2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

A teázás művészete, ahogyan még nem ismerted

A teázás nem egy egyszerű cselekvés, mint mikor vizet iszunk a csapból, hanem segít kiszakadni a mindennapokból.

[ ÚJ TESZT ]

Teafajták

A világ legnagyobb teatermesztői a következők: India (28,3%), Kína (23,6%), Kenya, Ceylon, Indonézia, Törökország.

Habár számomra leginkább Japán és Kína bír nagy jelentőséggel, hiszen ott termelik a legtöbb zöld teát, azért megpróbálom összefoglalni a legfontosabb fajtákat, hogy aki nem zöld teát szeretne fogyasztani, az is hasznos és érdekes információkhoz jusson, és végre belekóstolhasson a minőségi teázás élményébe.

Röviden tisztáznám a fermentáció fogalmát a teák esetében:

"A fermentáció a teanövényben végbemenő természetes bomlási folyamat, amelynek során a növényi sejtek oxigénnel érintkezve elszíneződnek, ízük, illatuk, vegyi összetételük jelentősen megváltozik. A fermentáció nem egyenlő a rothadással, hiszen itt tervezett, gondosan ellenőrzött és befolyásolt folyamatról van szó."

Zöld tea

Ez a fajta leginkább a kedvező élettani hatásainak köszönheti, hogy olyan népszerű. Nagy arányban tartalmaz antioxidánsokat, amelyek megkötik az öregedésért felelős szabad gyököket a szervezetünkben. Ezeken kívül nagy mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, magnéziumot, káliumot, mangánt, és fluoridokat is. A zöld tea nem fermentált.

Erősíti az immunrendszert és komoly szerepet játszik a daganatos betegségek, valamint a szív és érrendszeri problémák megelőzésében. A tein (koffein) -tartalma pedig frissítően hat a szervezetünkre; számomra is hihetetlen, hogy egy-két adag meleg zöld tea mennyire fel tud élénkíteni. Egy tévhit, hogy a zöld teában nincs koffein, bár az igaz, hogy nincs annyi benne, mint a kávéban. Míg egy csésze zöld tea 15-40 mg koffeint tartalmaz, addig egy csésze kávéban 50-100 mg koffein van.

Meg kell jegyeznem, hogy mindenki a zöld teának tulajdonítja a szervezetünkre gyakorolt jótékony, illetve fogyasztó hatást, de a többi tea is bír ezzel a tulajdonsággal. Segíti az emésztést is, a zsíros ételeket jobban fel tudja dolgozni a szervezetünk. Minél fiatalabbak a levelek, annál több koffeint tartalmaznak. (Ez nem csak a zöld teára igaz.)

Fekete tea

Mivel a fekete tea hosszan fermentált, ezért a leveleinek főzete erősebb és sötétebb színű a zöld teához képest. A zöld teához hasonlóan ez a fajta is tartalmaz teint, ami lassabban szívódik fel, mint a kávéban található koffein, de hatása tovább tart.

Fehér tea

A fehér tea egy igazi különlegességnek számít a teák között; egyáltalán nem fermentált, csak szárítva van. A többi fajtához hasonlóan ez is rendelkezik a jótékony tulajdonságokkal. Rügyekből, illetve zsenge levelekből áll. A nevét a bimbók körüli levélkéken található fehér bolyhokról kapta. A fehér teában is van tein, de lényegesen kisebb mennyiségben található meg benne, mint a feketében és a zöldben, ezért míg az előző kettőt leginkább napközben ajánlatos fogyasztani, addig ezt a fajtát akár este is nyugodtan iszogathatjuk.

Oolong tea

Ez a fajta tea félig fermentált, többnyire Kínára és Tajvanra jellemző. Ha az ízét kéne jellemezni, akkor ez a fekete és a zöld tea közti átmenet. A színe is valahol a kettő között helyezkedik el. A teintartalma is ekképp alakul. Mindenképp érdemes kipróbálni ezt a fajtát is.

Egyéb teák

Ezeken kívül még megemlítendőek a gyümölcsteák, a gyógyteák, a mate tea, a matcha és a rooibos tea. Ezek nem tartalmaznak tealeveleket (kivéve a matcha), de mivel az elkészítési módjuk hasonló, ezért ezeket is teának nevezzük. Ezekre csak nagyon röviden térek ki.

A rooibos teát egy afrikai cserje kiszárított leveléből készítik, főzete mélyvörös színű, jellegzetes ízű, a C-vitamin tartalma magas. Ez a tea nem tartalmaz teint (koffeint). Sokan kedvelik az egyedi ízvilága miatt.

A mate tea Dél-Amerikában népszerű. Egy örökzöld növény leveléből készítik. Hatóanyaga a matein, ami a koffeinhez hasonlóan élénkítő hatású.

A matcha tea egy különleges tea. Zöldes színű por formájában juthatunk hozzá. Ez nem más, mint porrá őrölt japán tealevél. Ez azért nagyon hasznos, mert nem valószínű, hogy a teázás befejeztével bárki is elrágcsálná a tealeveleket, viszont ebben a formában megisszuk őket, így még erőteljesebben fejthetik ki a hatásukat, épp ezért még erősebb az élénkítő hatása.

A teát kis tálkában egy kifejezetten erre a célra, bambuszból készített matchaseprűvel keverik habosra. Érdekesség még az, hogy ezt a fajta teát sütéshez is lehet használni, sőt igazándiból szinte bármilyen ételnek, italnak különleges ízt adhatunk vele, ráadásul egészséges is. Az sem utolsó, hogy a matcha felhasználásával készített süti zöld színben fog pompázni.

A gyógyteákat valószínűleg nem kell bemutatnom, hiszen mindenki ismeri őket. Röviden annyit kell tudni róluk, hogy a gyógynövények leforrázásával készül ez a fajta tea. Általában a betegségek megelőzésére, vagy az egészségünk helyreállítására használjuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Két hét Kaliforniában

    Budapest, Frankfurt, San Francisco, Yosemite, Sequoia, Three Rivers, Los Angeles, Palo Alto és még sok minden más!

  • 42 195 méter – először

    Hogyan jutottam el a maratoni futótáv sikeres befejezéséhez? S te? A cipőt felhúztad már? :)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.