2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Linux hírek és ajánló (2012. április)

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Linux hírek röviden az elmúlt hetekből, disztró- és programajánló.

[ ÚJ TESZT ]

Hírek

Izgalmas ez az április, persze most nem a késői fagyokra gondolok :)
Hamarosan kiadják a végleges Ubuntu 12.04-et, készül az openSUSE 12.2 is, és május elején itt az új Fedora...

Jó hír a "klasszikus" Gnome asztalt használóknak: április 16-án kiadták a Mate 1.2 verzióját. Legjelentősebb változás, hogy nincsen több "ütközés" a Gnome 3-al, nyugodtan felrakhatjuk meglévő asztali környezetünk mellé. Támogatott rendszerek és letöltés ITT.

Megjelent a korábban már röviden bemutatott Chakra 12.04-es kiadása. Alaposan frissült, a kiadásban 3.2.8 kernel van. Ezen kívül szembetűnő változás nincs a korábbihoz képest, maradt az egyszerű telepítés, a KDE asztali környezet és a gyorsaság. Ami még változott, az az alapértelmezett irodai programcsomag, ami a "Calligra Office Suite"-ra (KOffice utódja) cseréltek. Libre Office felhasználóként fura, hogy fentről a jobb oldalra került az eszköztár - nem rossz ötlet, csak szokatlan.

Rossz hír, hogy már nem tartalmaz GUI-s alkalmazást frissítésre (erről bővebben az oldalukon írnak), természetesen már készül a kifejezetten a Chakrához igazított frissítéskezelő, ami valószínűleg a következő kiadásba kerül.

Fedora 17 béta változata is letölthető, alig egy hónap múlva itt a végleges. Legfontosabb változás a Gnome 3.4 és az ezzel érkező jóságok, illetve a 3.3-as kernel :)


A névadás és a logo pályázat győztese... nekem a Fedora 17 azért jobban tetszik :)

Némileg a fájlrendszer is átalakul, egyszerűsödik. A fejlesztők szerint ezzel javul a kompatibilitás, kevésbé lesznek "szétszórva" a rendszerfájlok (minden /usr alatt lesz). Megjelenés után részletesebb cikk is lesz róla.

Hogyan készül a linux?


Érdekes videó, a The Linux Foundation oldalról.

Új szponzora van a Kubuntunak

Két hónapja a Canonical bejelentette, hogy nem támogatja tovább a Kubuntut, fejlesztői kizárólag az Ubuntuval foglalkoznak.

Április elején megjelent hírek szerint a Blue-Systems szponzorálja a májusban kezdődő fejlesztési időszaktól, első közös kiadás a 12.10 lesz. További jó hír KDE-t használóknak, hogy a Canonicalnál az elmúlt hét évben a KDE-n dolgozó Jonathan Riddel is "átigazol" májustól teljes munkaidőbe a Blue-Systemshez.
Via: Kubuntu.org

GIMP 2.8 RC1

Letölthető a GIMP megjelenésre szánt első változata. Alaposan áthegesztik, lesz OpenCL GPU gyorsítás, több oszlopos dokkolható panelok, rétegcsoportok, rajzvásznon szerkeszthető szövegek.

A mentés is átalakul: menteni csak a natív formátumába lehet, a többi fájltípus átkerül az exportáláshoz. További infók, letöltés: Gimp

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.