2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

CPU vs. VGA 2012

Vizsgáljuk meg, hogy 2012 végén mennyire fontos magas FPS-ek eléréséhez a gyors CPU!

[ ÚJ TESZT ]

Aftershock

Két mag, három mag, négy mag

Bár több CPU bevetésére továbbra sincs lehetőségem, megfogadtam az egyik tanácsot a fórumban, és megnéztem, mit teljesít az i5-2500k kettő, ill. három engedélyzett maggal. A tesztek a 3.3 GHz-es órajelen készültek, így a két magos eset kb. azt is megmutatja, mire lenne képes a leggyorsabb két magos intel megoldás. (figyelem, pentiumról van szó, nem i3-ról, mert az i5 nem hyperthreadinges!)

A mérések előtt egy fontos megjegyzés: a lenti eredmények nem egyenértékűek azzal, mintha egy igazi kétmagos, ill. egy nem létező három magos CPU-val készültek volna. Indikatív eredménynek jók, de pontos teljesítmény-meghatározásra nem alkalmasak.

Lássuk akkor a mérések eredményét, mindent egy helyen jelleggel:

A két benchmark, a Heaven és a Sniper V2 továbbra is ugyanazt hozza, mint eddig: a két mag 3.3 GHZ-en ugyanazt tudja, mint a 4 mag 4 GHz-en. Az összes többi mérést valamilyen mértékben érinti a magok számának csökkentése.

További három játék esetében csak a 2 mag és a 3 mag között van differencia. A Borderlands 2 és a Battlefield 3 a számok alapján még két maggal sem tűnik rossznak, viszont utóbbinál a minimum fps azért már jelentősebbet esik. Ezt a játékon is lehetett érezni - hiába volt ugyanannyi a minimum fps, mint a Borderlands 2 esetében, az UE3 motoros játék elfogadhatóan siklott 48 fps-sel, míg a Frostbite 2 motor kínlódott a két aktív mag mellett, és nem volt kellemes a szemnek, amit produkált.
A 3. játék ebben a kategóriában a Crysis Warhead. A rosszcsont. Két maggal valami katasztrófális a teljesítménye, a 3. mag aktiválása viszont mindent helyre állít, ami azért elég furcsa, mert a minimum fps az elvileg +50% CPU-erőtől a duplájára nő. Két aktív mag mellett nagyon jól láthatóan beszaggatott a kép a robbanásoknál - a két szétlőtt APC esetében kevésbé, a tartálynál nagyon. Ennek alapján valószínűleg nem igaz az a népszerű mantra (amit én is hittem eddig), hogy a Crysis csak két magot tud használni - az viszont valószínű, hogy az elérhető CPU-erőforrásokat nem tudja dinamikusan elosztani. Ilyen eredménye lehet pl. annak, ha a renderer maximum két magon fut, a fizika pedig egyen - de ez már csak találgatás.

A Far Cry 3-nál is jelentkezik némi anomália a minimumok terén, 2 maggal ez a játék is borzalmasan megy. Annyival jobb a helyzet, mint a Crysis-ben, hogy itt a negyedik magnak is hasznát vesszük, ha nem is sokat, de nő a teljesítmény - viszont emiatt lehet rá számítani, hogy az i5 egy jóval erősebb VGA-t is ki tudna szolgálni.

A Saints Row the Third szokásától eltérően jól értelmezhető képet mutat - a minimum fps-ekben van jelentősége mind a 4 magnak, míg a jó átlagos fps-hez már 3 is elég.

Végül az F1 2012 eredményei nagyon viccesek. Két és három maggal igencsak gyengén muzsikál (legalábbis fps-ek terén - látványra három maggal már egészen sima), viszont a negyedik mag beindítása csodákat tesz - átlagos fps-ek terén 65%-kal, minimumok terén 80%-kal lesz gyorsabb a játék. Most vagy nagyon 4 magra van az ego engine jelen változata optimalizálva, vagy valamilyen anomáliával van dolgunk - miután a számok több újramérés után is tartották magukat, nagyon érdekelne, hogy egy Sandy Bridge alapú Pentiummal mit produkál a beépített benchmark. Ha valakinek van lehetősége ilyet mérni, kérem ossza meg velem!

Zárásként röviden összefoglalva:
- A kétmagos, hyper-threadinggel nem rendelkező CPU-kat komolyabb VGA mellé el kell felejteni. Gyengébb VGA mellett elférnek, de vagy vissza kell venni a CPU-t terhelő effektekből (pl. fizika, látótávolság), vagy meg kell barátkozni a 30 és 50 közötti minimum fps-ekkel, esetenként rángatással.
- A kétmagos, hyper-threadinges CPU-król mérés nélkül végleges következtetést levonni nem lehet, de az biztos, hogy kiszámíthatatlanok - aki egy kis hazárdjátéktól nem fél, annak megérheti megspórolni a CPU árának 1/3-át, aki viszont a kényelem híve, annak inkább valamelyik i5-ben érdemes gondolkodni.
- Ha lenne 3 magos intel CPU, akkor az majdnem ajánlható lenne - de nincs. Az AMD hárommagosai pedig gyengébbek annyival IPC-ben, hogy a kétmagos inteleknél még jó skálázódás esetén se nagyon legyenek gyorsabbak - ezért a három magot ugyanannyira nem tudom ajánlani, mint a kettőt.

A fenti mérések remélhetőleg érdekes adalékkal szolgáltak a cikkhez, a konklúzióm viszont változatlan - négy magra fel!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.