2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A Core i3 ereje a játékokban

Mennyit ér single player játékokban egy kétmagos Intel CPU Hyper-Threadinggel megtámogatva?

[ ÚJ TESZT ]

Crysis 3, GRID 2

Crysis 3

A Crysis 2 visszhangja alapján a Crytek érezhetően megorrolt, és "na akkor nesztek" felkiáltással idehajította nekünk minden idők leghardverigényesebb játékát Crysis 3 címmel. Very high beállítás és magas szintű élsimítás hatására még az SLI / CrossFire rendszerek is boldogan a porba térdelnek, viszont high beállítás és FXAA mellett már egy középkategóriás gépen is játszható, és a vizualitás még így is elsőrangú. Viszont ahogy csökkennek a GPU terhei, úgy lesz egyre prominensebb a CPU, mert a Crysis 3 a processzorunkat is rendesen megmozgatja, és nem utolsósorban lelkesen támogatja a minél több magot. Nézzük, milyen különbséget derít fel a CPU-ink között.

A tesztben használt beállítások: High preset, FXAA.

Talán nem nagy meglepetés, hogy kétmagos CPU elvérzik a tesztben - nemcsak sokkal lassabb, mint a többi, de a minimum FPS-ei abszolút skálán is nagyon gyengék. Az i3 az i5 nyakán liheg, láthatóan a 45-46 FPS-es átlagról és a 28-30 FPS-es minimumról már a GTX 660 tehet.

A felbontás lecsökkentésével erős CPU-limitbe szaladunk, és a CPU-k elég rendesen eltávolodnak egymástól. A Pentium nem gyorsult szinte semmit (azaz már 1920x1080-ban is CPU-limit volt), a hyperthreading bekapcsolása ezúttal 40% sebességelőnyt jelent, az i5 pedig átlagok terén 24%-kal, minimumokban pedig 37%-kal gyorsabb, mint a gyári órajeles i3, és ennek köszönhetően igencsak érezhető a játékélménybeli különbség is.

GRID 2

A népszerű GRID mérsékelten népszerű második része remek tesztprogram, mert egy igen jó motor dolgozik alatta, amely évek óta jeleskedik a többmagos CPU-k kihasználásában.

A tesztben használt beállítások: Ultra preset, soft ambient occlusion bekapcsolva, advanced lighting kikapcsolva, 4xMSAA.

Szegény G2020 ismét a pofozózsák szerepét tölti be, bár meg kell jegyezni, hogy a motor sajátosságaiból adódóan az 50 / 39 FPS sebesség is egészen játszható élményt ad. De azért a 70 / 56 jobb, és az i3 teljesítményére még az i5 is rátesz egy kicsit, éppen elütve a stabil 60 FPS-es szintet.

Ahogy a Crysis 3-nál, a GRID 2 esetében sem igazán nő a kétmagos CPU teljesítménye a felbontás csökkentésével. A hyperthreading értéke az előző 40%-ról 50%-ra nő, tehát viszonylag keveset gyorsulnak az i3-ak is, bár pont úgy alakul, hogy a gyári beállításokkal futtatott tesztben a +400 MHz jól láthatóan megjelenik. Igazán azonban az i5 tud kibontakozni, mert a full HD-ben mért minimális előnyhöz képest most 22-29%-kal előzi meg az i3-3225-öt, ami számszakilag már jelentős előny - bár tekintettel arra, hogy az i3 is stabil 60 FPS felett van, túl sok jelentősége ennek a gyakorlatban nincs.

Érdemes itt közbevetőleg megjegyezni, hogy a Crysis 3 és a GRID 2 mintaszerűen viselkedik CPU-használat szempontjából - mindenkinek tudom ajánlani őket tesztalanyként CPU-s tesztekhez.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.