2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Ingyenes multiplayer játékok I.

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Rövid bemutató/ajánló néhány ismert és kevésbé ismert ingyenes játékról.

[ ÚJ TESZT ]

Sajnos a cím és az utolsó bekezdés sokak figyelmét elkerüli, ezért kénytelen vagyok ide is kiírni:

NINCS itt az összes ingyenes FPS!!!

Mivel ez egy sorozat lesz, több résszel. Igen az I. az első rész, lesz majd II. és III. is, meg a végén egy táblázat, amibe linkekkel -az olvasókkal együtt- összeszedjük a témába vágó játékokat. Jó olvasást! :)

Nagy FPS rajongó vagyok. Nem csak a nagy neveket (Battlefield, Unreal Tournament), de az ingyenes játékokat is kipróbálom, sőt, a jobbakkal -itt nem feltétlenül a jó grafikára vagy a fizikára gondolok- játszom a nagy nevek mellett is, amikor időm engedi.

A múltkor egy baráti beszélgetés során felvetődött az ötlet, hogy összeírok pár kipróbált ingyenes játékot, hátha más is talál kedvére valót közöttük. Egy cikkbe nem tudtam belesűríteni időhiány miatt a kedvenceimet, így valószínűleg sorozat lesz...

Sauerbraten:

Kezdjük rögtön a legaranyosabbal! A korábbi CUBE játékot váltotta le. Fura alakok hentelik egymást, vicces hangok, nagy ugrások, változatos pályák jellemzik. Igaz, hogy kevés karakter van, még kevesebb animációval és fizikával, de ezeket a játékmenet feledteti. Esésre nincs sebzés, a szokásos CTF és bázis foglalós játékmódok is vannak. Néhányat kicsit "megkevertek", pl. saját zászlót kell az ellenféléhez vinni az egyikben.

Ezeket kiegészíti az instagib mód, amikor mindenki 1 HP-vel és egy vadászpuskával indul a harcba. Nagyon pörgős meccseket lehet játszani, rendesen dolgoznia kell a reflexeknek. Többnyire team instagib meccseket játszok, ezek a legjobbak szerintem.

Alacsony sávszélességű kapcsolattal is játszható, regisztrálni sem kell. Mac, Linux és Win verzió is van. Kedvcsináló videó ITT!

Assault Cube:

Ez a játék is a Cube motorra épül, sokkal realisztikusabb pályákkal és karakterekkel rendelkezik. Nálam ez is a veszte: túl realisztikus akar lenni, ami a jelenlegi fizetősekhez képest még kevésbé sikerül neki, kicsit erőltetettnek tűnik. A karakter animációk sem a legjobbak, de egy próbát megér.

Folyamatosan fejlesztik, igazi CS klón. Gyengébb netes kapcsolattal rendelkezőknek sem laggol, regelés nélkül is játszható.
Természetesen van Mac, Linux és Win verzió is. Kedvcsináló videó ITT!

Urban Terror:

Átdolgozott Quake III motoros ez is, de nem kell Quake III a futtatásához. A grafika és a hangok nagyon jók, a fizikája elég érdekes, hatalmasakat lehet ugrani, falról-falra is, így elérhetetlennek tűnő tetőkre is fel lehet jutni sniperkedni :) ...és ha ez nem lenne elég, vannak alacsony gravitációs pályák is!

Többféle fegyverből, medkitből gránátokból állíthatjuk össze a cuccunkat. A medkitnek fontos szerepe van a játékban: pár találat után már lassulunk, súlyosabb sebeknél elvérzünk, ezt a részét jól eltalálták. Csapattársainkat is segíthetjük, a sérült mellé kell állni és sebesen kötözni a sebeket...

Hangulatos pályák, amiket automatikusan tölt le, ha nincs még meg. Változatos játékmódok, itt a kedvencem a team survivor: két csapat küzd a túlélésért, mindenki egy élettel indul, respawn csak új körben van. Regisztrálni nem kell, sok magyarral lehet találkozni, igazán jó kis játék.

A cheatereket nagyon hamar ki lehet szúrni, mert a spectatorok, vagy akiket lelőttek látják a játékosokat, utána csak ki kell szavazni a csalót a serverről. Mac, Linux és win verzió is van. Linuxra a playdeb.net-ről egy optimalizált változat is letölthető, de nem tudom az jobb-e, nem teszteltem. Kedvcsináló videó ITT!

Ennyit mára. A jövő héten további játékokat fogok ajánlani, tervek között van egy Quake III motoros összefoglaló, és pár komolyabb FPS és ajánló, illetve az ijji játékos oldal is megérne egy cikket.
Jó játékot!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.