2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

A teázás művészete, ahogyan még nem ismerted

A teázás nem egy egyszerű cselekvés, mint mikor vizet iszunk a csapból, hanem segít kiszakadni a mindennapokból.

[ ÚJ TESZT ]

Teakészítés III.

A víz a tea lelke. Egy régi mondás szerint: a víz a tea anyja.
Sajnos itthon nagyon nehéz dolga van annak, aki jó vizet szeretne a teájához. Akinek van a közelében egy forrás vagy egy hegyi patak, annak nagy szerencséje van, de egy víztisztító berendezés is megfelelő lehet.

Mit tehet az, akinél nincs ilyesmi? Használhat palackozott vizet. Itt ismét nehéz dolgunk van, hiszen a legtöbb itthon elérhető víz magas ásványianyag-tartalmú és ez elnyomja a tea ízét (ez legintenzívebben a többszöri felöntéseknél jelentkezik). A palackos vizekből olyat érdemes keresni, aminek az összes oldott ásványianyag-tartalma nem haladja meg a 400 mg/litert. Egyedül egy ilyet találtam, a Nestle Vera Boscót. Ennek viszont borsos az ára, és nem hiszem, hogy mindenki rászán ennyit a dologra.

A Primavera volt még, ha jól emlékszem olyan, aminek nem volt túl magas, de az is 400 mg/liter feletti. A desztillált víz nem használható, mert egyáltalán nincs benne ásványi anyag. Az ideális víz 7-10-es keménységű. Ami ennél keményebb, azt érdemes túlforralni 2-3 perccel, majd visszahűteni. A 15-nél magasabb keménységű víz már túl magas ásványianyag-tartalommal rendelkezik, elnyomja a tea ízét és bőrösödést okoz a víz felszínén.

Elvileg Budapesten 12-13 nK körüli a víz. Ami még megoldás lehet, az a vízszűrő kancsó. Nekem nincs ilyen, mert annyira nem győzött meg, de ezt is mindenki maga dönti el. Én, mivel nem tudok hozzájutni megfelelő vízhez, ezért általában ásványvizet használok, olyat, ami épp a kezembe kerül, de mindig a lehető legkisebb ásványianyag-tartalmút.

A tea erőssége nem igazán függ az áztatási időtől, inkább attól, hogy mennyi tealevelet használunk fel. Azt ajánlom, hogy az eddig használatos citrom- és cukoradagot hagyjátok el. Persze ez is mindenkinek a magánügye, de aki még sosem kóstolta nélküle, nem tudja mit hagy ki.

Cukor helyett lehet használni mézet. Egy ízesített zöld tea kimondottan édeskés ízű, míg mondjuk a sencha inkább fanyarabb, szokatlan ízű lehet egy "kezdő" számára. Annak sincs értelme, hogy sokan emiatt utálják meg, ezért ha nem esik jól, ne erőltessétek, mert semmi értelme. Azt is lehet, hogy fokozatosan csökkentitek a felhasznált cukor mennyiségét.

Nekem kimondottan ízlett elsőre is, persze eltér a megszokottól, de jó olyat inni, amitől nem ragad össze az ember szája. Itt lesz igazán értelme enni valamit a tea mellé, hiszen a tea maga ízesítetlen. Azt megjegyezném, hogy ha nagyon fűszeres ételt fogyasztotok a teázás előtt, akkor az befolyásolhatja a tea ízét.

Amit még érdemes beszerezni az egy hőmérő; árban ez nem vészes, és így könnyedén tudjuk ellenőrizni vele a víz aktuális hőmérsékletét. Akinek nincs ilyen, az keressen rá az interneten, hogy a víz mennyi idő alatt hűl le az adott hőmérsékletre.

Egy ideig így csináltam én is, de ez azért nem valami pontos megoldás, hiszen sok más tényezőtől is függ, és tényleg nem egy nagy összeg, ráadásul sokkal egyszerűbb, mint méregetni az időt és találgatni, hogy lehűlt-e már. Ha a vizet az egyik tárolóból a másikba öntjük, akkor körülbelül 10 fokot hűl.

Nem árt vásárolni a különféle teákhoz teatartó dobozt, hengert. Igazából az a csomagolás is jól szigetel, amiben kézhez kapjuk őket, és sokáig elvan benne a tea, de azért mégiscsak egy külön doboz az ideális. Esztétikusabb és jobban megtartja benne a tea az aromáját. Érdemes hűvös helyen tartani őket, és ha esetleg átlátszó üvegben tároljuk, akkor mindenképp napfénytől védett helyre tegyük. A tea nem igazán tud megromlani, csak elveszíti az aromáját, gyengül vagy romlik az íze, de megfelelő tárolás mellett sokáig elvan.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Két hét Kaliforniában

    Budapest, Frankfurt, San Francisco, Yosemite, Sequoia, Three Rivers, Los Angeles, Palo Alto és még sok minden más!

  • 42 195 méter – először

    Hogyan jutottam el a maratoni futótáv sikeres befejezéséhez? S te? A cipőt felhúztad már? :)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.