2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Próbáld ki a linuxot!

Ingyenes, stabil, gyors és biztonságos. Megér egy próbát!

[ ÚJ TESZT ]

Érdekességek kipróbálásra

Rengeteg disztribúció, rengeteg lehetőség... de mi is sokfélék vagyunk, van akinek nem a legnagyobbak között lesz a kedvence :)

Peppermint OS:
Debian / Lubuntu alapú, kis rendszerigényű disztró, LXDE asztali környezettel. Rengeteg program letölthető -mint minden Debian alapú disztróhoz. Gyors, régebbi gépekre érdemes kipróbálni.

Arch Linux:
Alacsony gépigény, egyszerűség - jelszavuk "Keep it Simple, Stupid!". Sok program, egyszerű kezelés, jó testreszabhatóság, sok változat. Legismertebb, rá épülő disztró az ArchBang.

PCBSD:
FreeBSD alapú disztró. A BSD is Unix, de nem linux, de ezzel most nem foglalkozunk...
A BSD nem asztali felhasználásra, hanem szerverekre lett kitalálva, nagyon stabil és biztonságos. Asztali felhasználásra a PCBSD nagyon jó, a letöltött DVD több asztali környezettel is kipróbálható. Felhasználóbarát, van grafikus telepítője és rengeteg program. Hátránya, hogy kevesebben használják (desktopként), mint a korábban említett linuxokat. Dokumentáció van hozzá a neten, de főleg angolul.

Joli OS:
Live-ként nem tudtam kipróbálni, de Virtualboxban kifogástalanul teljesített. Telepítője nagyon egyszerű és gyors - természetesen, hiszen Ubuntu adja az alapokat. Első induláskor FB profilunkkal, vagy egy új regisztrációt létrehozva tudunk belépni. Erősen netre támaszkodó oprendszer, csak rá kell nézni a programokra: Chromium, Facebook, Twitter, Flickr, Google Docks... A felszín nagyon jó, hasonló az okostelefonokon megszokott, a teljes képernyőt ikonnal / widgetekkel telepakolós-lapozgatósra (dashboard).

Felül egyetlen, kétsoros panel van. Legfelül a Felhő ikon az asztal megjelenítésére, mellette a futó appok ikonjai, igényesen: az aktív színes, a többi szürke. A jobb szélen a szokásos ikonok és óra. A második sorban a hatalmas plussz jellel alkalmazást telepíthetünk és távolíthatunk el, az Ubuntu szoftvercentert is alázó egyszerűséggel. A választék több, mint bőséges (hiszen Ubuntu ez is a lelke rendszer mélyén).

A második ikon az appok, innen indíthatók programjaink. A harmadik ikonnal elérhető a Jolicloud saját social-network féle izéje, hírek, meg követhetünk messiásokat másokat, nagyon hasznos gondolom :) (OK, nem vagyok megosztós-követős féle)


Programtelepítés egyszerűen. ...és a rendezés név szerint?

Következő a mappa ikon, amivel a gépünkön és a felhőben tárolt cuccainkhoz férhetünk hozzá. A fájlokat böngészve a jobb oldalon mutatja a tárhely méretét, nagyon praktikus. Elérhető a fájlrendszer is, de kicsit keresni kell, ez nem hátrány. Az utolsó ikon egy fogaskerék, a Joli OS beállításainkkal.

Üssetek agyon, de a dashboard nagyon tetszik. Talán lehetne jobb is, ha szabadabban lehetne pakolászni, widgeteket is rárakni, natív gmail oldal és/vagy widget (és FB, Twitter, meg a többi szociálizé...). ...talán nem Ubuntura, hanem pl. Fedorára vagy Arch-ra kellene alapozni :)

Linpus Linux:
Több érdekes programjuk is van különféle plattformokra, nekünk a Lite Desktop Edition kell. Annyira Lite, hogy alap Gnome Shell-t kapunk, meg pár programot. További programokat a frissítéskezelőben az elérhető programokat választva lehet telepíteni. Egyszerűen, grafikus felületen, mint az Ubuntu Szoftverközpontban. A választék elsőre elég szerény, de más, a listában nem szereplő programokat is telepíthetünk. Magyar nyelvel is akadnak gondjai, de ennyi még elnézhető. Ami a legfurább, hogy sok laptopon van előre telepítve "Linpus Linux", de még soha nem sikerült eljutnom vele a GUI-ig... érdekes.

Sorcerer:
Igazi fanatikusoknak! Páran az Ubuntu topikban (neveket nem mondok, de ha jól emlékszem hcl volt egyikük...) hiányolták az igazi "oldszkúl" linuxot. Hol van már, amikor függőségeket kellett bogarászni, módosítani és újrafordítani a csomagot... Ma már a beállításokhoz sem kell terminál. Botrányos. Nekik van itt a Sorcerer! Van disztró, ami forrásból dolgozik, nem csomagokat telepít, de ezt a kerneltől kezdve magunk rakhatjuk össze. Várom a képernyőképeket! (legyen rajta ez az oldal is...)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.