2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

A teázás művészete, ahogyan még nem ismerted

A teázás nem egy egyszerű cselekvés, mint mikor vizet iszunk a csapból, hanem segít kiszakadni a mindennapokból.

[ ÚJ TESZT ]

Végszó

A mai rohanó világban nem árt néha megállni egy kicsit, megpihenni és észrevenni a szép dolgokat. Amíg elkészítitek a teát, addig se foglalkoztok az élet problémáival, hanem egy kicsit arra figyeltek, amit csináltok. Érdemes szertartásosan végezni, beszerezni egy teáskészletet és akár a család többi tagját is belevonni a dologba.

Azért is jó, mert az ember egy kicsit gyűjtésnek is tekintheti, hiszen jó dolog egy saját kis polcot kijelölni a teáknak, ahol különféle dobozokban tárolja az ember a teát és a hozzá szükséges eszközöket. Egy újabb dolog, amit megtanulhat szinte bárki; egy dolog, amivel több leszel, tapasztaltabb, mint azelőtt.

Mikor elkészül a tea és végre fogyasztható, érdemes lágy (tradicionális japán, kínai stb.) zenét indítani, vagy bármi olyat, amire el tudunk lazulni. Pár korty után a tea kifejti a hatását, átmelegíti a testet, és miközben a gőzölgő tehát nézzük és kortyolgatjuk, lassan elfeledkezünk a mindennapi gondokról – lehet, hogy csak kis időre, de ez a kis idő sokat számít, és úgy érzem, ebben rejlik leginkább a tea csodája.

Egy kis nyugalmat ad, megállót, pihenőt. Persze nem biztos, hogy mindenkinek van ideje az ilyesmire, de ha be tudja szorítani, nagyon ajánlom, mert nagyon megnyugtató. Akinek nincs lehetősége otthon csinálni, az próbáljon ki egy teaházat.

Én úgy vélem, hogy a teázás előkészítése és a tea elkészítése nagyon fontos; egy megfelelő állapotba helyez, hiszen az, hogy épp a teánkat készítjük, lefoglal minket, előkészíti az elmeállapotunkat és a lelkivilágunkat, felkészít, hogy utána elfogyasszuk azt. Jó érzés kicsit elterelni a figyelmünket minden másról, elszöszmötölni vele.

Nagyszerű látvány, ahogy a tealevelek kibomlanak a szemünk láttára, mindezt csodás illat kíséri, végül megcsodálhatjuk és megízlelhetjük a teát. Ne csak azért igyunk teát, mert egészséges, hanem a fent leírtak miatt is. Akinek van rá lehetősége, mindenképp próbálja ki és ha úgy érzi, hogy már-már egy másik világba került, akkor tudhatja, hogy jól csinálja, és megtapasztalhatja milyen érzés, mikor a test és a lélek igazán nyugalomba, harmóniába kerül. Ne sajnáljátok magatoktól ezt a kis időt, elhihetitek, hogy pár ilyen alkalom után sokkal jobban fogjátok magatokat érezni, és ti is vágyni fogtok erre a gyönyörű és sokrétű tevékenységre.

Egy videó arról, hogy miképp áznak és hogyan bontakoznak ki a tealevelek. Sajnos nem a legjobb minőségű, de azért remélem látni a lényeget:

Amennyiben bármilyen hibát találtok a szövegben, akár nyelvtanit, akár hibás információt, elírást, kérem, jelezzétek felém és igyekezni fogok minél előbb javítani. Nem tudom, mennyire érdekel titeket ez a téma, de amennyiben szeretnétek további cikkeket esetleg, akkor azt tudassátok velem valamilyen módon, akár a fórumban is. Arra gondoltam, hogy indíthatok egy rovatszerűséget is, ahol az adott témákat járom még részletesebben körül (teaszertatás stb).

Ha gondoljátok, csinálhatok teszteket, bemutatókat is az adott teákról, amikre épp kíváncsiak vagytok. Ha szerintetek van értelme, akkor egy külön fórumot is létrehozok a teáknak, ahol bárki felteheti a kérdését, segítek (segítünk) a kezdőknek, megvitatjuk, hogy ki milyen teát iszik, a tapasztalatokat és az élet dolgait. Oda is kerülhetne egy összefoglaló – a többi hasonló fórumtéma mintájára. Köszönöm, hogy elolvastátok a cikket, remélem elnyerte a tetszéseteket és ti is kipróbáljátok! Jó teázást mindenkinek!

heiwa - béke (japán kanji)

Azóta történt

Előzmények

  • Két hét Kaliforniában

    Budapest, Frankfurt, San Francisco, Yosemite, Sequoia, Three Rivers, Los Angeles, Palo Alto és még sok minden más!

  • 42 195 méter – először

    Hogyan jutottam el a maratoni futótáv sikeres befejezéséhez? S te? A cipőt felhúztad már? :)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.