2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

A teázás művészete, ahogyan még nem ismerted

A teázás nem egy egyszerű cselekvés, mint mikor vizet iszunk a csapból, hanem segít kiszakadni a mindennapokból.

[ ÚJ TESZT ]

Teakészítés I.

Általában egy 2-2,5 dl-es főzethez 1 vagy 1,5 teáskanálnyi teafüvet forrázunk le. A hőfok és az áztatási idő az adott teafajtától függ.

Az áztatási időt és a hőfokot pontosan be kell tartani! Sokan vannak úgy vele, hogy egy-kép perc plusz vagy mínusz nem számít, ez is talán arra vezethető vissza, hogy jelenleg nem nagyon van kultúrája nálunk a teázásnak. Ezeket nem viccből írják le, tényleg nagyon fontos betartani, mert különben a tea nem lesz finom. Ha túl keveset áztatjuk, akkor gyenge, vizes ízű lesz, ha pedig túl sokáig, akkor nagyon keserűvé, ihatatlanná válik.

Leírok pár áztatási időt és hőfokot, de mindig érdemes előtte több helyen is elolvasni, hogy mit ajánlanak. Igazából a tea minőségétől is függ, mivel a szálas teákon belül is vannak minőségbeli eltérések, van jobb és kevésbé jobb, de azért mindegyik jobb a bolti változatoknál.

A jobb minőségű teák általában többször is felönthetőek, ami azt jelenti, hogy miután egyszer kiáztattuk, a tealeveleket nem muszáj kidobni, hanem újra fel lehet őket használni. Az áztatási idő és a megfelelő hőmérséklet változhat, ha többször öntjük fel, ezért érdemes utánanézni, utánakérdezni, hogy az adott tea hány felöntést bír el, és hogy milyen hőmérsékleten, mennyi ideig érdemes áztatni a következő alkalommal. Némelyik tea ilyenkor adja ki igazán az ízét, ezért érdemes kipróbálni.

A fehér teáknál általában több tealevelet kell használnunk.

A gyümölcs és a rooibos teáknál az áztatási idő már jóval rugalmasabb, hiszen ezekben nincs koffein (tein) és keserűanyag, emiatt bármeddig áztathatjuk őket. Általában 8-10 perc a javasolt, de a hosszabb áztatás még gyümölcsösebb és karakteresebb ízt eredményezhet. Érdemes kísérletezgetni, ez is ízlésfüggő.

Én először vizet forralok vízforralóban. Amíg a víz felforr, addig előkészítem a kancsót és a szükséges eszközöket (hőmérő, tealevél, kanál, csészék stb.), majd beleszórom a szűrőbe a teafüvet. Ha a víz felforrt, beleteszem a hőmérőt és megvárom amíg a kellő hőmérsékletre hűl, majd ráöntöm a levelekre és beállítok egy visszaszámlálót. Mikor az lejárt, akkor kiveszem egyből a szűrőt, és fogyasztom a teát. Van amelyik teára érdemes fedőt tenni és van amelyikre nem, érdemes utánanézni.

Általában a kannába forró vizet töltök, amit kiöntök, ha már tölteném bele a leveleket, illetve a vizet. Azért, mert így a tea tovább meleg marad, hiszen maga a kanna már alapból meleg lesz. Olyat is hallottam már, hogy érdemesebb előbb a vizet beleönteni a kannába és utána beleszórni a tealeveleket.

Elkészítés

Fehér tea

Az ajánlott vízhőmérséklet körülbelül 65-70 fok, 1-2 percig érdemes áztatni, a jobb minőségűek akár háromszor is felönthetőek.

Sárga tea

Az ajánlott vízhőmérséklet 70-75 fok körül mozog, szintén 1-2 percig érdemes áztatni és ez is felönthető háromszor.

Zöld tea

A zöld teához 70-80 fokra érdemes visszahűteni a vizet, az áztatási idő 1-2 perc, és a jó minőségű zöld tea négyszer, de akár hatszor is felönthető. Egyes fajtáknál a 60 fok lehet ideális.

Oolong tea

Az Oolong teák a 80-85 fokos vizet kedvelik, általában 2-3 percig érdemes áztatni őket, de mivel ebből is többféle van, érdemes utánanézni a konkrét típusnak. Ezt is fel lehet önteni többször, mint a zöld teánál (4-6).

Fekete tea

A fekete teákat 95-100 fokos vízzel érdemes elkészíteni, fajtától is függ, de általában 2-3 vagy 3-5 perc az, ami ideális, akár kétszer, háromszor is felönthető.

Gyógytea

Akárcsak a feketét, a gyógyteát is forrázni szokás, tehát amint a víz felforrt, ráönthető.

Összegzés

Minden üzletben fel szokták tüntetni általában a tea csomagolásán, hogy meddig érdemes áztatni őket és milyen hőfokon. Én mégis azt ajánlom, hogy azért nézzetek utána az interneten, hogy pontosabb értékeket kapjatok.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Két hét Kaliforniában

    Budapest, Frankfurt, San Francisco, Yosemite, Sequoia, Three Rivers, Los Angeles, Palo Alto és még sok minden más!

  • 42 195 méter – először

    Hogyan jutottam el a maratoni futótáv sikeres befejezéséhez? S te? A cipőt felhúztad már? :)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.