". Ez nem változott 150 év alatt sem. Ezért akadok ki, amikor azt mondják, az utómunka csalás... Pff, anno meg a színe, kontrasztja miatt fűzött be valaki ilyen vagy olyan filmet, aminek a végeredménye jobban tetszett. Aztán vagy maga laborálta, vagy rábízta másra, de elő kellett hívni. Ma meg lusták a fotósok maguk előhívni (=utómunkázni), mást nem fizetnek meg érte, így az a magyarázat, hogy minek a raw, mikor kész a jpeg a gépben. Hát jah...csak egy fos, se színű végeredmény. Semmi karaktere. Ha neki jó, akkor oké, de ne magyarázzon nekem... :D

A zajszűrés téma meg... lehet konstruktívan vitázni erről, de mégiscsak ízlés kérdése, kinek mi felel meg. ELhiszem, hogy a DXO jobb végeredményt produkál (tényleg nem érdekl hogyan), de nem fogok külön a zajszűrésért egy másik progik IS használni, mert nincs rá időm, nem fizetik meg, ráadásul én magam a LR-mal is elégedett vagyok e téren.

(#6223) madgie válasza general (#6222) üzenetére


madgie
titán

A JPG nem feltétéenül lustaság kérdése, sőt, ott nincs szarakodás, hogy nem figyelsz a WB-re, mert majd behúzod, meg leszarod az expót, majd felhúzol rajta 3 stoppot. Ott rendesen be kell állítani a gépet, a helyszínen, nem eltingilingizni, hogy majd otthon megoldom (abból az időből, amit amúgy a családdal tölthetnék, vagy csak szimplán kialudhatnám magam).

És persze a RAW mindig ott van a JPG shootereknek is, ha félrement valami (mert mentünk abban is, természetesen), érdekes módon nekem esküvőnél évek óta nem kellett RAW-hoz nyúlnom, azt a minimális utómunkát röhögve elbírja a JPG is.

(#6224) copass válasza #56474624 (#6215) üzenetére


copass
veterán

sötétebbről indít, így nem látszik a zaj se annyira. ez meg azért nem jó (nikonosoknak igen, canonnak nem), mert akkor utána kell húznod. de akkor meg még több zaj jön elő.
arról nem is beszélve hogy én nem fogok megvenni egy progit csak azért mert jobban szűri a zajt. arról nem is beszélve hogy tetű lassan exportál...az meg messze van a hatékonyságtól.
ez a különbség számomra semmi.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#6225) general válasza madgie (#6223) üzenetére


general
addikt

kinek a pap, kinek a paplan. én nem hiszek a vázban készült jpegben. nem mellesleg, ha te esküvőn sötétedés után minden képeden be tudod állítani a helyes wb-t, főleg abban az állandó rohanásban, akkor isten vagy. :D egy adott vacsorahelyszín két területén is totál mások a fények legtöbbször. szerencsére én azért nem vállalok tucatszámra esküvőket, nem az a fő csapásirány.

de mondok mást, az én 1dx-em kijelzője teljesen más színű, mint az 5d4-é, és nem az 1dx nyer, mert sokkal hidegebb az a kis lcd, esélytelen lenne beállítani popntosan a helyszínen, ez is befolyásoló tényező sajnos. (mark1, még nem lehet az lcd-t beállítani, mint pl 5d4-ben)

természetesen nincs azzal bajom, ha valaki jpegben fotóz, csak nekem nem működik. és nem azért, mert összevissza lövök, aztán otthon javítom, ahogy írod. ;)

(#6226) *Ropi* válasza general (#6225) üzenetére


*Ropi*
félisten

A vázak kijelzőit direkt nem kalibrálják, mert úgyis változó fényviszonyok közt nézi az ember.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6227) madgie válasza *Ropi* (#6226) üzenetére


madgie
titán

Azért én szemre hozzálövöm a kalibrált monitoromhoz külön az EVF-eket és az LCD-ket is. Dpreview tesztábra és egy barnás beltéri fotó szépen segít ebben, a hue/saturation nagyjából belőhető így (nyilván nem profilozás, de sokkal pontosabb, mint gyárilag).

(#6228) copass válasza madgie (#6227) üzenetére


copass
veterán

5dm2/6D megtanultam hogy nem szabad a kijelzőre adni színek tekintetében.
ne legyen nagyon alos aztán annyi. néha akkora hülyeségéket mutat az lcd, gépen meg tökéletes minden.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#6229) general válasza *Ropi* (#6226) üzenetére


general
addikt

ez nem válasz arra, miért más a kijelző típusonként.. ;) nem mellesleg az 5d3-ban és 5d4-ben is van auto mód, ami eddig nálam tökéletesen vizsgázott, tehát a fénymérő szenzora megfelelően állította az lcd világosságank a mértékét. nem igazán értem, ez az 1dx szériában miért nincs benne. akinek nem kell, kikapcsolhatja, de legyen már benne, ráadásul mondom, faszán műxik.

...

persze, a kijelzőre hagyatkozni butaság, én csak a hisztogramnak hiszek, tudva, hogy az is csak egy srgb vagy adobe rgb hisztogram, éppen amire állítva van a váz jpeg-je. (tehát ha eléri a falat, igazából van még benne tartalék, mert a raw többet tud)

[ Szerkesztve ]

(#6230) *Ropi* válasza general (#6229) üzenetére


*Ropi*
félisten

Azért más a kijelző, mert más a kijelző (fizikailag). És mivel nincsenek kalibrálva azt látod, amit a határaik engednek. Nem hiszem, hogy ez csak számomra triviális...

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6231) general válasza *Ropi* (#6230) üzenetére


general
addikt

valamit félreérthettél. ez költői kérdés volt, nem tőled várom a választ. persze hogy más a kijelző benne, csak nem érti az ember fia, miért ilyen hideg és pontatlan a színe egy 1d szériás vázban. ennyi.

(#6232) *Ropi* válasza general (#6231) üzenetére


*Ropi*
félisten

Elmondtam, de ha nekem nem hiszel... :) Meg ami még itt nincs leírva, hogy pl. olyan kicsi a kijelző fizikai és tonális felbontása is, hogy a pixelösszevonások miatt jelentős a színtorzulás.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6233) Surfym@n


Surfym@n
senior tag

Szerencsére még kitart a mekafull W530 konfig (4C/8T i7, 32GB RAM, Quadro K2000 2GB, SSD-hegyek..) de vajon mi lehet a reális utódja?

CPU terén gondolom a fizikai 8 mag, csak kérdés hogy a Ryzen felé érdemes elmozdulni? LR milyen "viszonyban" van AMD-vel manapság?

RAM esetében 32GB alá nem mennék...

VGA gondolom itt már kell min 4GB GDDR RAM csak ebben az esetben az a kérdés, hogy érdemes Quadro/FirePro vonalat eröltetni vagy a "kommersz" GeForce MX/Radeon vonal ugyanazt adja?

SSD esetén is előrelépés lenne az NVMe a SATA3-hoz képest.

Tehát CPU/RAM/GPU vonalon mi most az optimális most a LR-nak ahhoz hogy 2 FullHD monitoron 20MP RAW-okat ipari mennyiségben feldolgozzak és ne legyen Develop alatt akadás.

Illetve melyik Workstation-kategóriás noti tudja most ezeket? Nem feltétlenül a legújabb generációra hajtok, jó nekem a 2-3 gennel korábbi is (bár itt a GPU lesz a szűk keresztmetszet)

Köszi a segítséget :)

[ Szerkesztve ]

28 év és 2.8-as rekesz felett már nincs mese...

(#6234) copass válasza Surfym@n (#6233) üzenetére


copass
veterán

quadro vonalat már annyira nem éri meg tartani, mivel a 30bit már elérhető a gtx 1050-,gtx1650-,rtx szériákban is a studio driverrel
nvme jelentős gyorsulás.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#6235) JohnyBlue válasza Surfym@n (#6233) üzenetére


JohnyBlue
őstag

Én is párszor nekifutottam már ennek de mindig visszapattantam mert a "régi" masináknál az nvme meghajtó hiánya az újabb gépeknél meg az ilyen olyan light procik sokasága a riasztó. Mondjuk vannak ezek a mostanság divatos gámer notik amikben vagy a kijelző a baba vagy a hardver. Egyszerre a kettő nagyon ritka de ha összejön akkor az sírósan drága.

Amúgy meg Lenovo P1 G2 :B ;] :P

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#6236) *Ropi* válasza Surfym@n (#6233) üzenetére


*Ropi*
félisten

Pár hete láttam egy Asus G531GU-t, az külső monitorral nem rossz. Van benne külön NVMe és külön SATA port is.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6237) general


general
addikt

hm, ez a 30 bit támogatás elég fasza...Mac vonalról van bárkinek infója e téren? sosem tudtam biztosan, mely termék ad 30 bites kimenetet, de ha jól sejtem, csak a Mac pro vonal.. :(
mondjuk kéne majd egy true 10 bites monitor is.. :D

[ Szerkesztve ]

(#6238) *Ropi* válasza general (#6237) üzenetére


*Ropi*
félisten

A laposok és a lapos alkatrészekből összelegózott Mac Mini-k, meg minden amiben belső GPU (is) van, az 8 Bitre van korlátozva. De először inkább a LUT alapú profilok normális kezelését illene megoldaniuk (szerintem).

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6239) madgie válasza *Ropi* (#6238) üzenetére


madgie
titán

Hehe a Windows-nak meg mindenféle profil normális kezelését :D

(#6240) *Ropi* válasza madgie (#6239) üzenetére


*Ropi*
félisten

Az legalább pontos, ha működik. :DDD

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6241) general válasza madgie (#6239) üzenetére


general
addikt

...meg hogy a beépített képnézegetők mutassanak már rendes színeket, vicc... hegeszteni kell a külsős képnézegetőket is, hogy működjön... :DDD egyedüla Bridge jó alapból.

(#6242) *Ropi* válasza general (#6241) üzenetére


*Ropi*
félisten

Nem kell hegeszteni semmit: a Faststone korrektül kezeli a v4-es, LUT alapú profilokat is (csak be kell kapcsolni a beállításaiban a színvilág figyelembevételét).

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6243) #56474624 válasza *Ropi* (#6098) üzenetére


#56474624
törölt tag

Így több mint 2 hónap után teljesen véletlen találtam valamit ezzel kapcsolatban. Raw Therapee progival tapasztaltam. Hogy recésedik-e, vagy sem, az annak függvénye, hogy a Bayer-deinterpoláció, angolul Bayer demosaicing milyen algoritmusra van állítva (Amaze, RCD, VNG4, DCB stb.).
LR-nál, ha jól tudom, ezt nem lehet állítani. Elképzelhetőnek tartom, hogy régebbi LR-verziók más algoritmust használtak, és azokkal jól működik.

[ Szerkesztve ]

(#6244) *Ropi* válasza #56474624 (#6243) üzenetére


*Ropi*
félisten

Köszönjük, hogy megosztottad ezt az infót, hasznos! :K

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6245) #56474624 válasza *Ropi* (#6244) üzenetére


#56474624
törölt tag

Egyébként Lightroomon/Camera raw-on belül az Enhance details/Részletek javítása ezt is javítja, szóval végülis áthidalható ott is a probléma, ha jelentkezik. :)

(#6246) Red@Arc válasza #56474624 (#6245) üzenetére


Red@Arc
tag

Jó hogy említed ezt a funkciót, már el is felejtettem. Bár emlékeim szerint anno épp azért mondtam le róla, mert egy 20 megás fájlból lesz egy 100-as, ráadásul a Nikon és a Canon esetében (sokkal) kevésbé hasznos, mint a pl. Fujinál. Mindenesetre kipróbálom.

...csak álmodni mentél! https://www.flickr.com/photos/138293221@N04/

(#6247) *Ropi* válasza #56474624 (#6245) üzenetére


*Ropi*
félisten

Tehát javították a problémát, csak nem tudnak róla. ;] Jellemző. :DDD

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6248) #56474624 válasza Red@Arc (#6246) üzenetére


#56474624
törölt tag

Én még csak most fedeztem fel. A régi gépemnél, a D200-nál úgy általában elég hasznos. A recésedés eltüntetése csak az egyik ezek közül, van még néhány: ahol sok párhuzamos vonal van sűrűn egymás mellett (pl. korlát, redőny a távolban), vagy a képen kicsiben látható feliratok vannak, stb., ott gyakran van valami anomália, ami élesítés nélkül is ott van, az élesítés csak feltűnőbbé teszi. Ezek amúgy Capture nx-2/d-vel is ugyanúgy megvannak, leszámítva a recésedést.

A dng-t én törlöm, minden szerkesztésem ott van a raw-nál. :)

[ Szerkesztve ]

(#6249) pigsty


pigsty
aktív tag

Tisztelet TörzsTagok!
A kérdésem, érdemes-e újabb LR verziót felraknom, és ha igen, kb melyik javasolt?
5.6 van, 64bites,Win7 alá, 16GB RAM, Intel Core i3-3240, 2 magos 3400 MHz a rendszer, program és 25ezer kép HDD-n van.

Elégedett vagyok vele, ám lehetnek új, jobb funkciók. Visszaolvasva itt is, más hírekben is, sok panaszt olvastam, újabb verziók lassabbak, egyéb gond volt, stb. Több szem többet lát.
Egy ideje nagyon megfontolt vagyok az új programverziókkal úgy általában, még biztonsági frissítésekkel is, volt már, több bajt hozott, GUI megváltozott stb., ezért nem újítok, ha nincs panasz az aktuális verzióval.

Amúgy egy FZ38-as Panát nyüstölök. ISO80-n moderált a zaj, LR. jól gondozza azt, ha hozzányúlok.

Jobb ma egy veréb, mint holnap egy véreb.

(#6250) *Ropi* válasza pigsty (#6249) üzenetére


*Ropi*
félisten

Szia!Azt, hogy a Te adott gépeden hogyan teljesítene a program csak tippelni lehet, de van egy sanda gyanúm, hogy dedikált VGA híján nem profitálna az újabb funkciókból, mivel azok nagyjából mind a VGA számítási teljesítményén alapulnak. Ha mégis ki szeretnéd próbálni, akkor azt ajánlom, hogy előbb szerezz be egy GTX1060 kártyát (erősebberr233t nem tudna kihajtani a jelenlegi processzorod)!

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Adobe Lightroom topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.