Japán zöld teák
Ezeknél a teáknál általában ezt az elnevezést használják, ahogy itt is szerepel, néha kiegészítik a pontosabb fajtával (változattal), mivel egy adott teán belül is vannak különféle változatok.
Sencha
A legnépszerűbb fajta. Számos változata létezik Japánban, elsősorban Kyoto környékén. Az íze enyhén fanyar, a főzet színe világos, sárgás-zöldes színű. Az illata és az íze a frissen nyírt füvet, a bogaraktól hangos, vadvirágokkal teli mezőket idézi. Nagyon karakteres ízű, számomra maga a természetesség.
Bancha
Egy klasszikus japán tea a mindennapokra. A sencha után az egyik legnépszerűbb fajta. Alacsonyabb koffeintartalommal rendelkezik az előzőhöz képest.
Genmaicha
Tradicionális japán keverék, senchából és pörkölt rizsszemekből áll. Az íze a senchához hasonló, de valahogy lágyabb, kevésbé fanyar ízvilág jellemzi, mintha a rizs kicsit elfedné az erőteljes ízeket.
Gyokuro
A japán teaművészet csúcsa, igazi ritka teakülönlegesség. Különleges gyümölcsös ízzel rendelkezik, élénkzöld főzetet ad. Az édeskés aromáját annak köszönheti, hogy szedés előtt néhány hétig kitakarják a közvetlen napfény elől, tehát igazándiból félárnyékban nő, és ez az egyedi szüretelési mód adja a különleges ízét.
Matcha
Porrá őrölt japán zöld tea. Mivel keverék, ezért nagy eltérések lehetnek az adott matcha ízében. A régi, hagyományos ízlést tükröző matcha teák karcosabbak, kesernyésebbek, a közepes árkategóriába tartozók krémesek, a drágábbak egész édesek, végül a legdrágábbak légiesen finomak és erősek. Ez a tea különféle ételek készítéséhez és ízesítéséhez is felhasználható.
A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!