2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Wolfdale - tuning és fogyasztás

Azt tudtam, hogy a Kentsfield sokat eszik, ezért kíváncsi voltam, mi a helyzet 45 nm-en..

[ ÚJ TESZT ]

Fogyasztás, hőtermelés

Ugye mit sem ér a tuningolás, ha közben sok-sok ezret kell ráköltenünk arra, hogy ne olvadjon át az alaplapon a processzor a saját maga által keltett hőtől, hanem szépen leadja a hőt a környezetének. A bevezetőben szó volt róla, hogy a Wolfok már 45 nanométeren készülnek, így kevesebb a hőtermelésük. Nekem egy korai példányom van, és elmondhatom, egyáltalán nem melegszik. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük szép sorban:

Mint látható, 10 és 20%-nál alig kellett a feszültséghez nyúlnunk, gyakorlatilag alapfeszültségen tudja ezt. Nem meglepő, sőt, itt bizakodhatunk is, hogy talán nem lesz nagy a fogyasztás se. Felette se ugrott meg drasztikusan a feszültség, még messze nem a vészes kategória. Mennyire nem vészes? Lássuk:

Igaz, elég nagy teljesítményű hűtés van a processzoron, de látszik, alig termel plusz hőt a processzor, amit ne lehetne elvezetni. Üresjáratban nem mondanám, hogy sok lenne még a tuningos 37 fok se. Terhelve se szaladt 45 fok fölé, szóval mondhatjuk, hogy nem termel sok hőt. Ez igazolódott. Lássuk a fogyasztást:

Itt már néztem nagyokat, mondom elromlott a műszer, ez a konfiguráció alig fogyaszt (a képen a teljes, konnektorból felvett teljesítmény látható, amiből még lejön a táp hatásfoka is, ami kb 80%-ra tehető) szóval keveset fogyaszt, egy quad után meg főleg. De ugye nem az üresjárat a lényeg, lássuk, mit eszik, ha ráeresztek egy Prime95-öt a procira, hogy dolgozzon?

Itt már nem hittem a szememnek: micsoda? Alapórajelen 100W alatt? Tuningolva se vesz fel többet 140W-nál? (igaz, nem terheltem a VGA-t, de nem arról szól) A quad-al ugyanilyen körülmények között megetettem közel 400W-ot, ez meg 140-et se eszik? Hát igen, ahogy nézem, tényleg keveset eszik a Wolfdale, de hogy ennyire keveset, még engem is meglepett. És de, ennyire keveset eszik. Meglepődtem, de örültem, végre nem fog annyira pörögni a villanyóra, a pénz is jó helyre kerül.
Hát igen, megvolt a meglepi, nem gondoltam volna, hogy ennyire kevéssel beéri a Wolf. És mindez milyen arányban áll a tuninggal? Nézzük:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.