Hirdetés

2024. május 6., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

A Linux Mint bemutatása

A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.

Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4801) ubyegon2 válasza kislaci (#4799) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ha nem használom kikapcs, használat előtt bekapcs. SSD-n van az oprendszer, pillantok alatt feláll. Használom. ;)

(#4802) nemurea válasza Mtbsrác (#4800) üzenetére


nemurea
aktív tag

Szerintem Linuxon az 'ultimate' megoldás az ffmpeg, gondolom, bármelyik disztróval működik, mivel alapvetően parancssoros. Ha rááldozod az időt a kiismerésére, akkor gyakorlatilag bármit meg tudsz tenni a videóval. Windows-on van (független) GUI-s kezelő felület is hozzá, gondolom, Linuxon is. Nekem a régi VHS kazetták digitalizálásánál volt nagy segítség, mivel a kártya gyári programja nem állt a helyzet magaslatán, és a VLC-t sem tudtam jó működésre bírni.

(#4803) Syl válasza kislaci (#4799) üzenetére


Syl
nagyúr

SSD ide vagy oda, én szívesen használnám a sleepet. Rühellem a programokat leállítani majd újra elindítani, dokumentumokat megnyitni stb.
A gép fogyasztása sleep és shutdown között minimális, csak a memóriafrissítés megy pluszban.

A 12.04-es ubuntu korszakban évekig ment a gépem úgy, hogy csak sleep-be raktam. Ez újabban nem működik. Ubuntu 14.04 vagy újabb és egyéb variációk (pl. mint) 10 esetből 7x lemegy sleep-be, és 5 mp után felébred :W Debian 8.2 csak simán sz*rrá fagy sleep helyett.
Ugyanaz az alaplap, ugyanazon generációs i3, ugyanúgy csak Intel HD2500, ugyanúgy csak egy SSD.

(#4800) Mtbsrác

Freemake Video Converter stílusú egyszerűséget én is szívesen vennék. Használom az avidemux-ot, de pl. ha egy videóból részletet vágok ki, akkor tologatnom kell alatta a hangot :(((

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#4804) Sonja válasza Mtbsrác (#4800) üzenetére


Sonja
veterán

OpenShot

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#4805) Mtbsrác válasza Sonja (#4804) üzenetére


Mtbsrác
senior tag

:R Ez lesz az emberem :DDD

(#4806) kislaci válasza Syl (#4803) üzenetére


kislaci
senior tag

A sleep nem teszi tönkre az ssd-t, csak a hibernáció?

(#4807) spammer válasza kislaci (#4806) üzenetére


spammer
veterán

A sleep RAM-ba menti, a hibernáció a HDD-re/SSD-re menti az állapotot.

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#4808) King Unique válasza kislaci (#4806) üzenetére


King Unique
titán

Szerintem eleve túltolják sokan ezt az SSD kímélést, amiről engem is nemrég kioktattak...[link]. Tehát teljesen felesleges, nem kímélgetni kell, hanem használni rendesen. ;)

(#4809) kislaci


kislaci
senior tag

Köszi mindenkinek, altatom továbbra is éjszakánként.

(#4810) Syl válasza King Unique (#4808) üzenetére


Syl
nagyúr

Ez a folytonos SSD kímélés valami olyan láz lehet, mint a mobilos eladóknál a "első alkalommal töltsük a telefont 12-16 órán át" mantra... :W

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#4811) King Unique válasza Syl (#4810) üzenetére


King Unique
titán

Ami az újabb típusú akksiknak nagyon jót tesz... :DDD
Amúgy szerintem, ha Windows - ami eleve többet ír rá - használatánál nem okoz problémát a babusgatás hiánya, akkor Linux esetében sem nagyon fog.

(#4812) ubyegon2 válasza King Unique (#4808) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Hmmm. Azt írja a fórumtárs a linkben, hogy sokkal érdemesebb valós adatokat nézni és bizony nagyon igaza van! Valós adatokat szintetikus teszten lehetetlen mérni, otthoni v. más napi felhasználói szokásokat kéne szimulálni ahhoz! Vagy szerinted van aki így használja az SSD/HDD-jét?

Valamikor olvastam egy hasonló tesztelést csak autóval csinálták, több százezer kilométert mentek vele folyamatosan egy ideális pályán azonos sebességgel, azonos időnként leállva, kötelező vizsgálatok stb. miatt. No most ugyanezt a megvásárolt autóval megcsinálod vagy esetleg vezeted télen-nyáron ki-be pakolsz bele, jössz-mész városban, országúton és mérnöki pontossággal figyelsz minden szükséges folyamatot, szervizelteted? Nem is írom tovább, mert arcidegzsábát kapok az ilyen marhaságoktól!
Egyébként szeretem nézegetni én is az ilyen ipari laborkörülmények között végrehajtott tesztelések eredményeit, csak nem hivatkozok rájuk ilyen összefüggésben!

Nem kell agyonbabusgatni az SSD-t, de azért azt mondani, hogy minden optimalizálás értelmetlen...

idézek én is a linkelt fórumtárstól, amiben teljesen egyetértünk:

"Attól még, hogy ezeket valaki leírja egy prohardveres topikban, attól még hülyeségek maradnak és nem válnak hivatkozási alappá."

vica versa

(#4810) Syl Egyébként elhangzott valahol az SSD kímélés kislaci kérdésével kapcsolatban? :F
Én csak annyit említettem, hogy másodpercek alatt feláll vele a rendszer, így nincs értelme annak amit csinál/tok, de ha annyira megterhelő pár programot elindítani...
Nem kell semmit sem kímélni, mindenki azt csinál a saját eszközeivel, amit akar! Optimalizálás is hülyeség, igazatok van!
Azt viszont mondjátok már el, hogy ebben az esetben mi a fészkes fenének raktok SSD-t a gépetekbe, a HDD ugyanazt tudja sokkal olcsóbban. :(

[ Szerkesztve ]

(#4813) ubyegon2 válasza Syl (#4810) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A mobilosoknak ezt 10-15 évvel ezelőtt mondták, egyébként ritka értelmetlen összehasonlítás volt! :U
Szerencsére már úgy sem látszik a blogom az SSD optimról, így nem kell szégyenkeznem, milyen hülyeségeket írkáltam. Az a rengeteg szakmai oldal, ahol hasonlókat írkálnak, szégyellje magát.

(#4809) kislaci Altassad csak, ha már téged is elaltattak! :D

[ Szerkesztve ]

(#4814) Syl válasza ubyegon2 (#4812) üzenetére


Syl
nagyúr

>Egyébként elhangzott valahol az SSD kímélés kislaci kérdésével kapcsolatban?

Igen: SSD-nek nem ártok vele, annak csak a hibernáció nem tesz jót?
Erre írtam, hogy el kellene felejteni az 6-8 évvel ezelőtti SSD-ket. Azokat még nem ártott kímélni, de ezek a mai darabok már nem olyan érzékenyek.
Az én gépemben pl. csak egy SSD-van. Semmilyen kímélés nincs eszközölve. Van rajta swap, meg ott a temp meg a logok. Sőt, napi használatban egy VirtualBox-os Win8.

>mi a fészkes fenének raktok SSD-t a gépetekbe, a HDD ugyanazt tudja sokkal olcsóbban.

Nagyon nagy tévedés!
Először is, a HDD hangos! MiniITX ház van az asztalomon, qrvára zavar ha zúgna (csak CPU venti van benne, leszabályozva 800 rpm-re)!
Nem csak az OS elindításáról van szó, hanem a többi programról is. Bizony, vannak emberek akik nem csak fosbúkra használják a gépüket. :P Itt pl. elég sokat megy a virtuális gép is. És ha ezt naponta 4-5 alkalommal kell shutdown-boot módszerrel életre keltenem, na ez engem zavar.

Egyébként meg miért nézik(tek) hülyének azt aki az SSD-s rendszerét is inkább altatja, mint leállítja? :B

(#4813) ubyegon2

A mobilosok most is mantrázzák a 12-16 órát! Az ősszel vettem a múmia 640-et (megbántam, mint a kutya amelyik hatot kölkedzett) és az eladó akkor is elmondta. Én meg csak nagy egyetértéssel bólogattam. ;)

[ Szerkesztve ]

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#4815) King Unique válasza ubyegon2 (#4812) üzenetére


King Unique
titán

Itt eleve arról van szó, hogy sokan azért kímélgették / kímélgetik az SSD-t, mert attól félnek, hogy a sok írás idő előtt tönkreteszi. Viszont, ha a tesztek alapján kibírnak 700 TB-ot is a manapság kaphatóak, akkor eleve nem kell ezt túlparázni. Mivel a ~700 TB-ot vsz 0-24 torrentezéssel sem fogom elérni, akkor egy kis lapozófájl, vagy egyéb művelet miatti írás meg pláne nem fogja.
Ettől természetesen lehet pár optimalizálást alkalmazni (pl. swappiness), ha valaki nagyon akar. Viszont nem feltétlen létszükséglet. Illetve akkor érdemes, ha az SSD-re megadnak egy alacsony, x időtartamra vonatkozó íráslimitet. Viszont sokan még azt sem érték el. Volt, ahol napi 20 GB limit volt megadva, de általános rendszerhasználatnál vsz az sem lesz túllépve, optimalizáció nélkül sem. Vagy netán van statisztikád arról, hogy xy kis íráscsökkentő optimalizálás kihagyása miatt mennyi SSD ment tönkre idő előtt? :) Ha tönkre akar az menni pl. a programozott élettartam miatt, akkor úgyis tönkre fog. Vsz függetlenül attól, hogy van rajta lapozófájl, hibernálás és egyéb, vagy nincs.

"Azt viszont mondjátok már el, hogy ebben az esetben mi a fészkes fenének raktok SSD-t a gépetekbe, a HDD ugyanazt tudja sokkal olcsóbban."

Nem értem az összefüggést? Azért SSD-t mert alapból sokkal gyorsabb vele minden, a HDD meg adattárolásra nagyon jó. Kímélgetni a külső (mechanikai) behatások, túlmelegedés miatt kell inkább, főleg az utóbbit.

[ Szerkesztve ]

(#4816) ubyegon2 válasza King Unique (#4815) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

& Syl

Abszolút meggyőztetek, mondtam is, szégyellem magam az írásom miatt. Ti vagytok az ászok SSD ügyben! :R

2 megjegyzés:

- a régebbi SSD sokkal strapabíróbbak voltak, pár hét/hónap Flash SSD topik olvasása és az ajánlott SSD-k topikja alapján ezt szűrtem le, nem véletlen vettem a már kifutó Intel 520-at én sem.

- pár hétig át kellett egy notiba raknom az SSD-t és HDD-ről futtattam a Mint-et. Kicsit lassabban bootolt, amúgy nem vettem észre szignifikáns különbséget futás alatt, ha Win volna fenn, akkor más lenne a helyzet, de mi Linux topikban beszélgetünk. ;)

HDD meg adattárolásra nagyon jó

Ja, már ha a WD Redekre gondolsz, csak nekem WD1003FZEX-em van, az nem éppen adattárolásra való, ne mondjunk már ilyen sületlenséget, hogy a HDD az adattárolásra való! :P

Kímélgetni a külső (mechanikai) behatások, túlmelegedés miatt kell inkább, főleg az utóbbit.

Inkább csak az utóbbit!

Köszönöm nektek amúgy, hogy felnyitottátok a szemem! ;]
remélem azért mindenki nem veszi be azt, amit írtok

[ Szerkesztve ]

(#4817) ubyegon2 válasza Syl (#4814) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Először is, a HDD hangos!

Nem igaz,de általában hangosak, próbálj ki egy újabb fejlesztésű WD Black-et!

Egyébként meg miért nézik(tek) hülyének azt aki az SSD-s rendszerét is inkább altatja, mint leállítja?

Én nem nézek senkit hülyének, felőlem az akváriumban is hűtheted menet közben, ha már KU ft szerint gond az SSD melegedése! :D

Az viszont időnként felelőtlenségnek tűnik, hogy ilyen lekicsinylően nyilatkoztok arról, aki odafigyel az SSD optimalizálására!

Ezentúl, ha valaki kezdőként kérdést tesz fel Linux / SSD ügyben, hozzátok irányítom majd, nem a blogomat és berus.berus írását fogom linkelni. :P

-én le is zártam ezt a thread-et, nem érek fel hozzátok-

(#4818) Syl Egyik sem! Örülök, hogy leveszitek a vállunkról ezt a terhet, azért a Flash SSD topikba ezeket ne írjátok le, ha nem muszáj! :DDD

[ Szerkesztve ]

(#4818) Syl válasza ubyegon2 (#4816) üzenetére


Syl
nagyúr

>remélem azért mindenki nem veszi be azt, amit írtok

Akkor a kommented melyik részére érvényes? :B

[ Szerkesztve ]

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#4819) ubyegon2


ubyegon2
nagyúr

Syl & King Unique!

Már csak arra lennék kíváncsi, hogy az overprovisionigra és a trimre a white/blacklist alapján mit tudtok javasolni, hogy optimális legyen mégis!, Vagy az se számít?

Intel és Samsung SSD-k esetén külön érdekes a véleményetek, mert mindenki azt hiszi a TRIM-ről, azokon rendben mennek a dolgok Linuxon 14.04 óta!

Tényleg érdekel, mert nekem ezen sokat kellett töprengenem az első időkben. Ti meg vágjátok ezt. :R

[ Szerkesztve ]

(#4820) Syl válasza ubyegon2 (#4819) üzenetére


Syl
nagyúr

Vágom a fenét! Egyszerűen nem foglalkozom vele :DDD
A Samsungomra 60 hónap garit adtak, 1000% hogy előtte cserélni fogom :K

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#4821) ubyegon2 válasza Syl (#4820) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Vágom a fenét! Egyszerűen nem foglalkozom vele

Értem én, ide akartam eljutni pontosan és erre írtam, hogy így azért felelőtlenség másnak is azt javallani, hogy ne foglalkozzon vele! Igaz, másikat még akkor is vehet, ha gond van. :Y (elárulom most titokban, hogy van akinek anyagilag nem úgy megy, hogy majdveszekmásikat, tán emiatt próbálják óvni a kis butusok?)

Viszont ezek szerint nem tartod már tartósabbnak az újakat.

[ Szerkesztve ]

(#4822) King Unique válasza ubyegon2 (#4816) üzenetére


King Unique
titán

Én használok OS-t HDD-n is, van rajta egy Linux Mint Cinnamon. Bizony érezni annál is (nem csak a gyorsabb boot), amikor SSD-ről megy, tehát nem feltétlen annyira nem mindegy.

"HDD meg adattárolásra nagyon jó"

Talán azt írtam, hogy kizárólag arra való? Mert szerintem nem. :N Adattárolásra a legjobb, mert nyilván nem sokan vesznek (még) ilyen célra x TB-os belső/ külső SSD-t. Sőt, ennyi adatot a legtöbben a felhőbe sem fognak csak úgy feltolni.

Amúgy nem értem én ezt a kirohanást? Korábban még én is kb. hasonló véleményen voltam, de az új infók + ésszerű érvek alapján be kellett látnom, hogy ilyen számok mellett felesleges ezt annyira túlmisztifikálni. Te nem, ok. De attól még nem feltétlen kéne így reagálni. Illetve lehet linkelni egyéb teszteket, ahol a fenti állításnak az ellenkezőjét bizonyítják.

Ha már TRIM. Engem okított ki múltkor egy kolléga, hogy USB3-as külső SSD-ről Linuxot futtat olyan fájlrendszerrel, ami még nem is támogatja eme funkciót. Már több éve probléma nélkül működik nála. Csodálkoztam rajta, de ha nála nem okoz gondot, akkor én sem fogok annyira parázni, hogy az én USB 3.0 külső SSD-m esetében sem megy... :DDD

[ Szerkesztve ]

(#4823) ubyegon2 válasza King Unique (#4822) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Sorry, nem rohantam ki, kivéve mikor a teafőző már nagyon sípolt!

új infók + ésszerű érvek (amit Syl írt például, az meggyőző- mit érdekli, vesz másikat) :D

Rendben! A tesztekkel viszont ne gyere, mert azoktól arcidegzsábát kapok és akkor én is laborkörülmények között leszek tesztelve. :F

Én használok OS-t HDD-n is, van rajta egy Linux Mint Cinnamon. Bizony érezni annál is (nem csak a gyorsabb boot), amikor SSD-ről megy, tehát nem feltétlen annyira nem mindegy.

Nem említetted, milyen HDD-n futnak a dolgok, pedig nem kicsit számít! (kék, zöld, sárga, piros)

új infók + ésszerű érvek- viccen kívül, ezeket hol olvashatnám el, hadd tanuljak valamit már?

A TRIM hiánya nem okoz problémát, de idővel belassul az SSD (gondolom függ attól, mennyi foglalt hely van), lehet, hogy nem mindenki veszi észre. Nagy számú hsz említi Flash topikból és még tucatnyi helyről.

[ Szerkesztve ]

(#4824) ubyegon2 válasza ubyegon2 (#4823) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

lemaradt a végéről

Persze ne USB csatolásban gondolkodjunk, mert azért nem az a jellemző mód Linux futtatására, úgy a lassúsága miatt persze, hogy nem tűnik fel a TRIM hiánya.

OP-re nem mondott valamit a kolléga?

Ha van még miről írni, akkor inkább itt folytassuk, mert egyre több lesz az off itt!

[ Szerkesztve ]

(#4825) King Unique válasza ubyegon2 (#4823) üzenetére


King Unique
titán

Megmondták a tutit a linkelt hsz-t tartalmazó topikban, de máshol is itt a fórumon. A tesztek eredményivel én meg nem fogok vitatkozni.
Az egy laptop, 2,5" WD Blue...nyilván egy 3,5" Black jóval gyorsabb, de az SSD-vel az se ér fel. Persze Linuxnál kevésbé érezni, mint Windowsnál, az is igaz.
Amikor csináltam azt az általad is ismert tesztet külső SSD-vel, akkor azt mondták itt a fórumon, ha 2x fullra teleírom, akkor utána be kell lassulni. Hát nem lassult, de még mostanra sem tapasztaltam semmit. :D X év múlva lehet, de addigra már annyira lemegy az ára, hogy vsz újat veszek. Amúgy egyáltalán nem lassú USB 3.0-án, ha láttad a méréseket. Toltam én már arra fel Linuxot, Windows, de nem éreztem a nagy különbséget a normál SATA-s használathoz képest.

ok, ez még on és elfér, de tovább itt nem ragozom.

[ Szerkesztve ]

(#4826) ubyegon2 válasza King Unique (#4825) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Megmondták a tutit a linkelt hsz-t tartalmazó topikban

Ja, hogy ott megmondták a tutit! Értem, akkor ellenvetés nincs! :R
(csak nyugodtabban aluszok így majd)

[ Szerkesztve ]

(#4827) Syl válasza ubyegon2 (#4821) üzenetére


Syl
nagyúr

>van akinek anyagilag nem úgy megy, hogy majdveszekmásikat

Nekem sem úgy megy. Ha megdöglik, megy a szervizbe én meg itt állok majd hetekig kis gatyában és nagy bajban. Mert a gépen melózni szoktam és a cégtől nem kapok cseregépet gebasz esetén. Szóval nem mond azt, hogy veszek másikat mert telik rá. ;)

>Viszont ezek szerint nem tartod már tartósabbnak az újakat.

De igen. Az első SSD-re még egy év garit kaptam, a másodikra hármat (ma is működik, a lányom gépében), erre meg ötöt. Mi ez ha nem tartósság?
Az elsőnél a PH-s SSD tippek, javaslatok mindegyikét betartottam, a másodiknál már csak párat, a mostanit meg úgy használom, ahogy az úr teremtette :D

(#4823) ubyegon2

>amit Syl írt például, az meggyőző- mit érdekli, vesz másikat

Syl nem írt ilyet, ne hantázz ;)

[ Szerkesztve ]

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#4828) King Unique válasza ubyegon2 (#4826) üzenetére


King Unique
titán

Azért nem csak ott, ha figyelted a mondat második felét. Itteni SSD topikok újabb hozzászólásai, cikkei is efelé a vélemény felé tendálnak. Ott, őket lehet faggatni, ha nekik nem hiszel. :)

[ Szerkesztve ]

(#4829) whbear válasza ubyegon2 (#4826) üzenetére


whbear
senior tag

Elnézést hogy beleszólok. Én kb 1 éve használok napi 5-6 órát uby felé alap optimalizálással (noatime, swapiness, noop, browser cache) egy SSD-t Arch Linuxon. Se lassulás se semmi probléma.

Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM

(#4830) ubyegon2 válasza whbear (#4829) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

noatime, swapiness, noop, browser cache

Ezekkel az optimalizálásokkal 1 év alatt nem is lehet lassulás. Amúgy kb. fél éve az Arch alapú Antergos már discard-ot tartalmazott. Gondolom, azok se értenek hozzá! ;)

(#4828) King Unique Mindent elhiszek, csak a szimpatikus tesztektől kiborulok, de ezt már említettem. Azt is imént, hogy az Archosok is tiszta hülyék, minek teszik alapból be a discard opciót? Nem olvassák ezeket a topikokat?

(#4827) Syl

:D OK!

Azért a tartósságról lehetne beszélni, de inkább fáradj át a Flash SSD topikba és ott piszkáld meg a gurukat!
Azér' majd írd meg, mit mondanak és milyen finom stylben. ;]
Jelenlegi piaci körülmények között az a garancia kérdés nem a tartóssággal függ össze, hanem kényszermarketing. ;)
Valamint olvasgass pár ezer hsz-t az újabb Samsung SSD-k miatti hajtépésről. (nem a legeslegújabbról van szó)

[ Szerkesztve ]

(#4831) Syl válasza ubyegon2 (#4830) üzenetére


Syl
nagyúr

>fáradj át a Flash SSD topikba és ott piszkáld meg a gurukat

Olég régóta vagyok a PH-n, hogy tudjam, ilyet nem szabad tenni :DDD
Anno az iPad topicban leírtam a véleményemet a gépről (amikor volt iPad-em), és warn lett belőle.
A WP/L640 topicban is leírtam a tapasztalataimat, és hát, finoman és nőiesen fogalmazva, elküldtek a búsba. :B
Szóval a "nagyokkal", a "szakikkal" és a "gurukkal" nem szabad leállni :N Pláne nem ellent mondani, kritizálni.

>Samsung SSD-k miatti hajtépésről

A már említett "lányom gépében" található SSD egy Samsung 830, 3,5 éves. Az kap hideget-meleget.
Az én 850-esem még csak kb 8 hónapos, de az sincs kímélve. Mint írtam, napi több órát megy róla virtualbox-os win8 is.
Egyiknek sincs semmi baja.
Bár ugyanezt leírhatnám a Mint 17.2, 17.3, Ubuntu 14.04, 15.10, Debian 8.2 Sleep tudásáról is :O

[ Szerkesztve ]

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#4832) King Unique válasza ubyegon2 (#4830) üzenetére


King Unique
titán

A discard parancsnak Linux alatt tudtommal a TRIM működéséhez van köze. Annál nyilván az az ideális, ha működik. De úgy tudom, az újabb Ubuntu alapú disztróknál már a TRIM beállításával sem kell mókolni. Windowsnál meg alapból nem kell. Valamint én csak megemlítettem, hogy TRIM nélkül sem tapasztaltam lassulást, meg a másik fórumtárs sem külső meghajtón. Azt nem mondtam, hogy az az ideális. A sok írás megint más téma. Nem kéne összemosni a dolgokat!

[ Szerkesztve ]

(#4833) Syl válasza King Unique (#4832) üzenetére


Syl
nagyúr

Nincs valami terminálos parancs az SSD-re írt adat mennyiségének a kijelzésére?
A smart adatok között nem látok ilyet.

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#4834) King Unique válasza Syl (#4833) üzenetére


King Unique
titán

Ez jó kérdés, inkább ezen kéne társalogni. Windows alatt ugye ott a HDS és SSDOK, amik kiírják ezt is. De Linux esetén az összes írás értékét nem tudom mivel lehetne megnézni :F

[ Szerkesztve ]

(#4835) ubyegon2 válasza Syl (#4831) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szóval a "nagyokkal", a "szakikkal" és a "gurukkal" nem szabad leállni :N Pláne nem ellent mondani, kritizálni.

No, mondjuk ebben speciel tényleg igazad van, belefutottam már én is párszor ilyenbe, de nem csak itt a PH-n. Azért nem adtam könnyen fel, legalább hadd verjék a fejüket a falba. :) Kiutáltal már az öregek az ubuntu.hu és a linuxmint.hu-ról is.
Ettől függetlenül a szakmai tudásukat sok esetben mégis célszerű elismerni.

Samsung 830 és a 850 épp nem érintett, ha jól tudom.

Bár ugyanezt leírhatnám a Mint 17.2, 17.3, Ubuntu 14.04, 15.10, Debian 8.2 Sleep tudásáról is

Talán ők is értelmetlennek tartják a sleepet?

(#4832) King Unique

A discard parancsnak Linux alatt tudtommal a TRIM működéséhez van köze.
Igen, az egyik módszer, a legegyszerűbb, Ubuntun is lehet, hogy benne van az FSTAB-ban alapból, de nem nagy ügy beírni a noatime mellé.

discard, noatime, swapiness, noop, browser cache

Ezek optimalizálnak, gyorsítanak, senki nem mondta egyébként, hogy e nélkül hamar tönkremegy az SSD, nem kötelező ezeket használni.
Ott van például a noop I/O scheduler beállítás, gyorsabb érezhetően, mint a deadline, de semmi nem történik, ha sokan még csak nem is hallottak róla és az alap deadline-t használják mindig.

Mi ezeket az optimalizáló, gyorsító, kímélő, ellenőrző módszereket összegyűjtöttük egy/több blogban, aki használja az ezekben lévő infókat, az használja.

Ti ketten meg azt mondjátok erre, hogy mind értelmetlen marhaság. Ezzel nincs baj, csak az aggaszt, hogy ezt a véleményt hangoztatjátok, holott ezek azért hasznos dolgok. szerintem

(#4836) Syl válasza ubyegon2 (#4835) üzenetére


Syl
nagyúr

>Talán ők is értelmetlennek tartják a sleepet?

Érdekes, 12.04-es uborka és az elementary luna hónapokig ment leállítás nélkül. Csak sleep-et használtam.
A srácok elfelejtettek programozni? :(((
Vagy térjek vissza régi verzióra?
Ne adj Isten, vindózra? :F Mert az is hibátlanul szlípel.

Mellesleg szerintem nem a sleep az értelmetlen, hanem pl. a 7/24-ben működő számítógép, vagy hogy aktuális témát is érintsek, az ssd kímélés :D
Miután felmegy a gépre a linux, az ügyes írásod szerint :R végigellenőrzöm a dolgokat, ám az ilyen "kapcsold ki a hibernálást", "kapcsold ki a swap-ot", "irányítsd hdd-re a temp-et" stílusú kímélést én valóban értelmetlennek tartom.

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#4837) whbear válasza ubyegon2 (#4835) üzenetére


whbear
senior tag

Nyugodj le uby, az a lényeg hogy a mi lelkiismeretünk nyugodt, minden tőlünk telhetőt megtettünk az SSD kímélése céljából. A többiek meg majd rájönnek. Olyan ez mint a 30.000 km olajcsere periódus. Aztán csodálkoznak...

Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM

(#4838) géeles


géeles
aktív tag

Hali!
Arra tudtok megoldást, hogy milyen kiegészítés kell, ha a 2.virtuális asztal jobb oldali képernyőjére indítanék mondjuk firefoxot?

:F

TV Box Amlogic S905X4 4GB+64GB 8K 2.4G/5G X96Max, OnePlus Nord2-5G, "P."

(#4839) Dhampir válasza Syl (#4836) üzenetére


Dhampir
félisten

A Windows nem rossz alternatíva, de azzal meg más problémák lesznek. :D

Anker Soundcore Motion+ Bluetooth hangszóró, friss beszerzésű eladó (2024.04.02-től 18 hónap garancia)

(#4840) Syl válasza Dhampir (#4839) üzenetére


Syl
nagyúr

Vindózt nagyon jól ismerem. 23 éves a közös múltunk :B

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#4841) Dhampir válasza Syl (#4840) üzenetére


Dhampir
félisten

Ja, úgy könnyű, de te szeretsz a pingvines szado-mazo fórumokra járni. :DD

Anker Soundcore Motion+ Bluetooth hangszóró, friss beszerzésű eladó (2024.04.02-től 18 hónap garancia)

(#4842) Syl válasza Dhampir (#4841) üzenetére


Syl
nagyúr

;]

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#4843) Degeczi válasza Syl (#4833) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Ha Samu, akkor sudo ./magician -L
(persze az innen letöltött cucc kicsomagolása után)

(#4844) Sonja válasza Degeczi (#4843) üzenetére


Sonja
veterán

Kár, hogy ez a régebbi, 830-as SSD-re nem jó (No Samsung SSD found! a hibaüzenet). :(

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#4845) Degeczi válasza Sonja (#4844) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Hát ez tényleg szégyen részükről...
Nálam 840-el működik.

Aha, a leírása szerint csak 840, 845, 850-el megy (bár 840 Pro-t írnak, míg az enyém csak Evo, de fölismeri)

[ Szerkesztve ]

(#4846) Syl válasza Degeczi (#4843) üzenetére


Syl
nagyúr

Hehe. 850 EVO-ra azt mondja No Samsung SSD found :B

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#4847) lev258 válasza Degeczi (#4845) üzenetére


lev258
veterán

A user guide-ban írják, melyikkel használható. De pl. firmware frissítésre nem minden támogatott modellnél alkalmas.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#4848) kislaci


kislaci
senior tag

Ha van 8GB ram a gépben, és még a felét sem használja fel sosem, akkor felesleges swap partíció, ugye?

(#4849) growler válasza kislaci (#4848) üzenetére


growler
őstag

Ha nem akarsz hibernálni, akkor igen.

(#4850) Degeczi válasza lev258 (#4847) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Ha komolyan veszem a leírást, akkor a 840 EVO-mal sem működne, pedigde (és asszem még a firmware-t is itt frissítettem, nem Windows alatt)

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.