2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Wintel CX-W8 mini PC

Tabletbe szánt atomos mini PC (Z3735F, 2GB memória és 32GB MMC) került a kezeim közé.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető, specifikáció

Az ügyes kínai mérnökök kitalálták, hogy a tabletbe szánt Intel Atom SoC-ra alapozva miniatűr PC-t is lehet építeni. Gyakorlatilag fogtak egy tabletet és elhagyták a kijelzőt. Nekem egy Wintel CX-W8 gépecskéhez sikerült hozzájutnom. Nem számítottam brutális teljesítményre, csak arra, hogy pár watt fogyasztás mellett el lehet vele szörfölgetni az Interneten. Rossz esetben linuxszal még mindig lehet faragni belőle egy gépet, amin XBMC-t lehet futtatni. Ez alapján a következő kérdésekre kerestem a választ:

- Alkalmas alap dolgokra a gép? (Youtube, 5-6 oldal betöltése, videók lejátszása, Office...)
- Kb. milyen a teljesítménye az integrált ITX-es megoldásokhoz képest?
- Fut rajta az XBMC hardveres gyorsítással?
- Mekkora a fogyasztása a kis gépnek?

Specifikáció

Leírás alapján a belépő szintű tableteknél nem sokkal erősebb a gépecske, csak a két legtöbbet kritizált ponton erősítették meg a vasat, azaz a memória és a háttértár mérete a duplája az alap Windows 8.1-es tableteknél megszokottnak.

CPU: Intel Atom Z3735F 1333MHz (Turbó: 1833 MHz/2 cores, 1580 MHz/4 cores
GPU: Intel HD Graphics (Gen. 7)
Memória: 2GB DDR3 @1333MHz
MMC: 32GB
Hálózat: 100Mb Ethernet, a/b/g/n dual band WiFi, Bluetooth 4.0
Operációs rendszer: Windows 8.1 with Bing
Méret: 98*98*22.3mm
Súly: 440g

Jól hangzik ugye? A memória elég több program elindítására és a 32 GB-os MMC-re is felfér pár program a Windows mellé. A SoC nem egy erőmű, de turbóval a processzor rész elmegy. A HD Graphics harmatos, de a hardveres videó dekóderrel elég jól használható. Mindez 2.2W Scenario Design Power mellett. Igen, itt nem TDP, hanem SDP van, amit érdemes bővebben kifejteni, mert tartogathat pár érdekes meglepetést.

A 2.2W SDP azt jelenti, hogy ennyit fogyaszt átlagban az Atom. Ezt az Intel több program futtásából számítja ki, de ennél a maximális fogyasztás jóval magasabb lehet egy megterhelő program esetében. Ha túlmelegszik, akkor elkezdi visszavenni a fogyasztását, amit a feszültség és ezzel párhuzamosan a működési frekvencia csökkentésével tud elérni. Az egészhez tartozik egy agresszív turbó (burst frequency) és így 1.33 GHz helyett bizonyos esetekben akár 1.83 GHz-en is futhat a processzor. Az IGP arányaiban még durvább, mert az alap 311MHz mellé 646MHz Graphics Burst Frequency tartozik.

CPU-Z-vel monitoroztam Cinebench alatt, hogy milyen frekvencián fut a gép. Egy és négy szál esetén is végig tudta tartani a turbó órajeleket. Egy mag terhelésénél a már említett 1.83 GHz, míg teljes CPU terhelésnél majdnem 1.6 GHz volt az órajel.

A GPU-Z sajnos nem tudott mit kezdeni az IGP-vel. Szimplán nem ismeri fel rendesen. Érdekes, hogy a szenzor részből a hőmérsékletmérés értelmes értéket mutat, de a működési frekvenciát nem. Ahogy abban is téved, hogy DirectX 9-es a HD Graphics, mert az biza tudja a DirectX 10-et.

A memória 1333MHz-en fut és 64 bites buszt használ. Bővíteni nem lehet, de a tabletek többségéhez képest a 2GB már viszonylag kényelmesen elég a 32 bites Win 8.1-hez. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy több tucat kép photoshopolására alkalmas, de nem is ez a cél.

Az alaplapról nem árul el sokat a CPU-Z, de az látható, hogy eléggé friss darab, friss EFI-vel, vagy legalábbis az volt, amikor a kezembe vettem februárban.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.