2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Wolfdale - tuning és fogyasztás

Azt tudtam, hogy a Kentsfield sokat eszik, ezért kíváncsi voltam, mi a helyzet 45 nm-en..

[ ÚJ TESZT ]

Tömörítőprogramok

Az ember minden nap használja a tömörítő programokat, amik legfőképp a memóriát és a processzort használják ki. De amennyiben emeljük a proci órajelét és növekszik a busz sávszélessége is, van hatása a sebességre? Lássuk:

7Zip benchmark

A fent megnevezett ingyenes program beépített benchmarkja teszteli a ki és betömörítés sebességét, a proci kihasználtságot, és ezekről részletes infókat ad. Az eredményt MIPS-ben (Millio Instruction Per Sec - millió utasítás másodpercenként) kapjuk meg. Egész szépen skálázta a procit, lássuk a konkrét számokat:

Szépen látszik a grafikonokon, hogy közel lineárisan nő az eredmény az órajel emeléssel egyetemben. A processzorkihasználtság 183% körül mozgott, kitömörítésnél mindig 200%-on állt a mutató, betömörítésnél volt csak 160% körül a kihasználtság, nem hiszem, hogy a vinyó szólt volna bele a játékba, így gondolom a memória sávszélesség szabott neki gátat, mindenesetre biztató, hogy minden órajelen közel ennyi volt a kihasználtság, azaz a proci is gyorsult mellé. De lássuk a szerintem legkedveltebb tömörítőprogramot:

WinRAR

Ebben a tesztben egy 101 megabyte nagyságú, képekkel, html lapokkal, egyéb fájlokkal teli mappát tömörítettem be. Itt vártam, hogy szépen látszik majd, mit is tud a gép, egyszer már bizonyított a teszt, lássuk, most mit fog mutatni:

És igen, itt is közel lineáris volt a gyorsulás. 10 és 20 százaléknál kicsit begyorsult, 30-nál lassult, de összességében itt is azt látjuk, hogy volt értelme tuningolni a processzort, gyorsulást hozott.

Láthatjuk, hogy tömörítésnél van értelme a tuningolásnak, de nézzük, mit mutat vajon a renderelés közben a mérés?

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.