Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-01-19 16:30:21

LOGOUT.hu

Ha e-book olvasót szeretnél vásárolni, és nem tudod melyiket válaszd, olvasd el a következő írást: Elektronikus könyvolvasó választása
Népítélet, avagy a felhasználók véleménye az olvasóikról
A jelenleg Magyarországon megvásárolható legismertebb olvasók listája:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#2751) doc válasza Degeczi (#2749) üzenetére


doc
nagyúr

ez jo otlet, meger egy probat :K

(#2752) JoinR


JoinR
senior tag

Íme. Átméretezés után, status barral továbbra sem túl szép, arról nem is csináltam képet, de beraktam screensaver-be (nem jutott eszembe jobb megoldás hirtelen), és így szépen olvasható a legkisebb betű is.

1
2
3

Valóságban jobban néz ki, de a Defy ilyen botrányos képet csinál, jobb eszköz meg nincs sajna, azért szerintem megteszi.

[ Szerkesztve ]

(#2753) Vyndree válasza Oldman2 (#2727) üzenetére


Vyndree
őstag

A keddi szerdai (06.19.) eBay-es rendelésem délelőtt megjött Belgiumból, a skót posta sajnos kicsit lassabb. :(

[ Szerkesztve ]

(#2754) Dhampir válasza Vyndree (#2753) üzenetére


Dhampir
félisten

Úgy látszik, hogy a sebességben is skót. :D

Nemhiába volt büszke arra Poirot, hogy ő belga.

[ Szerkesztve ]

(#2755) masaya


masaya
csendes tag

Nook-on manga olvasáshoz felkel tenni a mango-t és az tökéletes. Teljes képernyős, animáció kikapcsolható, ha gombok hangerőállításra vannak beállítva akkor azokkal lehet lapozni is, nem csak érintéssel, online manga tárhelyek elérése, offline (letöltött, s felmásolt) mangák olvasása. Már nem egy mangát olvastam végig így és különösebb gondom nem volt vele. Egyedül akkor kellett nagyítanom amikor dupla oldallal találkoztam.

http://mango.leetsoft.net/

[ Szerkesztve ]

(#2756) masaya válasza masaya (#2755) üzenetére


masaya
csendes tag

http://dl.dropboxusercontent.com/u/65098448/IMG_20130621_111925.jpg

(#2757) Mister_X


Mister_X
nagyúr

[link] nekem ilyen mobilon (hardveres screenshot). A második képen kisebb a szöveg, de még el tudom olvadni. Éd igen, ez egy 3.8"-os Lumia 620 :) Egy ebook olvasónak viszont jobban örülnék, mert nem a telefont meríteném és mondjuk lefordíthatnám ezt a mangát, mert valami siralmas a "magyarított" változat.

Az én igényeimnek milyen ebook olvasók felelnének meg? Mondjuk nem hátrány, ha nem csak olvasásra lehetne használni :B Meg akkor élőben meg fogok nézni egy 800*600-ast és egy nagyobb felbontásút.

Kösz mindenkinek! :R

[ Szerkesztve ]

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."

(#2758) ZooLee válasza Mister_X (#2757) üzenetére


ZooLee
őstag

Mondjuk nem hátrány, ha nem csak olvasásra lehetne használni

Hát, ha így kérdezed, akkor nem kérdés, vissza az elejére blash hozzászólásához, hogy tabletet vegyél, ne e-könyv olvasót. A jelenlegi e-inkes olvasók leginkább olvasásra alkalmasak csak, minden másra erős kompromisszummal. A tablet viszont olvasásra kevésbé (lásd aktív képernyő, világítás, fogyasztás, napfény) viszont nagyon sok másra tényleg jó, így neked kell mérlegelni, hogy merre húzol inkább.

(#2759) Mister_X válasza ZooLee (#2758) üzenetére


Mister_X
nagyúr

Nem létfeltétel az, hogy olvasáson kívül mást is csináljak, de nem árt, ha tudok vele mondjuk jegyzetelni (más nem is kellene). Sőt, ha e-inkes meg tapis is, akkor tudnék rajta gyakorolni japánul és még csak papír sem kellene.

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."

(#2760) ZooLee válasza Mister_X (#2759) üzenetére


ZooLee
őstag

Jah, így már megint másképp hangzik :) Van, aki a "másra is használni" alatt netezést meg levelezést szeretne...

Ha annotálásról van szó, akkor csakis billentyűzetes (pl. K3) vagy érintőkijelzős jöhet szóba, egy jó pár készülék már ki is esett. Tapisból is csak olyat, ami rendes, kapacitív felülettel rendelkezik. Ha nyelvet tanulsz (idegen nyelven olvasol) akkor még szempont lehet a szótár is, ami Kindle-re alapból nagyon jók vannak, nagyon jót lehet csinálni, ill. egyéb készülékekre is megoldható, több-kevesebb mókolással.

(#2761) Mister_X válasza ZooLee (#2760) üzenetére


Mister_X
nagyúr

Annotálás? Ezt se hallottam még :B

Egy pár eszközt tudtok mondani, ami nekem megfelelne és nem drága? Ha belefér a keretbe, akkor lehet HD kijelzős lesz, de szeretném látni árban a differenciát. Nagyon alap, nem érintős (csak olvasásra alkalmas) 800*600-as, érintős 800*600-as és HD érdekelne. Remélem van ilyen :) Az Amazon cuccok a legjobbak?

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."

(#2762) ZooLee válasza Mister_X (#2761) üzenetére


ZooLee
őstag

Az Amazon cuccok a legjobbak?

Nem. De a legegyszerűbben használhatóak, és a legnagyobb támogatottság (bolt) van mögöttük. Viszont csak a PRC-származékokat támogatják natívan (ez nem biztos, hogy hátrány) és jóval kevésbé módosíthatóak, mint a többiek.
A "többiek" natív formátumként az ePub-ot támogatják alapesetben, de a legtöbb jól moddolható, akár saját szoftverekre le tudod cserélni a rajta lévőket, pl. az olvasót is, ami utána megeszik mindent a képtől kezdve a DOC fájlokig.

Szerintem: Ha egységsugarú júzer vagy ( :D ) és/vagy csak olvasni akarsz, akkor jobban jársz a Kindle-el, ha nem riadsz vissza egy kis buherálástól, akkor válogass az egyebekből.

Dióhéjban. De ezen kívül még ezer szempont van, ami a döntéshez felhasználható, azt viszont senki nem fogja tudni összeszedni, olvass hozzá sokat, ebben a topicban vagy akár máshol is. (pl. ekonyvolvasó blog)

(#2763) Rebourne válasza Mister_X (#2761) üzenetére


Rebourne
aktív tag

http://www.youtube.com/watch?v=-ewpnHR321M

Hmm, ezt most találtam, úgy hívják Icarus Excel, és 350 dollár, és nehézkes lehet a beszerzése :p
Kobo Aura HD-t máris lecserélte a szívem csücskében!

http://goodereader.com/blog/reviews/review-of-the-icarus-excel-9-7-inch-e-reader/

[ Szerkesztve ]

(#2764) doc válasza ZooLee (#2760) üzenetére


doc
nagyúr

"Tapisból is csak olyat, ami rendes, kapacitív felülettel rendelkezik" - miert is?
Az infras erintokepernyon olyan gyorsan gepelek, amennyire az ujjaim fizikailag engedik (ez sokkal gyorsabb mint a billentyuzetes K3!!), a kapacitiv semmit nem gyorsit ezen, azt meg vegkepp nem ertem, mitol lenne pont az a "rendes". Semmi baj nincs az infrassal, sot, en e-book olvason sokkal jobban szeretem mint a kapacitivat, sokkal praktikusabb :)

Mister_X:
A legegyszerubb, legbutabb minosegi olvaso (az elterjedtek kozul legalabbis) az Amazon Kindle 5, ez nem erintokepernyos, 800x600-as felbontasu. En 27000-ert szoktam neha arulni, szoval kb. ilyen arral szamolj.
A Barnes&Noble most kegyetlenul beakciozta a Nook Simple Touchot, most 16000 korul lehet rendelni Angliabol, ez szinten 800x600-as, de mar erintokepernyos. (Hasznalhato) uj olvasot ezeknel csak dragabban kapsz szerintem.

[ Szerkesztve ]

(#2765) Mister_X válasza doc (#2764) üzenetére


Mister_X
nagyúr

Hű. Azaz :Y Ez már tényleg egy tablet ára... de az meg nem bírja olyan sokáig és kényelmetlen lehet olvasni.

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."

(#2766) Vyndree válasza Mister_X (#2765) üzenetére


Vyndree
őstag

Esetleg Prestigio PER3172B nem lenne jó neked? (video) E-book reader a neve, de inkább multipad vagy nem tudom minek nevezik, mert az ebook ma már e-inkes. Előnye, hogy sötétben is kényelmesen hasznlható
17,8cm-es 7"-os TFT (matt) színes állítható fényerejű kijelző, 8 óra üzemidő (olvasás esetén kb 20 óra), eBook (epub, pdf, fb2, html, txt) + audio + videó + kép olvasása, feleségem már néhány könyvet kiolvasott rajta. A könyveket itt is epub-ba kell tenni, hogy a betűméret megfelelő legyen.
Ára használtan 8eFt körül van.

(#2767) Tristis válasza Vyndree (#2766) üzenetére


Tristis
őstag

Vagy normális tablet, vagy könyvolvasó. Ami közötte van az mind szemét véleményem szerint. Egyébként elég egyszerű, ha nem zavarja a szemed a kijelző, akkor mehet a tablet, ha egy kicsit is kényelmetlen, elfárad, bevörösödik, akkor olvasásra ki kell adni azt a 16e Ft-ot. Nem egy nagy összeg ha tényleg szeretsz olvasni. Én is még 23e Ft körül vettem tokkal a sajátomat.... :U

Ami az unverzumnak Chuck Norris, az az NBA-nek Török Péter.

(#2768) Vyndree válasza Tristis (#2767) üzenetére


Vyndree
őstag

Ismered is ezt a gépet, vagy csak látatlanban fikázod? Utoljára ilyet az Apple topicban olvastam "van az Apple, a többi mind szemét", szeretik is az ilyen elfogult embereket...
Van egy szutyok Samsung tabletem, gagyi (NST) olvasó megrendelve, ezen a szemeten meg munkahelyen videózni, sötétben olvasni szoktam/szoktunk, tudod nekünk ez is megfelel.

(#2769) Aliendej válasza Tristis (#2767) üzenetére


Aliendej
tag

Milyen az a normális tablet?

Fordítva ülsz a lovon és a ló is patával felfelé van

(#2770) Vyndree válasza Aliendej (#2769) üzenetére


Vyndree
őstag

Relatív.

(#2771) Mister_X válasza Vyndree (#2766) üzenetére


Mister_X
nagyúr

Nem is tudom. 8e? Hol? Amúgy ilyenkor már lehet tényleg inkább tablet, csak egy kapacitív toll is kellene mellé. Viszont tabletből meg tényleg sok a szemét.

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."

(#2772) Vyndree válasza Mister_X (#2771) üzenetére


Vyndree
őstag

Ennyiért vettem 1,5 év garanciával, dobozában teljesen újszerű állapotban, de ha még sokáig fikázzák lehet eladom. :) A gombokkal lehet lapozni, nincs benne se wifi, se dzsípíesz, tényleg csak olvasásra, videózásra, kép nézegetésre alkalmas, egyszerű mint a faék. MicroSD-vel bővíthető, ami azon van megnyitja, vagy ha az USB-jén a gépre teszed bármit tölthetsz rá, usb-n TV-re kötve mindent lejátszik róla (mármint a TV).

(#2773) Mister_X válasza Vyndree (#2772) üzenetére


Mister_X
nagyúr

Még azért gondolkodom rajta. Vannak olyan boltok BP-n, ahol meg lehet nézni több ebookot?

[ Szerkesztve ]

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."

(#2774) Vyndree válasza Mister_X (#2773) üzenetére


Vyndree
őstag

E-digitalban láttam kirakva, de szerintem Media Markt, Euronics és egyéb ilyen helyeken is meg lehet nézni. Köztes szemeten ilyenek a képeid.

[ Szerkesztve ]

(#2775) ZooLee válasza Vyndree (#2768) üzenetére


ZooLee
őstag

Nem csak elfogultság, hanem tapasztalat is lehet... Az első hozzászólásodban ezt az aprócska dolgot azért nem tetted hozzá: "munkahelyen videózni, sötétben olvasni szoktam/szoktunk, tudod nekünk ez is megfelel."

Ha ezt már akkor kiemeled, akkor nincs semmi gond, de ezek nélkül - szerintem - teljesen jogos volt a beszólás. Gyakorlatilag egy ilyen kategóriájú tabletet világos helyen, pláne szabadtéren nem tudsz használni, mert ebben a kategóriában a kijelzőn spórolnak a legtöbbet. Vagyis arra alkalmatlan, hogy tabletként használd, de ha a vásárlója hajlandó ezeket a kompromisszumokat tudatosan megkötni, akkor jól járhat vele.

(#2764) doc : "Tapisból is csak olyat, ami rendes, kapacitív felülettel rendelkezik" - miert is?
...
Semmi baj nincs az infrassal, sot, en e-book olvason sokkal jobban szeretem mint a kapacitivat, sokkal praktikusabb

Amit én próbáltam Sony olvasón, ott bizonytalanabbnak tűnt az érintés érzékelése, mint a PW kapacitív képernyője, és ráadásul a magasabb perem is zavart. (Jó, elismerem, a "rendes" nemvolt jó megfogalmazás :) )

(#2776) Aranygyerek


Aranygyerek
aktív tag

Üdv
Megvettem az asszonynak ezt:Sony PRS-T1 olvasót.Milyen tokot érdemes hozzá venni.

Privire válaszolni illik.

(#2777) Vyndree válasza ZooLee (#2775) üzenetére


Vyndree
őstag

Innen indult az egész, semmilyen napsütés és drága tablet nincs benne olvasd át többször.
Egy szóval nem mondtam, hogy ezen a legjobb ezen olvasni vagy ennél nincs jobb gép a világon. Kicsit segítek, képregények megjelenítéséhez keres valamilyen eszközt legyen az tablet, e-book reader vagy ami közte van szemét. Arról sem volt szó, hogy tabletként használom, sőt, nevezzük inkább readernek mint tabletnek, az eladók is ennek nevezik. Szobában/autóban olvasásra alkalmas főleg azoknak akik nem akarnak sok tízezer Ft-ért nagy tudású tabletet vagy olvasót venni. Ez egy olcsó és jó megoldás, de természetesen nem a legjobb.
10eFt alatt nekem milyen ötleteid lennének?

(#2778) Vyndree válasza Aranygyerek (#2776) üzenetére


Vyndree
őstag

Például ilyet 1300Ft-ért, vagy ilyet. Rengeteg féle van egész jó áron, de ha bemész az E-betűz elektronikai üzletbe, akkor kicsit drágábban találhatsz azonnali megvételre (4-6eFt-ért).

(#2779) doc válasza Vyndree (#2777) üzenetére


doc
nagyúr

egyfolytaban a 8000 forintos arrol beszelsz, de azert ne egy HASZNALT arat hasonlitsunk mar az UJ arakkal :U

(#2780) Dhampir válasza Aranygyerek (#2776) üzenetére


Dhampir
félisten

Például innen.

Habár tavaly mintha olcsóbb lett volna a holland bolt.

Itt is vannak, hazai forrásból.

[ Szerkesztve ]

(#2781) Aliendej válasza doc (#2779) üzenetére


Aliendej
tag

Mennyiért is árulod használtan a nookod, és mennyi újonnan? :C :C

Fordítva ülsz a lovon és a ló is patával felfelé van

(#2782) doc válasza Aliendej (#2781) üzenetére


doc
nagyúr

Es ez hogy jon ide? :F
Annyiert arulom, amennyiert akarom. Teny, hogy azzal hogy a B&N beakciozta es felaron adta el oket, nem tettek nekem jot, de raerek, majd megveszik ha elfogytak a piacrol az akcios aron felvasarolt olvasok.
Ennek viszont a vilagon semmi koze nincs ahhoz, hogy valaki a hasznaltan 8000 forintos tabletre mutogat, hogy az mennyivel olcsobb, mint az ujan 16ezres olvaso... :U

[ Szerkesztve ]

(#2783) Degeczi válasza doc (#2764) üzenetére


Degeczi
nagyúr

"Semmi baj nincs az infrassal, sot, en e-book olvason sokkal jobban szeretem mint a kapacitivat, sokkal praktikusabb"

amíg védett körülmények között, nappali- vagy hálószobában használod

ha azonban fürdés közben is szeretnél olvasni, vagy nyaralás közben a strandon, akkor egy vízhatlan zacskó rejtekében már kínszenvedés az infrás, míg a kapacitív olyankor is jól működik

(#2784) Dhampir válasza Degeczi (#2783) üzenetére


Dhampir
félisten

Búvártanfolyam közben? :D

(#2785) doc válasza Degeczi (#2783) üzenetére


doc
nagyúr

nem all szandekomban viz alatt olvasni :)
viszont eves kozben gyakran szoktam, amikor jol jon hogy barmivel tudok lapozni (evoseszkoz vagy ceruza vege, stb), nem kell kezzel taperolnom vagy kulon specialis stylust venni hozza

persze aki zacskozni akarja, annak elhiszem hogy a kapacitiv a jobb, addig jo amig lehet valasztani :C

(#2786) Degeczi válasza Dhampir (#2784) üzenetére


Degeczi
nagyúr

ha nem kerül víz alá (bár fürdőkádban reális esély van beejtésre is), akkor is elkél a védelem: fürdőszobában a páratartalom is gyakran olyan nagy, hogy hasznos a bezacskózás, strandon pedig nyilván nem kell magyarázni, mekkora esély van arra, hogy víz, homok vagy épp fagyi kerüljön rá

ilyen baromi melegben mint mostanában, az udvaron olvasgatni is sokkal jobb felfújhatós kerti medencében, mint a szabad levegőn

szóval gyakran, sokaknak lehet hasznos a bezacskózás (Ebay-en fillérekért kaphatóak erre szolgáló biztonságos, kétszeres zárral ellátott tasakok)

nyilván nem mindenkinek, de ez is egy szempont

másnak meg az, hogy télen is olvasgat a hideg buszon, és kesztyűs kézben meg a kapacitív érintővezérlés nem működik, míg az infrás persze igen: mindegyiknek megvan a maga előnye/hátránya, ezért csak egyéni felhasználás szerint lehet kijelenteni, kinek mi az ideális, nem globálisan

(#2787) doc válasza Degeczi (#2786) üzenetére


doc
nagyúr

csak egyéni felhasználás szerint lehet kijelenteni, kinek mi az ideális
teljesen egyetertek :K

(#2788) Boond válasza Rebourne (#2763) üzenetére


Boond
addikt

A Cikkben, még 400$ emlitenek az 220-as árfolyamon ~ 88.000 kb. ennyiért, már az Onyx Boox M92 eBook olvasó is elvihető az extrém digitálból, ráadásul magyar nyelvet is támogat. És ahogy a cikket elnéztem, nem sok különbség lehet a 2 modell között, az exelt pl ez is tudja, a pdf és könyvek mellett...

Viszont a Kindle DX, Pocketbook 912 tényleg nincs egy súlycsoportban a cikkben említett Icarus Excel-el.

[ Szerkesztve ]

(#2789) Dhampir válasza Degeczi (#2786) üzenetére


Dhampir
félisten

Papírkötésűt sem szoktam kádba vinni, de valakinél biztosan számíthat a kacsaúsztatós verzió is.

A flaszterlakók esetében csak a kutyagumitól kell óvni a readert, de az aszfaltszinttől kellő magasságban tartván megoldható.

Hidegben a kapacitív kijelző vezérlésére a nózi is jól jöhet, amíg az orrtyűt rá nem húzza a didergő olvasó.

(#2790) whatnot


whatnot
őstag

Hali!

Igyekeztem visszaolvasni.
Szóval ajándékba lesz véve egy ereader. E-ink-es legyen, nem igazán látom értelmét a mindenféle lcd-s "olvasóknak", ami sok dologra jók lehetnek, olvasásra épp nem.
Viszont nem tudom, mire vigyázzak.

Többször belefutottam a B&N Nook-ba, hogy ez mennyire jó (bár rosszakat is olvastam, minőségi hiányosságok...). És tényleg 16ezerért itt van Angliából, miközben 37ezer a boltban :U
Egy másik ajánlás a Kobo Touch, ami viszont már 30k. Tud az valamit, amiért érdemes több pénzt kiadni?
Más ajánlás esetleg?

(#2791) Dhampir válasza whatnot (#2790) üzenetére


Dhampir
félisten

Ha nekem lenne ráfordítható mannám, akkor Kindle Paperwhiteot vagy pedig hazai garanciás PocketBook Touch Luxot, de ez én vagyok. :D

A Kindle akár a Hardverapróról olcsóbban is beszerezhető.

Ha az én Nookom megjön Skóciából, lehet hogy eladom, mert a PocketBook szimpibb, nem kell agyon hekkelni és itthoni forgalmazású. :U

[ Szerkesztve ]

(#2792) troland26 válasza Dhampir (#2791) üzenetére


troland26
őstag

Még ki sem próbáltad máris eladnád ? :)Mivel nyújt többet olvasásban a PocketBook ?

(#2793) Dhampir válasza troland26 (#2792) üzenetére


Dhampir
félisten

Simán, de még nem biztos, hiszen azt írtam, hogy lehet és még meg sem érkezett, már több mint egy hete várom. A Kindlet vagy a PocketBookot nem kell fúrni-faragni, nekem mindig is szimpatikusak voltak, viszont a Nook 16.000 Ft-os skót árával és a 2 éves garancia lehetőségével totálisan meggyőzött.

[ Szerkesztve ]

(#2794) whatnot válasza Dhampir (#2791) üzenetére


whatnot
őstag

Ajándékba használt cuccot nem veszünk.
A Pocketbook 47k Ft. Csak 3db Nook jön ki belőle.

(#2795) axioma válasza whatnot (#2794) üzenetére


axioma
veterán

HA-n nem csak hasznalt kindle-t lehet venni... behozatjak, eladjak.

(#2796) Dhampir válasza whatnot (#2794) üzenetére


Dhampir
félisten

Hardveraprón vagy boltban újat is kaphatsz, miért beszélsz használtról? :U

Jobban jársz az itthoni garanciával, ha a pénz nem számít.

Vegyél 3db Nookot. :D

Egyébként, ha nem csak epubot szeretnétek olvasni, akkor először rootolnod kell, ami valószínüleg sok szívással fog járni, ha nem szeretsz fúrni-faragni.

[ Szerkesztve ]

(#2797) Mister_X válasza whatnot (#2794) üzenetére


Mister_X
nagyúr

Az én első xboxom is használt volt, mégsem érdekelt. Ha patika állapotban van, akkor az a legkevesebb, hogy új-e vagy használt.

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."

(#2798) Dhampir válasza Mister_X (#2797) üzenetére


Dhampir
félisten

A patika állapot véleményre +1, de ajándékba adni használtat szvsz gázos lenne, kivéve, ha nagyon csórók.

[ Szerkesztve ]

(#2799) whatnot válasza Mister_X (#2797) üzenetére


whatnot
őstag

Nálunk nem szokás használt cuccot ajándékozni, de most nem is erről jöttem ide vitatkozni.

Hardverapro-n meg nem értem, miért lenne jó vásárolni, behozatni én is be tudom.
Legfeljebb akkor éri meg, ha áfás számlát tudnak adni.

Epub és pdf talán elég amúgy.
.doc fájlokat meg előtte pc-n lehet pdf-é konvertálni. Más meg nem tudom, hogy kell-e.

[ Szerkesztve ]

(#2800) Ragnar95 válasza whatnot (#2799) üzenetére


Ragnar95
nagyúr

De a legtöbb ember nem így van ezzel, pont ezért van létjogosultsága az ilyen boltoknak, mivel sokan nem tudják behozatni...

Privátot privátba, fórumtémát fórumba. Aki ezt nem képes betartani, ne csodálkozzon, ha nem kap privátra választ.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.