2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Mindenes HTPC, ahogyan én látom

Remélem az utam végére érkeztem, mert nekem a kompromisszumok nélküli médialejátszást a HTPC jelenti.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

A dolog elég régre nyúlik vissza. Még az XBOX-os korszakban történt, hogy megismerkedtem egy kellemes szoftverrel. (Akkortájt kezdtem egyre inkább elhatárolni magam az optikai adattárolóktól. A DVD-k egész falakat borítottak be, szabadulni akartam tőlük). Könnyedén kezelte a hálózati meghajtókat, az akkoriban népszerű DVD ISO-kat, AVI-kat. Olyan formátumokkal birkózott meg, amiről akkor hallottam először. APE, FLAC.

De külön mókolás, kodek telepítés nélkül megette a video fájlok túlnyomó részét, ahogyan a hozzájuk tartozó feliratokat is. A végletekig testreszabható volt. Rengeteg kis apróság, amire gondoltak a fejlesztők. Például a zene trackek egymásba úsztatása, külön felhasználói fiókok. De ez csak a jéghegy csúcsa volt. Egy nagyon jól átgondolt, komplex médialejátszót faragott a konzolból. Folyamatos frissítések érkeztek, mindig tudott fejlődni. Ez volt az XBMC.

Az XBOX gyári távirányítójával használtam. Maga volt a tökély. Aztán kezdtek szállingózni a HD anyagok és vele a h264. A kis masina ezeket már nem tudta elfogyasztani, a torkán akadt. A szoftver akarta volna, de a hardver nem bírta. Váltani kellett. Célhardverben gondolkodtam, kis fogyasztást akartam. A számítógépet akkor még egy energiavámpírnak láttam, így az nem is nagyon merülhetett fel.
Popcorn. Szinte mindenki popit akart, így hát én is. Egy A210-es lett az x doboz utódja.

A régi erősítő is megadta magát, így egy HD hangot is kezelni tudó Pioneer lett a 210-es hű társa. A minőségbe nem lehetett belekötni, pazar volt a hang, a kép, gyors volt és stabil, valami mégsem stimmelt. Nem voltak meg a megszokott beállítások, az apróságok, amikhez hozzászoktam. Túlságosan letisztult volt, egy robot. Tette a dolgát, de valami hiányzott belőle. És mellé bizony jöttek a gondok is, elhasalt pár filmen.

Biztosan azokkal volt a gond, kódolás, vagy ilyesmi… de ez kit vigasztal? Átkonvertálni, vacakolni vele, nem a legjobb megoldás. A YouTube app fránya kezelhetősége: hosszú másodpercekig, fél percig hang nélkül játszotta a videókat, tekerhettem vissza, de akkor sem volt 100, hogy jó lesz. Frissítés meg csak nem jött. A „popcorn” nem nagyon erőltette meg magát.

Sok volt a kis masinában, de nem lehetett maximálisan kihasználni. Egy belső HDD tette a dolgát egy transmissionnel, de szegényt le kellett korlátozni, hogy ne fagyassza ki a popit. Persze ez nem róható fel neki, nem P2P-re lett teremtve, elsősorban. Közben már két külső USB-s dokkolóba állított 3,5” adattároló is figyelt a gépen... egyre inkább úgy éreztem, valamit lépni kellene.

A médialejátszós, popcornos vonal tévútnak tűnt, zsákutcának. Persze megszerettem, jó kis masina volt, de nem nekem való. Időről-időre belebotlottam a neten az XBMC-be, láttam, hogy tovább él PC-n és egyre népszerűbb, egyre ügyesebb és okosabb. Rákerestem a Prohardveren, milyen topikot is érdemes olvasgatni ez ügyben. A sok olvasgatás után kérdeztem is.

Még nem voltam biztos a dolgomban, csak érdeklődtem, de többek között devil-k fórumtárs írása is hozzájárult ahhoz, hogy most HTPC tulaj vagyok és én is írásra adtam a fejemet. De rengeteg segítőkész topiklakó (Canniball. Radi8tor1. Celtis. Patice. Regger. Bajnokpityu… bőven a teljesség igénye nélkül) járult ehhez hozzá. Akár csak más kérdéseire adott válaszaikat olvasva is, haladhattam előre.

Első körben az itthoni gépeken (tablet, laptop, asztali gép) próbáltam ki a KODI-t. Ugyanis, mikor ismét az XBMC felé kacsintgattam, már így hívták. Előbb-utóbb el kellett szakadjon a névtől, hiszen sok köze nem volt már a konzolhoz, túlnőtt rajta rég.

A gyenge próbálkozásaimról, hogy a médialejátszót egy másik asztali váltsa, nem is beszélnék, hiszen tudtam, nincs értelme. Olvasgattam a fórumokat, teszteket, de biztos voltam benne, hogy ez nem fog menni, nem fogja azt nyújtani, amit szeretnék.

Mit is szerettem volna? Egy masinát. Pontosabban A masinát. Ha már HTPC, akkor kerüljenek bele a dokkolóban szorongó (usb 2 sávszélesség) adattárolók, váltsa ki teljes mértékben az asztali gépet (amit annyira nem volt nehéz, mert egy játéktól mentes, pindúr Core 2 Duo HP gép látta el ezt a feladatot), és legyen teljes értékű médialejátszó. NAS nem kell. Gondolkodtam rajta, de nem akartam még egy dobozt. Minek, ha belefér A dobozba is minden? Szóval KODI, mert a támogatottsága számomra megfelelő, és régi ismerősök vagyunk már. :)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.