2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Wolfdale - tuning és fogyasztás

Azt tudtam, hogy a Kentsfield sokat eszik, ezért kíváncsi voltam, mi a helyzet 45 nm-en..

[ ÚJ TESZT ]

Összegzés, végszó

Nézzük meg, átlagosan mennyit gyorsult a rendszerünk:

Átlagoltam az adatokat, megcsináltam a grafikont, és megdöbbentem, mennyire hihetetlen módon pontos lett az átlag. Igen, volt ami kevesebbet, volt ami többet gyorsult, de hogy ennyire pontosan kiadja a órajel növekedését, nem hittem volna. Igaz, olyan programokat választottam, amik a processzort használják leginkább, de akkor is megdöbbentő volt látni, ennyire közvetlenül viszont lehet látni az órajelnövekedést az eredményekben. Most, hogy látjuk, nézzük meg még egyszer a felvett teljesítmény görbét:

Igen, első ránézésre határozottan közelről követi az órajelnövekedést a felvett teljesítmény mértéke. De tegyük egymásra a két grafikont, hogy pontosan lássuk, miről van szó:

Igen, határozottan igen, Amennyivel növekszik az órajel, gyakorlatilag annyival kér többet a processzor. Érdekességképpen nézzük meg a Q6600 (Kentsfield, 65nm) ugyanilyen diagrammját:

Hát igen, látszik, hogy 30% körül volt kiegyenlített az arány, 40%-nál elkezdett felfele ívelni, és ott olyan meredek ívet vett felfele, hogy az már szinte érthetetlen. Azaz nem érthetetlen, magyarázza az, hogy 40%-ig van értelme, felette nincs, mert egyszerűen annyival több feszültség kell neki, ami annyival több hőt jelent, hogy nincs értelme egyszerűen úgy járatni.

Lehetne azt mondani, hogy bizonyára ez is megugrana fogyasztásilag, ellenben tudom, hogy nem, mivel ezeknek az architektúráknak az a tulajdonsága, hogy 4 gigán is lazán elmennek 1,3V körül, csak sajnos ezt nem tudtam letesztelni, a ramok nem bírták az iramot. De bizton állíthatom, nem lett volna ilyen meredek a görbe, közel sem..

Összegzés:

Az elején úgy voltam vele, hogy annyival nem ehet kevesebbet, mint amennyire gondolom. Megpróbáltam, elcseréltem a quad-ot. Már az első indításkor, amikor nem alapórajelen járattam, éreztem, van benne erő, nem olyan nagy visszalépés a quad után. Aztán amikor megláttam, hogy mennyit eszik, minden kétségem elmúlt. Ez egy igen jó processzor, igen kis hőtermeléssel és igen kis fogyasztással.

Egy mondatba összefoglalva: Jött, látott, győzött.

KrenAtesz

(kérlek, amennyiben elolvastad, és úgy gondolod, volt értelme megcsinálni, jelezd, hogy tudjam, hogy legközelebb is üljek-e egyhuzamban 12-14 órát a gép előtt egy ilyen kaliberű tesztet csinálni)

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.