2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A Core i3 ereje a játékokban

Mennyit ér single player játékokban egy kétmagos Intel CPU Hyper-Threadinggel megtámogatva?

[ ÚJ TESZT ]

Anno 2070, Crysis Warhead

Mielőtt belevetnénk magunkat a grafikonok tömegébe, elöljáróban pár dolgot érdemes elmondanom.
A teszthez összesen 11 méréssort csináltam, ebből a játékonkénti elemzésben 8 fog szerepelni, a maradék hármat (az i5-3570k 2.9 GHz-en full HD-ben és HD-ben, valamint az i3-3225 3.3 GHz-en 2560x1440-ben) az összegzéshez fogom elővenni. Erre a grafikonok áttekinthetőségének megőrzése miatt volt szükség, ill. ez a három tesztsor sokkal inkább a trendek megállapításában hasznos, mint az egyes játékok futásának értékelésében.
Mindegyik CPU-konfigurációval készült két méréssor, az egyik full HD-ben, a másik HD-ben. A full HD-s tesztek arra mutatnak rá, hogy az adott videokártya-CPU kombináció hogy muzsikál, a HD-s tesztek pedig CPU-limitáltak, ezért azt lehet belőlük kivenni, hogy mire lenne képes a CPU gyorsabb VGA mellett. Az elemzések is ezen gondolatok mentén készültek.
Végezetül magukról a grafikonokról. Aki az utóbbi időben olvasta valamelyik tesztemet, annak ismerős lehet a grafikonok tövében feltüntetett %-os eltérés a bázishoz képest - a bázis jelen esetben a kétmagos G2020 teljesítménye. Ebben a tesztben viszont "odakívánkozott" még egy %-os összevetés - a 3.3 GHz-en futó i3-3225 és i5-3570k közötti különbség a 2 mag + HT VS 4 mag kérdést dönti el. Ez az érték a második % a 3570k-hoz tartozó piros "csövön".

Anno 2070

Nincs CPU-teszt real-time stratégia nélkül - jelen tesztbe a nem olyan régi (2 éves) Anno 2070-et válogattam be. A meglehetősen bonyolult játékmenet és a variációk nagy száma miatt ideális alanynak tűnik CPU-teszteléshez.

A tesztben használt beállítások: minden a maximumon.

Maximális beállítások és full HD felbontás mellett a játék 50 FPS körül szalad, láthatóan VGA-limitációval. Ezt a tempót egyedül a kétmagos Pentium nem bírja - a sebesség ott lassabb, bár mivel a műfaj RTS, a 44 FPS átlag és a 32 FPS minimum még mindig elfogadható.

Az alacsonyabb felbontás rögtön szétszórja a CPU-kat. A Pentiumos mérés szinte semmivel sem hoz több FPS-t, viszont a hyperthreading bekapcsolása átlagos FPS-ben 50%-kal, minimumok terén pedig 70%-kal növeli meg a teljesítményt, ezért az Anno 2070-et egy erősen HT-barát játéknak tekinthetjük. A négymagos CPU 10-15%-kal gyorsabb a gyári i3-nál (és így csaknem rádupláz a Pentiumra), aminek a mért jelenetben nagy jelentősége nincs, de azt ugye tudjuk, hogy egy RTS esetében a hardverigény határa a csillagos ég, ezért nem árt ezt a tényt evidenciában tartani.

Crysis Warhead

Annak idején kitűnő VGA-teszt volt, most viszont CPU-tesztelésre is nagyszerű a Crysis Warhead népszerű pályája, a vonatos móka (hivatalos nevén From Hell's Heart). Egy korábbi tesztben (CPU vs VGA 2012) kiderítettem, hogy a játék két magnál többet használ, viszont négynél kevesebbet, ezért itt most bebetonozott helye van.

A tesztben használt beállítások: A very high presetet használtam, élsimítás nélkül. A játék szebb így, és a teszt céljainak is jobban megfelelt az AA mellőzése.

Mindegy, hogy mivel és mikor mérem a Warheadet, mindig arra lyukadok ki, hogy a sok robbanással tarkított tesztben két CPU-mag egyszerűen beadja a kulcsot - az átlagos 25 FPS még nem is annyira vészes, viszont a 11-es minimum annál inkább. A hyperthreading itt is jól muzsikál, az átlagos FPS-eknél látható 50%-os emelkedés jó irányadó. A négymagos CPU 15%-kal gyorsabb az i3-nál, ami a nem túl magas sebességet figyelembe véve igencsak kapóra jön - nem csak a számokon látható az eredmény, hanem a játékmenet is határozottan folyamatosabb volt.

Ez a teszt annyira CPU-limites, amennyire csak lehetséges. A minimum-FPS-eket többször újramértem, de mindig alacsonyabb érték jött ki, mint full HD-ben, és az átlagok sem igazán emelkedtek. A legstabilabb játékélményt itt is az i5-3570k biztosította.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.