2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Alsóház - Celeronok és Kabini

Kis méretű, alacsony fogyasztású lapot kerestem új projektekhez. Az alsó házból próbáltam válogatni: J1900, A4-5000, 1037U.

[ ÚJ TESZT ]

Gigabyte C1037UN-EU

A Celeron 1037U is a Gigabyte-tól jött a C1037UN-EU formájában. A doboza méretben megegyezik a másik Celeronéval, de fehér színű és a marketingesek sokkal visszafogottabban dekorálták ki. Csak az Ultra Durable az egyetlen Ultra felirat, de azt legalább háromszor feltüntették. Itt is van dual BIOS és ráadásként kék színű nyák.

Itt is csak a minimumot pakolták a csomagba, ami megegyezik a J1900-al. Az alaplap mellett két SATA kábel, a hátlap és a leírás vannak a dobozban. Mivel itt nem egy SOC-ról van szó, ezért a lapon is több alkatrész található. A CPU itt is passzív borda alatt lakik, de a külön chipset is kapott egy plusz bordát. A tápellátás itt sem kapott bordát, de 17 W mellé talán fölösleges is.

Csatlakozókban még nagyobb az eltérés. Normál DDR3-as modulokkal 16 GB-ig bővíthető a lap, ami több, mint elég kell, hogy legyen. Nincs mini PCIe, de van normál PCI csatlakozó. Nem értem, ez miért nem lehetett egy 16x PCIe, akkor sokkal univerzálisabb lehetne a lap. SATA csatlakozókból már három van, a két darab kék SATA 2 mellett van egy fehér SATA 3 is. Lehetne eggyel több, de azt a hátlapon vezették ki.

A hátlapon ismét van egy soros port és megvan a dupla Gigabites hálózati csatoló is. USB3-at fölösleges keresni, ahogy a lapon nincs ilyen tüskesor, úgy nincs a hátlapon sem. Van még két videó (D-sub, HDMI 1.4) PS/2, egy external SATA és hang kivezetés. Nem vitték túlzásba, de egy kis desktopba megfelelhet. Ami a lap mellett szól, az az egy szálon mutatott nagyobb teljesítmény és a 16 GB memória. De csak két magos a processzor és nagyobb a fogyasztása, így teljes terhelésnél eléggé melegedhet.

A CPU-Z nem sok újat mond annak, aki ismeri a 22 nm-en készülő Ivy szériás Celeronokat. Az Intel mérnökei a 17 W-os fogyasztás érdekében a boltokban kapható processzorok frekvenciáját (1.8 GHz) és tápfeszültségét (0.8 V) tovább csökkentették. Utasításkészletből SSE 4.2 maradt, de minden más ment. Szerencsére a virtualizációt nem hagyták ki. Ez az egyetlen processzor, ahol van Level 3 cache, de a többieknél az L2 hasonló méretű, mint itt az L3.

A IGP a jó öreg Gen 7 HD Graphics. A tudása itt sem eltúlzott. 6 EU, 350 MHz alap és 1000 MHz turbó órajel jellemzi. Támogatja 4k-ig az MPEG2, VC1, WMV9 és H264 formátumokat. A tudását valamivel a J1900 fölé teszem. A nyers számok alapján maximum 50%-kal lehet gyorsabb. Elvileg a memória is befolyásolhatja ezt, de kérdés, mennyire lehet memórialimites egy ilyen gyenge IGP.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • ThinkCentre A61e

    Mire alkalmas egy kis méretű, alacsony fogyasztású, hét éves brand, asztali gép? Mit tehetünk, ha lassú?

  • A Core i3 ereje a játékokban

    Mennyit ér single player játékokban egy kétmagos Intel CPU Hyper-Threadinggel megtámogatva?

  • Játék PC-n, olcsóbban - IGP-vel

    A belépő kategóriás játékos VGA-k után van még egy lépés árban lefelé - az IGP-k. Lássuk, mire képesek!

  • AMD A6-5400K

    A legkisebb Black Edition tesztje: válaszok a tuning, a teljesítmény, valamint a fogyasztás kérdéseire.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.