Hirdetés

2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-08-17 20:43:18

LOGOUT.hu

Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#21984) Audience válasza yodee_ (#21982) üzenetére


Audience
aktív tag

Minél nagyobb az MTU annál több adat tud elmenni egyetlen csomagban, tehát érdemes a lehető legnagyobbra venni a maximális teljesítmény érdekében!

Egy ethernet keret ha nem jumbo frame 1500 byte-ot tud átvinni, tehát ennyi fér bele. Ebben utazik egy TCP keret aminek a fejrésze 20 byte, majd a TCP keretben utazik egy IP keret aminek a fejrésze szintén 20 byte így megkapjuk a TCP MSS-t ami tehát az MTU - 40 byte. Ennyi a valós adat amit átvisz egy keret maximum.

Az MSS tehát a konkrétan átvitt adat. Ezt tudod egy mangle rule-lal beállítani.

Amikor két végpont kommunikál, lehetnek szűk kersztmetszetek az átvitelben, pl egy S2S VPN esetében a két site-on 1500byte az MTU de közöttük a VPN csak 1420-ra van állítva pl. VPN kapcsolat okán. Ekkor vagy kézzel beállítod vagy egy ICMP szolgáltatást használsz a PMTU discovery-t ami feltérképezi mekkora csomag fér át a két végpont között és nem küld nagyobbat. Az ICMP sok helyen blokkolva van, nehéz rá építeni, ezért szokták kézzel beállítani és ezért szokták az elméleti maximum alá venni kicsivel. Ha elrontod akkor a HTTPS kapcsolatok nem fognak működni mert nem viselik el a csomag darabolást amikor a limitet meghaladó csomagot felbontjuk egy maximális méretű csomagra és a maradékra.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.