Hirdetés

2024. június 13., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Hálózatokról alaposan (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-09-08 15:53:24

LOGOUT.hu

Haladó szintű hálózati témák topikja

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1451) ::Trunks::


::Trunks::
senior tag

Sziasztok!Igazából nem tudtam,hogy hova írjak,de talán itt választ kapok a kérdésemre!
Tehát szeretném ha sokkal gyorsabb lenne a letöltési sebességem,szolgáltató/csomagváltás nélkül!Van erre valamiféle megoldás,gondolok itt a szerverekre!A Seed szerver,az ugyanúgy gyorsan is tölt le,vagy csak fel?Nem igazán vágom a támát,előre is köszi

::Trunks:: felhasználónak 26 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! /Régi rendszer szerint, plusz a mostani/

(#1452) dobi


dobi
aktív tag

Nem tudom ezzel kapcsolatban volt-e kérdés, vagy jó helyre írok-e de olyan progi kéne amivel felügyelni lehetne egy hálózatot! Melyik IP-n mennyit forgalmaznak, milyen weblapokat néznek stb. HELP!

(#1453) FixY67


FixY67
senior tag

Sziasztok! Egy khm... kissé láma kérdés: normális dolog, ha az internet szolgáltatóm a PPPoE kapcsolat létrehozásakor 10.0.0.1 címet ad a ppp0 külső címének (Remote address changed to 10.0.0.1) s egyben ezt állítja be default routerként is?
Én úgy tudtam, hogy a teljes 10-es tartomány LAN célokra van fenntartva...

...

(#1454) TR3 válasza FixY67 (#1453) üzenetére


TR3
tag

Normális, a szolgáltatók is ugyanúgy használhatnak a belső hálózatukban privát ip címtartományt, mint bárki más.

(#1455) FixY67 válasza TR3 (#1454) üzenetére


FixY67
senior tag

Hm... a _saját_ hálózatukon OK, de az én szempontomból a ppp interface külső lába már a nagyvilágot kellene, hogy jelentse. (szerintem)
Az eredeti hozzászólásom óta kicsit törtem a fejem és arra a következtetésre jutottam, hogy itt valami el van kefélve kissé. A 10-esnek a szolgáltató saját, privát tartományának kellene lennie, amihez nekem, mint ügyfélnek nem lenne szabad hozzáférnem, ahogy a szolgáltatómnak sincs köze az általam esetleg használt 10-es címekhez. Tegnap sikerült a ppp interface külső oldalára egy másik 10-es címet varázsolni, a pppd újraindításával... ez így picit veszélyesnek tűnik. Persze szigorúan SZVSZ.

...

(#1456) Atapi válasza FixY67 (#1455) üzenetére


Atapi
senior tag

egyáltalán nem biztos, hogy a szolgáltatod biztosit neked publikus ip-cimet, lehet hogy az egész hálozatának van egy külső ip-je, az efi-k meg natolva vannak. ebből adódóan könnyen lehet, hogy te a szolgáltatód saját belső, privát hálozatához tartozol, igy oké lehet a 10es tartomány.

(#1457) TR3 válasza FixY67 (#1455) üzenetére


TR3
tag

Nem, te mint ügyfél, a szolgáltatóddal kommunikálsz, nem pedig közvetlenül a nagyvilággal, ezért dönti el ő, hogy milyen ip címet kapsz. Egy egyszerű címfordítással a 10-esből símán oszthat ip-ket, ettől még nem fogsz az ő eszközeihez hozzáférni. Az meg nem egy nagy csoda, hogy újraindítottad a pppd-t, és dhcp-vel kiosztottak neked egy új ip-t.

(#1458) FixY67


FixY67
senior tag

Tisztázandó a félreértéseket: dec.1-éig a szolgáltató saját címtartományából osztogatott címeket. Valamikor dec 1. után jelent meg a 10-es cím a routeremen.
A 10.0.0.1 fixen jön azóta, nem változik. Kivéve, amikor lelőttem a pppd-t, majd újraindítottam és az addigi ppp0 helyett egy ppp1 nevű eszköz jött fel, a korábbi 10.0.0.1 helyett 10.111.x.x címmel (már nem emlékszem, pontosan mivel).

Egyébként: http://tools.ietf.org/html/rfc1918 most csak belelapoztam, de nekem úgy tűnik, ebben is az van, amit én mondok: ISP ne akarjon privát címeket használni erre a célra.

...

(#1459) TR3 válasza FixY67 (#1458) üzenetére


TR3
tag

Nem, nem az van rfc1918-ban, amit te mondasz. Mielőtt még megpróbálnál meggyőzni, hogy mégis, elárulom, hogy van pár év tapasztalatom hálózatokkal (országos méretűvel, nem otthonival). Tudom, hogy a szolgáltató milyen címeket használhat, nemcsak feltételezéseim vannak róla.
Egyébként két éve mikor beindult a mobilinternet, az összes szolgáltató privát címeket osztott ki, volt is szívás a céges vpn-ekkel emiatt. Ma már ez szerencsére nincs így.

(#1460) shev7 válasza FixY67 (#1458) üzenetére


shev7
veterán

miert is ne akarjon privat cimeket hasznalni? Te az ISP privat halozataban vagy. Siman donthet ugy, hogy nem oszt ki neked publikus ip-cimet, hanem NAT-ot hasznal. Egyebkent is itt lenne az ideje felporgetni ezt az IPv6-os valtast, mert nagyon fogynak azok a franya ipcimek.

''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''

(#1461) FixY67 válasza TR3 (#1459) üzenetére


FixY67
senior tag

Nézd, nekem is van pár évnyi banki tapasztalatom, nem teljesen a levegőbe beszélek.
(tény: nem foglalkoztam hálózatok kiépítésével) Ne legyen már érv az, hogy "nekem nagyobb van"! A hivatkozott RFC-ben a privát tartományok funkciója (is) van leírva, ha jól értettem.

Nálam pár nappal ezelőttig minden, a saját, különbejáratú LAN-omtól független cím a szolgáltatóm saját tartományába esett (és ez így volt a korábbi szolgáltatóimmal is). Most szó nélkül megváltoztatták és nem tudom az okát.
Amikor indul a pppd, ez jelenik meg a logban:
kern.warn pppd[573]: Local IP address changed to 9x.x.x.x
kern.warn pppd[573]: Remote IP address changed to 10.0.0.1
ezt követően a default route a 10.0.0.1-re áll be. (korábban ott is valami 9x-el kezdődő cím volt)
Jó. És mi van, ha "én" (bármely ügyfél) valamiért a 10-es tartományt pécéztem ki magamnak az itthoni hálózat felépítéséhez? Mivel privát tartomány, szerintem kevés embernek jutna eszébe egyeztetni az ISP-vel.

Nálam ott jött elő, hogy a linuxomra telepítettem néhány virtuális gépet, ezeket önálló tartományba tettem, emiatt hozzá kellett volna nyúlnom a routerem beállításaihoz is (hogy a virtuális gépek tartományába címzett csomagok ne kifelé, hanem az egyik virtuális gépen futó router felé terelődjenek) és meglepődtem: totál véletlen, hogy a belsőt 192-es címekkel húztam fel...

Naszóval a kérdésem feltételekor még elképzelésem sem volt a történetről, most legalább annyi van, amit fentebb vázoltam. Egyébként a régi mobilinternetet csak azért nem keverném ide, mert amikor az beindult, akkor talán nem LAN-ok lógtak a szolgáltató kábelének végén, hanem egyedi gépek. Ma már inkább a LAN tűnik jellemzőnek.

...

(#1462) FixY67 válasza shev7 (#1460) üzenetére


FixY67
senior tag

Akarjon, de akkor erről tájékoztassa a kedves ügyfeleket... :)

...

(#1463) shev7 válasza FixY67 (#1462) üzenetére


shev7
veterán

miert is? ha benne van a szerzodesedben, hogy publikus ip cim jar, akkor igen. Egyebkent meg nem.

MOD: Es melyik leirt "funkcio" nem engedelyezi, hogy ISP privat cimeket osszon ki?

[ Szerkesztve ]

''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''

(#1464) FixY67 válasza shev7 (#1463) üzenetére


FixY67
senior tag

Az a szó, hogy "privát", az nem engedélyezné... ugyanis nézd a másik oldalt: a t. szolgáltatónak semmi köze ahhoz, hogy én a LAN-omon mit csinálok ezekkel a címekkel - ez viszont csak akkor kivitelezhető, ha ő, felém nem közvetít ilyeneket.

szerk: a nem publikus IP nem jelenti, hogy privát tartományból osztogatják a klienseknek a címeket. Szerintem.

[ Szerkesztve ]

...

(#1465) TR3 válasza FixY67 (#1461) üzenetére


TR3
tag

Igazad van elfelejtettem, hogy az informatikához mindenki ért. Szerintem se legyen érv, hogy én hálózatokat tervezek, meg felügyelek, elvégre te már láttál bankot.
Ha te otthon a 10-es tartományt akarod használni, az a legkisebb mértékben sem zavarja a kiszolgálót. Natolással teljesen azonos címtartományú hálózatok is összekapcsolhatók, nincs ebben semmi csodálatos, de ez most itt nem érdekes.
A mobilinternet meg 2007-ben kezdett el terjedni. Nem gonodolod ugye komolyan, hogy akkor még nem voltak lanok?

Az egyetlen értelmes dolog a hozzászólásodban, hogy beírtad azt a 2 pppd sort. Ebből legalább kiderült, hogy még véletlenül sem oszt ki a szolgáltatód neked privát címet. Példának itt az az én kapcsolatom:

ppp0 Link encap: Point-to-Point Protocol
inet addr:94.27.190.217 P-t-P:10.64.64.64 Mask:255.255.255.255

Az én ip címem a külvilág felé jelenleg 94.27.190.217. A 10.64.64.64 pedig a szolgáltatóm ppp szerverének az ip címe, amin keresztül kommunikálok a külvilággal, ezért ez lesz megadva alapértelmezett útvonalnak is. Tehát ha arról az ip-ről beszélünk, akkor ahhoz nagyon semmi köze az ügyfélnek.

[ Szerkesztve ]

(#1466) FixY67 válasza TR3 (#1465) üzenetére


FixY67
senior tag

Húúú.... de imádom, mikor valaki ilyen magaslóról kezd arra hivatkozva, hogy ő már csinált ilyet. :W Lehet, hogy nem tűnt fel, de csak azért említettem a bankos előéletemet, mert azzal indítottál, hogy te jobban értesz ehhez _mert_ ezzel foglalkozol. Ehhez képest a problémámat sem tudod értelmezni.

Nem a szolgáltatót zavarja, hanem engem, ha olyan default routert kapok a szolgáltatómtól, ami esetleg az én hálózatomon egy más célra használt címen lóg.
Ha egy picit is azzal foglalkoznál amit írtam és nem nagyképűsködéssel próbálnád elintézni az egészet, akkor rájönnél, hogy hiába van kívül az a nyomorult 10-es cím, ha egyszer őt akarja rámerőszakolni, mint default gateway-t a nagyvilág felé.
Megnéznéd a routereden (gondolom van olyanod) a netstat -rn kimenetét?

Valami olyat fogsz látni, hogy
# netstat -rn
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags MSS Window irtt Iface
10.64.64.64 0.0.0.0 255.255.255.255 UH 0 0 0 ppp0
0.0.0.0 10.64.64.64 0.0.0.0 UG 0 0 0 ppp0

Plusz egy sor a saját, belső címeddel.
Ha történetesen a belső hálózaton is van egy 10.64.64.64-es címmel ellátott géped, akkor szerinted mi fog történni?

[ Szerkesztve ]

...

(#1467) wnix válasza FixY67 (#1466) üzenetére


wnix
senior tag

"Nem a szolgáltatót zavarja, hanem engem, ha olyan default routert kapok a szolgáltatómtól, ami esetleg az én hálózatomon egy más célra használt címen lóg."
Ezen nem kellene annyira kiakadni, mert a szolgáltatónak minden bizonnyal nehezebb lenne egy "alkalmas" címet találni, ha minden felhasználója külön IP-címeket favorizálna.

A 10-es tartomány elegendő kb 16millió gépnek (amelyek egytől-egyig routerek is lehetnek!), így egy otthoni hálózatot rácsatolni nem lehet túl nehéz és még nagyobb városokban is bőven elegendő lehet.

Azzal, hogy Te a 10-es hálózati tartomány részese vagy, a hálózatodat a legkevésbé "terheli", és jóval több lehetőséged marad, mint pl a 192.168. vagy a 172.16-os tartományok esetén...

Eine Kuh macht muh und die Kühe machen Mühe :)

(#1468) shev7 válasza FixY67 (#1464) üzenetére


shev7
veterán

ha mar annyira ertesz hozza, monjd egy olyan esetet, amikor az ipcim nem publikus, de nem is a privat tartomanybol van kiosztva...

"Az a szó, hogy "privát", az nem engedélyezné... " uhhh :W :W

''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''

(#1469) FixY67 válasza wnix (#1467) üzenetére


FixY67
senior tag

Hagyjuk... próbáld elképzelni ugyanezt, csak nem 10.x.x.x címmel, hanem mondjuk 192.168.1.1-gyel, ami általában a routereken az alapértelmezett saját cím!
Ha így sem érted, mi bajom, akkor hagyjuk.
(arról nem beszélve, hogy részemről ez a téma már rég nem kérdés, hanem egy szomorú megállapítás...)

...

(#1470) FixY67 válasza shev7 (#1468) üzenetére


FixY67
senior tag

Nem publikus - pl. a saját (jelen esetben 94.x.x.x) tartományából osztogat címeket, de kifelé proxy-n/NAT-olva engedi a forgalmat. Amennyire tudom, ISP-kre sem jellemző... csak elméleti lehetőség.
Viszont az elég vad dolog mostanság, ha egy ISP az ügyfeleknek kezd a privát tartományból címeket osztogatni... (mobilosokat nem tudom, hogy működnek, az szvsz külön világ ilyen szempontból - normál internet szolgáltatótól az elmúlt tíz évben nem láttam ilyet)

Egyébként meg nem azt mondtam, hogy értek hozzá, csak ha valakinek az érvei abban merülnek ki, hogy "én ezzel dolgozom, tehát értek hozzá", azt nehezen tudom elfogadni.

...

(#1471) shev7 válasza FixY67 (#1470) üzenetére


shev7
veterán

ertelme nem sok van. Minek vett meg egy ip tartomanyt, ha nem hasznalja? Ugyanezt megoldhatja privat cimekkel amik ingyen vannak.

A miertre meg mar leirtam a valaszt. Betelt a szolgaltato publikus cimtartomanya. Eleg keves mar a kioszthato ipv4-es cim.

1469: azert az isp-knel sem hulyek vannak. Pont azert mert helyi halozatra legtobb esetben a 192.168. cimeket hasznaljak (ugye a legtobb esetben az boven eleg) ezert osztanak a 10.-tartomanybol cimeket. Mivel sokkal nagyobb sokkal kisebb az eselye egy esetelges utkozesnek.

[ Szerkesztve ]

''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''

(#1472) Livius


Livius
őstag

Hello!

Adott két internet hozzáférés mondjuk egy ADSL meg egy kábelnet.

Létezik olyan LAN kártya amin megoldható az hogy, egyszerre a két net használható legyen egy időben egy gépen? Szóval a két sebességet összeadódva lehessen használni.

Gigabyte GA-Z170-D3H, Intel Core i7-7700K, Corsair Vengeance 2x8GB DDR4-3600MHz, Intel 545s 256GB SSD, EVGA GeForce GTX 1060 GAMING 6GB

(#1473) wnix válasza FixY67 (#1469) üzenetére


wnix
senior tag

Tudom, hogy mi a "bajod". Pusztán abból, hogy egy kisváros kábeltv-hálózatán csüngök és egy szervert üzemeltetek.

Az első IP-m amit kaptam, a 192.168-as tartományból való volt, amiből a szolgáltató a 192.168.1.1/32 de pl a 192.168.2.1/32 (SMC-routerek) címet is saját célokra használta. Ebből természetesen sok felhasználónak "gondja" keletkezett (nekem is). Azonban ezek a gondok a szolgáltatónál is jelentkeztek pl abból, hogy a MAC-cím alapú IP-osztás sem 100%-os és hát a tartomány is hamar "elfogyasztható" egy városban, és így a szolgáltató is a tartomány bővítésére kényszerült. A LAN-omban áttértem előszőr a 172.16-os tartományra, ami a szolgáltatónak szintén gondot okozott. Ezt telefonon közölték velem - akkoriban a szerverem eléggé igénybevette a város hálozatát, amit a szolgáltató velem egyeztetve az optimalizálásra használt fel. Több telefonos egyeztetés után a szolgáltató is és én is áttértünk a 10-es tartományra. A szolgáltató a tartomány felső részét osztja, ami az otthoni - sőt vállalati - LAN-oknak így akár több millió IP-t szabadon hagy.

Szóval sejtem, hogy mi lehet a gondod, de a mérgelődés helyett én inkább örülök annak, hogy egy jóval nagyobb tartományból kapok IP-t mintha még mindig a 192.168-assal kinlódnánk (én is és a szolgáltató is). Ez nem jelenti azt, hogy ha csak 192.168-as tartományból osztana a szolgáltatóm, hogy ne tudnék megoldást a saját hálózatom üzemeltetésére...

Eine Kuh macht muh und die Kühe machen Mühe :)

(#1474) FixY67 válasza shev7 (#1471) üzenetére


FixY67
senior tag

Na... szóval ebben a stílusban esetleg én sem kezdek bicskanyitogatóra váltani. ;)

1ébként az a példa még az itthoni internet indulásának idejéből származott.
Volt tizenvalahány címünk és abból kellett garázdálkodni, ha jól emlékszem. :)

Mondjuk az, hogy az ISP-knél nem csupa hülye van, még nem zárja ki egy emberi hiba, neadjisten egy kis külső... khm... beavatkozás lehetőségét. (lásd NASA)
Amikor ezt először felfedeztem, az első reakcióm az volt, hogy valaki belenyúlt kívülről a routerembe (paranoia rulZ :) ), a második, hogy kedvenc szolgáltatómék elkeféltek valamit vagy valaki belenyúlt a dobozukba.

Ha szólnak, hogy ez van és megmondják, hogy milyen IP-t ne használjak routeren innen, egy szavam sincs. Így egy kicsit... khm... nem mondom, hogy nem vagyok morcos. :D

...

(#1475) TR3 válasza FixY67 (#1466) üzenetére


TR3
tag

Szerintem az történik, hogy nem fogom látni a 10.64.64.64-et. Ekkor egy kicsit szomorú leszek, de nem nagyon, és kidörgölöm a 10.64.64.64-re mutató útvonalat, majd felveszek egy másikat, ami egyszerűen a ppp interfészt jelöli meg alapértelmezett útvonalként. A routing táblába mindössze ennyi lesz:

Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
link-local * 255.255.0.0 U 1000 0 0 ppp0
default * 0.0.0.0 U 0 0 0 ppp0

És boldogan használom tovább a 10-es tartományt. Egyébként windowsnál pl fel sem merül ez a probléma, mert az is hasonlóan működik, azzal a különbséggel, hogy ott nem maga a ppp interfész szerepel az alapértelmezett útvonalban, hanem az aktuális ip címe.
Én itt ha anyáznék, akkor mondjuk előbb jutna eszembe a router gyártója, mint a szolgáltató.

(#1476) bambano válasza FixY67 (#1461) üzenetére


bambano
titán

Nem értem, mi bajod.
Ha 9x-esre változott a ppp lokális címe, akkor neked publikus ip címed van. Hogy az isp nem pazarol el feleslegesen egy halom címet a ppp koncentrátorain, az a belső magánügye, teljesen jól megfelel oda egy 10.x-es ip cím is. PPP: Pont-pont protokoll.

Ha neked baj a 10.0.0.1-s default route, akkor a routeredben add meg a ppp0-t, mint default device-t oszt jónapot.

A bankos tapasztalat tudtommal ip hálózatokon nem releváns. Maradjunk annyiban, hogy én nem adok hitelt senkinek, te meg nem tervezel hálózatot.

A privát címtartományokkal (azzal a néggyel) kapcsolatban az a szabály, hogy az isp edge routerén nem mehet ki és nem jöhet be. Ugyanez igaz a felhasználóra is.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#1477) bambano válasza wnix (#1473) üzenetére


bambano
titán

Nem ártana rendesebben leválasztani a te hálózatodat a szolgáltatói hálózatról...

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#1478) bambano válasza Livius (#1472) üzenetére


bambano
titán

Olyan hálózati kártya, ami egy letöltés adatait megosztaná két hozzáférés között, csak elméleti síkon létezik (mert bár elvileg megoldható, gyakorlatilag ugyanazt a kártyát be kellene dugnod a kábeltv és az adsl szolgáltatód egy-egy eszközébe egyszerre). Lehetne még vpn-ezni is, de ahhoz hostolt szerver kellene. Szerintem felesleges ezen agyalni, mert csak nagyon nyakatekert dolog jönne ki belőle.

Ha szét tudod választani a felhasználási igényt (hogy a torrent mindig az adsl-re menjen, a web meg mindig a kábelnetre), akkor linuxszal meg mezei kártyákkal megoldható a dolog.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#1479) wnix válasza bambano (#1477) üzenetére


wnix
senior tag

A teljesség igénye nélkül írtam.

A szolgáltatóm által kiosztott IP-k a 10.x.y.z/15-ös tartományban vannak, amelyben az x mindenkor nagyobb 0-nál (utcákra, háztömbökre van elosztva), és a felhasználók csak 10.x.y.z/24-es tartományokat látnak, így az általam használt 10.0.0.z/24-es tartománnyal nincs gondom...

Eine Kuh macht muh und die Kühe machen Mühe :)

(#1480) FixY67 válasza bambano (#1476) üzenetére


FixY67
senior tag

Más már felfogta, nem részletezem újra. Arról nem beszélve, hogy a jelenlegi routeremen felül tudom írni scripttel a default routingot, tehát van esélyem a külső címemet beállítani e célra, de pl. a régi zyxelemen esélyem sincs rá, anélkül meg nem megy, mivel a cím változik.

Bankos _üzemeltetési_ tapasztalat... És nem a kávéfőzőgépet üzemeltettem. És kb. annyi köze van a témához, mint annak, hogy valaki saját bevallása szerint hálózatokon dolgozik.
(de a gyk: nem érdekel, hogy valaki hol, mivel, kivel dolgozik, ha segíteni próbál, akkor az a lényeg, hogy mit tud - totál felesleges felemlegetni, mert a téma szempontjából semmi jelentősége)

...

(#1481) FixY67 válasza TR3 (#1475) üzenetére


FixY67
senior tag

Az utolsó mondatod jelen szövegkörnyezetben (számomra) értelmezhetetlen, de mind1. Hagyjuk!

Ami az elejét illeti: amikor felépül a kapcsolat, automatikusan beíródik a default router címe a routing táblába. Ezt egy linuxos routeren még át lehet varázsolni. Egy olyanon, aminek csak web interface-e van, már komoly nehézségekbe ütközik... :)

...

(#1482) bambano válasza FixY67 (#1480) üzenetére


bambano
titán

Én is felfogtam, sőt azt is, hogy mikor fogalmaztál pontatlanul (példa: a banki tapasztalat meg a banki üzemeltetési tapasztalat két teljesen más kifejezés). Erre próbáltam rávilágítani.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#1483) FixY67 válasza bambano (#1482) üzenetére


FixY67
senior tag

Idézlek: "Nem értem, mi bajod.". - akkor most érted vagy nem érted?

Adott szövegkörnyezetben meg bíztam benne, hogy nem feltételezi senki, hogy a backoffice-ban voltam irattáros... (pedig majdnem... Treasury-n dolgoztam úgy egy-másfél évet) :D

De mint mondottam volt: mind1, hagyjuk!

[ Szerkesztve ]

...

(#1484) SLYM


SLYM
veterán

hali. vettem egy új routert, mert a régivel problémák voltak, de hiába csinálom végig a telepítését, nem tudok netezni a laptopon, úgy mint régen. ugye van az asztali gépem, ahoz van csatlakoztatva egy vezeték nélküli router. a routerhez, meg a net. namost az asztali PC-n van net, de a laptopomon nincs. nem érzékeli a hálózatot a laptopom "wifije"? (abszolut semmit nem értek ehez, szóval még azt se tudom, hogy minek nevezik azt a valamit, ami veszi az "antennás" router jeleit, de asszem ennek wifi a neve). tudna valaki segíteni? köszi

router neve TP-LINK Wireless Router 54Mbps WR340GD, 4x 100Mbps

számítógép neve ASUS Aspire 5715Z

(#1485) ZCoyote


ZCoyote
őstag

Helló!

Van egy hálózat. A router címe 192.168.1.1 és dhcp-n kapják a kliensek az ip-ket. A netmask 255.255.255.0. A gateway a router címe.
Be szeretnék tenni egy gépet a hálózatba de más ip címmel, mondjuk 192.168.2.1-el. Mit kell ahhoz átállítani hogy ki tudjon menni a netre ez a gép illetve esetleg ő is dhcp kapjon ip-t de a 192.168.2-es tartományból, ugyanakkor ne lásson rá az 1.x-es hálóra?.

Romani ite domum.

(#1486) ZCoyote válasza SLYM (#1484) üzenetére


ZCoyote
őstag

Esetleg itt segítenek.

Romani ite domum.

(#1487) wnix válasza ZCoyote (#1485) üzenetére


wnix
senior tag

"...kapjon ip-t de a 192.168.2-es tartományból, ugyanakkor ne lásson rá az 1.x-es hálóra?."
Ha a 192.168.2-es tartomány nem "látja" a 192.168.1-es tartományt, akkor az internetet sem érheti el a 192.168.1.1-es routeren keresztül. "Látnia" kell azt a tartományt is, amin keresztül az internetre csatlakozni akarsz.

Akkor lehetséges csak az általad megadott hálózat felépítése, ha a routeren több tartomány beállítható - pl több hálózati kártyával egy pc-ben...

Eine Kuh macht muh und die Kühe machen Mühe :)

(#1488) FixY67 válasza wnix (#1487) üzenetére


FixY67
senior tag

Ez ebben a formában, emlékeim szerint, nem teljesen igaz.
Router függő a dolog. Ha linuxos (pl. openwrt fut rajta), akkor pl- a netfilter táblák megfelelő beállításával megoldható (mondom ezt félálomban ;) ), csak picit macerás.

...

(#1489) wnix válasza FixY67 (#1488) üzenetére


wnix
senior tag

"Ha linuxos (pl. openwrt fut rajta), akkor pl- a netfilter táblák megfelelő beállításával megoldható..."
vs.
"...ha a routeren több tartomány beállítható..."
Számomra nincs különbség a két felvetésben. Szvsz a router lehet hardware-alapú, vagy software-es (pl tűzfal, proxy, egyedi program, stb...) is, a lényeg a különbőző tartományok összekötésében van.

Csak épp egyik-másik megoldásnak kevésbé látom az értelmét, ha van egy szvsz olcsóbb, gyorsabb, egyszerűbb megoldás is. Az eredeti felvetésben nem esett szó arról, hogy éppen melyik megoldás tekinthető egyszerűbbnek, olcsóbbnak, gyorsabbnak, így a több hálókártyás pc megoldást a saját "lehetőségeimből" (nálam egy pc van router feladatokra befogva, és hálókártyákban sem szűkölködöm - a kártyát a gépbe, a kártyának IP-t és kész is a tartományi átjáró) merítve írtam.

Azonban a fentiekből kifolyólag nincs gondom azzal sem, ha valaki egy tűzfallal vagy proxy-val akarja tartományokra osztani hálózatát, viszont erre az "irányra" egy későbbi válaszból reméltem "rávezetést".

Eine Kuh macht muh und die Kühe machen Mühe :)

(#1490) SLYM válasza ZCoyote (#1486) üzenetére


SLYM
veterán

köszi

(#1491) FixY67


FixY67
senior tag

Hm... valami furcsát találtam a Vistámban (illetve nem furcsa, csak ilyet még nem láttam :) )

Próbálgatok egy routert. Beállítottam rajta valami automatikus továbbítást, hogy a címére érkező csomagokat továbbítsa a linuxom felé. Bár nem ezt akartam, de ettől kezdve a web-es admin felületre sem tudok rámenni, mert továbblök a linuxomra.
Fenti beállítást töröltem, más gépekről szépen hozzáférek az admin felülethez, ellenben a Vistában valami benneragadt, mert továbbra is ragaszkodik a linuxom web szerveréhez.
Valakinek ötlete, hogy ez mi és miért és hogyan? És mi módon tudnám reboot nélkül rávenni, hogy ismét a valódi címre menjen?

...

(#1492) shev7 válasza FixY67 (#1491) üzenetére


shev7
veterán

valoszinu a bongeszo elcachelte az oldalt. Torold az elozmenyeket.

''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''

(#1493) FixY67 válasza shev7 (#1492) üzenetére


FixY67
senior tag

Ez a baj, hogy nem a böngésző cache-ből veszi. (azzal kezdtem, hogy cache törlés és ipconfig /flushdns)
IP cím alapján nyitom meg, a válasz pedig már a linuxom neve alatt jelenik meg. Ráadásul akkor is ez történt, amikor elővettem egy olyan böngészőt, amivel korábban nem próbáltam megnyitni az oldalt.
Valami köze a Vista intelligensnek mondott hálózati algoritmusaihoz van, de nem ismerem ezt a dögöt. :(

...

(#1494) shev7 válasza FixY67 (#1493) üzenetére


shev7
veterán

csak kivancsisagbol, ha atallitod a router webservice portjat, es azon probalod elerni, mi tortenik?

''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''

(#1495) FixY67 válasza shev7 (#1494) üzenetére


FixY67
senior tag

Egyelőre nem tudom, mert fizikailag oda kellene mennem, arra meg most lusta vagyok.
Viszont újraindítottam a Vistát és így is rossz helyre megy. Ami azért már ciki...

...

(#1496) FixY67 válasza FixY67 (#1495) üzenetére


FixY67
senior tag

Viszont az biztos, hogy a parancssorból kiadott telnet ugyanarra a címre, 80-as portra, ugyanúgy rossz helyre visz.
Szóval ettől kezdve 100%, hogy nem a böngésző cache a bűnös.

...

(#1497) FixY67 válasza FixY67 (#1496) üzenetére


FixY67
senior tag

Végül kínomban kikapcsoltam a routert és a megszokott URL végére beírtam egy ?-t, ettől úgy tűnik, rendbejött.
De hogy mi volt ez... Na mindegy.

...

(#1498) sevadevil7


sevadevil7
csendes tag

Sorry hogy ide írom.

Tud valaki ingyenes hálózat monitorozó programot.?
Userek tevékenységét szeretném nézni.
Képernyőn mi fut, mi az amit épp néz.

(#1499) bambano válasza sevadevil7 (#1498) üzenetére


bambano
titán

Gondolom a jogi részét lerendezted már régen.
Ha képernyőt akarsz monitorozni, nem ártana megmondani, hogy milyen képernyőt... windows, linux, osx, stb. Azt sem ártana megmondani, hogy a monitorozót min akarod futtatni.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#1500) Scaevola


Scaevola
tag

Sziasztok!

Hálózati médialejátszóm vinyóját FTP-vel érem el.
Egy tréonlájnos VOIP-routerem van, s az a gondom, hogy az asztali gépemről, mikor másolok a médialejátszóban lévő vinyóra, a sebességem nem akar 5Mb/sec fölé menni.
Az asztali gépemben 1Gbit-es, a lejátszóban 100Mbit-es a hálókártya.

Ez normál érték szerintetek?
Ha nem, mit s hol keressek?

A lejátszóban linux fut, a vinyó EXT3-ra van formázva.
Valahol van egy szűk keresztmetszet, de nem tudom, hogy hol.

Ha esetleg valaki tudna ötletelni, megköszönném.
:)

apex

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Hálózatokról alaposan (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.