2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

A teázás művészete, ahogyan még nem ismerted

A teázás nem egy egyszerű cselekvés, mint mikor vizet iszunk a csapból, hanem segít kiszakadni a mindennapokból.

[ ÚJ TESZT ]

Japán zöld teák

Ezeknél a teáknál általában ezt az elnevezést használják, ahogy itt is szerepel, néha kiegészítik a pontosabb fajtával (változattal), mivel egy adott teán belül is vannak különféle változatok.

Sencha

A legnépszerűbb fajta. Számos változata létezik Japánban, elsősorban Kyoto környékén. Az íze enyhén fanyar, a főzet színe világos, sárgás-zöldes színű. Az illata és az íze a frissen nyírt füvet, a bogaraktól hangos, vadvirágokkal teli mezőket idézi. Nagyon karakteres ízű, számomra maga a természetesség.

Bancha

Egy klasszikus japán tea a mindennapokra. A sencha után az egyik legnépszerűbb fajta. Alacsonyabb koffeintartalommal rendelkezik az előzőhöz képest.

Genmaicha

Tradicionális japán keverék, senchából és pörkölt rizsszemekből áll. Az íze a senchához hasonló, de valahogy lágyabb, kevésbé fanyar ízvilág jellemzi, mintha a rizs kicsit elfedné az erőteljes ízeket.

Gyokuro

A japán teaművészet csúcsa, igazi ritka teakülönlegesség. Különleges gyümölcsös ízzel rendelkezik, élénkzöld főzetet ad. Az édeskés aromáját annak köszönheti, hogy szedés előtt néhány hétig kitakarják a közvetlen napfény elől, tehát igazándiból félárnyékban nő, és ez az egyedi szüretelési mód adja a különleges ízét.

Matcha

Porrá őrölt japán zöld tea. Mivel keverék, ezért nagy eltérések lehetnek az adott matcha ízében. A régi, hagyományos ízlést tükröző matcha teák karcosabbak, kesernyésebbek, a közepes árkategóriába tartozók krémesek, a drágábbak egész édesek, végül a legdrágábbak légiesen finomak és erősek. Ez a tea különféle ételek készítéséhez és ízesítéséhez is felhasználható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Két hét Kaliforniában

    Budapest, Frankfurt, San Francisco, Yosemite, Sequoia, Three Rivers, Los Angeles, Palo Alto és még sok minden más!

  • 42 195 méter – először

    Hogyan jutottam el a maratoni futótáv sikeres befejezéséhez? S te? A cipőt felhúztad már? :)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.