2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

A teázás művészete, ahogyan még nem ismerted

A teázás nem egy egyszerű cselekvés, mint mikor vizet iszunk a csapból, hanem segít kiszakadni a mindennapokból.

[ ÚJ TESZT ]

Kínai zöld teák

Ezeknél a teáknál különféle elnevezések léteznek. Mivel nagy valószínűséggel nem külföldről szerzitek majd be, ezért igyekszem az itthoni üzletek kínálatát összeszedni, de ha úgy gondoljátok, hogy szükséges, akkor igyekszem kibővíteni az eredeti (tradicionális) elnevezésekkel.

Gunpowder

Kínai zöld tea, a "puskapor" elnevezést a jellegzetes, golyóbissá formált leveleinek köszönheti. Számtalan fajtája, változata létezik. Ez nemcsak magát a teafajtát, hanem az eljárást is jelzi, ezért a kínai teáknál sűrűn találkozhattok vele.

Temple of Heaven (Gunpowder)

A leghíresebb kínai zöld tea, melynek leveleit nagy szakértelemmel golyókká formálják.

Wuyuan Jasmin

A zöld teát jázminvirágokkal együtt szárítják és ennek köszönheti lágy, gyümölcsös ízét. Többféle létezik a jázminvirágos teákból, érdemes utánakérdezni az üzletben, hogy az adott fajta pontosan hogyan készül és hogy mit lehet róla tudni. Ahogy a japán teáknál, úgy itt is több változat, több fajta van az adott teából, nekem úgy tűnik, hogy itt még összetettebb.

Xi Hu Lung Ching

Egy igazi teakülönlegesség, friss aromája hidegen és melegen is élvezhető. Itt kitérnék arra, hogy a teákat érdemes melegen fogyasztani, jobban kijönnek az ízek, bár nagy melegben érthető, ha nem kívánja az ember a forró teát. Igazából azt ajánlom, hogy mindenki ízlés szerint fogyassza a teákat, van aki így, van aki úgy szereti.

Guangxi Green Snail

Guangxi tartományból származó zöld tea, a leveleit spirálformára sodorják, a főzete pedig gyümölcsös ízvilágú.

Jade Dragon

Mao Feng tea, Yunnan tartományból, gyümölcsös, füves ízhatású lágy főzet készíthető belőle.

Jasmin Dragon Phoenix Pearl (Jázmin-gyöngy)

A fermentáció során – a fentebb említett teához hasonlóan – ebbe is jázminvirágot kevernek a fehér tealevelek mellé és golyóbissá formálják. Az íze kellemesen lágy, édes.

China Sichuan Mengding

Sichuan fő teatermelő területéről, a Meng Ding hegységből származó, hosszú szálú zöld tea.

Ízesített teák

Mind a japán, mind a kínai teákból (illetve a többi fajtából is) léteznek ízesített változatok; ezeket most nem fogom egyenként felsorolni, mert ez attól függően is változhat, hogy hol vásároljátok meg. Viszont ne feledkezettek meg ezekről sem. Hihetetlenül jó illatuk van, karakteres ízük. A különböző összetevők versengenek egymással az ízélményért, de az igazi nyertesek ebben a játszmában csak ti lehettek.

Az ízesített teákba néha különféle aromákat szoktak keverni (pl. bergamotte), de leginkább különböző gyümölcsökkel, növényekkel ízesítik (pl. áfonya, rózsaszirom, rózsabimbó, eper, ananász, kókusz, Aloe vera, füge, narancsvirág, napraforgószirom, Bourbon vanília, búzavirág és még napestig sorolhatnám). Tehát amint látjátok, olyan ízeket kóstolhattok meg, olyan élményben lehet részetek, amit a filteres teáknál korábban el sem tudtatok volna képzelni. Ráadásul mindig egy kicsit meglepetés is, ha először vesszük az adott ízt, hogy milyen is lesz.

Mivel elsősorban a zöld teákkal szeretnélek megismertetni titeket, ezért sok teára ki sem tértem, nem tudom, mennyire érdeklődtök majd a dolog után, a lényeg, hogy a lista nem teljes.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Két hét Kaliforniában

    Budapest, Frankfurt, San Francisco, Yosemite, Sequoia, Three Rivers, Los Angeles, Palo Alto és még sok minden más!

  • 42 195 méter – először

    Hogyan jutottam el a maratoni futótáv sikeres befejezéséhez? S te? A cipőt felhúztad már? :)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.