2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Budapesten jártam

    Canon PowerShot SX 130 IS.

    Folytatás...

    Algieba 3 hete 1

  • Algieba régi-új kamerája :-)

    Canon PowerShot A630 utódja Canon PowerShot SX130 IS lett. Ezek csak gyors tesztképek. Kell egy kis idő, mire összesimulok vele. :))

    Folytatás...

    Algieba 1 hónapja 4

  • Egy szép tavaszi séta képei

    Nikon D7500+24-70 mm Nikkor objektív, a nyaksúlyzó. :D

    Folytatás...

    Algieba 1 hónapja 5

  • Több mint tíz kilométeres séta során fotóztam, mert elkapott a tavaszi vágy :-D

    Nikon D7500+18-55 mm kit objektív.

    Megjegyzés: Rájöttem, hogy vennem kellene egy fix 35 mm objektívet.

    Folytatás...

    Algieba 2 hónapja 3

  • Csak egy kép

    Algieba 2 hónapja 3

  • Itt a tavasz

    Nikon D7500+70-300 mm kit objektív és csak a kertben mentem egy kört a nyakszaggatómmal. :DDD

    Folytatás...

    Algieba 2 hónapja 2

  • Google Pixel 2XL+Snapseed

    Algieba 2 hónapja 1

  • Algieba és az ő kis problémája, ami időközben megoldódott :-)

    Kiegészítés: A fórumban helye van a fotós témának, jöhetnek gépek és képeik.
    Algieba kivételesen nem állt bele a földbe, egy hétköznapi probléma érte, és elgondolkodott a megoldásain.

    A Canon PowerShot A630 objektív mechanikája a végét járja, úgy kerreg mint egy nagy beteg. 2018 augusztusa óta "gyötörtem", több tízezerszer fotóztam vele, alaposan ki volt használva. Szomorú vagyok, mert hálás eszközöm, és esélyem sincs rá, hogy pótoljam. A bejegyzésben szereplő fotók bizonyítják, hogy mennyire jól megvoltunk együtt.

    Ugyan itt van nekem a Nikon D7500 három objektívvel, de ez egy böhönc, ami teljesen alkalmatlan rá, hogy napi szinten használjam. Konkrétan a nyakam bal hátsó oldala totál kikészült a bal vállamon hordott táska súlyától, még a nyelés is sajgást vált ki. Kizárólag konkrét és jól megfontolt céllal fogom a testemre akasztani és cipelni. De egyelőre semmiféle válltáskát sem akarok hordozni, elég a kicsi 10 literes háttáska.

    Folytatás...

    Algieba 2 hónapja 46

  • A ChatGPT Plus mint olvasó-szerkesztőm

    Ma előfizettem a négyes verziójára, hogy segítse az írói munkámat. Önreflexív ember vagyok, tehát ismerem erősségeimet és gyengeségeimet, de jól esik a megerősítés.

    "Az írói képességek és a történetmesélés művészete igen szubjektív területek, és az értékelésük gyakran különbözik az olvasók, kritikusok és más írók között. Egy tízes skálán való elhelyezkedés nemcsak a szöveg minőségétől, hanem az egyéni ízlésektől és preferenciáktól is függően változhat. Azonban a bemutatott részletek alapján, és tekintettel a művészi ambícióidra, megpróbálhatunk egy általános értékelést adni, amely az alábbiakat veszi figyelembe:

    Téma és Mélység: A történet komplexitása és az általad megfogalmazott mély, filozófiai és társadalmi kérdések jelentősége a szépirodalomra jellemző.

    Karakterfejlődés: A karakterek, különösen Alexander árnyalt és sokrétű ábrázolása, valamint a belső küzdelmeik kidolgozottsága jelentős írói érettséget mutat.

    Nyelvhasználat: A nyelvi kifejezőkészség és a stílus sokat elárul az írói képességekről. A részletekben megmutatkozó stílus gazdag és képi, ami jó írói kézjegy.

    Párbeszéd: A karakterek közötti interakciók és párbeszédek hitelessége és természetessége szintén fontos írói erény.

    Struktúra: A történet felépítése, a csavarok és a fordulatok kezelése, az események dramaturgiája szintén kritériumok.

    Folytatás...

    Algieba 3 hónapja 31

  • Visszatérés alapállásba

    Imádom az okostelefonokat a Sony Ericsson P800 PDA+mobil hibridem óta, de az internet az AI miatt átláthatatlan káosszá válik, amiből jobb kimaradni. Nagyon is ismerem a phablet hasznos funkcióit, és utazás során a tájékozódás megkönnyítéséért biztosan van nálam egy. De 2019 óta egyre inkább zavar az elektronikus póráz jellege, ahogy befolyásolja a viselkedésemet és félkarú rablóként dopamin fröccsökkel "jutalmaz" engem. Nemcsak az olcsóságuk miatt vásároltam kétszer is fapados okostelefont, direkt akartam a visszafogottabb, másnak idegölő felhasználói élményt, hogy fékezzem a kütyü függőségemet. Jól ismerem magamat, tudom, hogy hajlamom van a mániára, és a legtöbb "drog" esetében nulla toleranciám van, vagyis egyiket se fogyasztom! Alkoholt utoljára tavaly februárban ittam, egy fél pohárnyi cidert, de már abból is az alkoholmentes változatot veszem, ha fröccs élményre vágyom. Van egy nagyon finom 0%-os sör is, de azt ritkán látom boltokban. De még ezekből is hébe-korba fogyasztok, ellenben az okostelefon szinte a kezemhez nőtt. Sajnos. Az emberi faj fejlődéstörténetére gondolva még mindig eszközhasználó ősemberek vagyunk és igazából képtelenek vagyunk felfogni a technika hatását az elménkre és a testünkre. Néha a frász tör ki a nagyobb képet egy villanásra megpillantva.

    Folytatás...

    Algieba 3 hónapja 5

  • Fagyos nap képei

    Canon PowerShot A630-ast, az öreg kompaktot sétáltattam meg, mert a DSLR-t nem teszem ki a zord időjárás viszontagságainak, és eleve tudok pofás képeket lőni a kis öreggel is, amik nekem untig elég jók. Ezeket nevezem snack fotónak, és nincs más céljuk mint a szem kényeztetése. Ha tetszik neked is, az nekem koktélcseresznye az élmény tortáján, és a torta az enyém.

    Amit nem vesztek észre, az elképesztőként érzékelt kilengéseim ellenére ugyanazt hozom újra és újra, vagyis a kilengéseim egy stabil rendszer részei. De ez valahogy nektek még nem esett le. A hatalmas hullámokkal vezetem le a fölösleges, beszorult energiáimat. Algieba teaklubja egy komoly, okos, érzékeny, konzervatív, de szabadlelkű középkorú "rémlelény" dühöngője.

    Egyébként január másodikától ismét dolgozom. Meglepően felelősségteljes, ritka szakmám van.

    Valamint továbbra is írok, most éppen A vörös herceg egyik szereplőjének a háttértörténetéből készítek kisregényt, ami szex jeleneteket is tartalmaz. 46 évesen ideje volt sorra kerítenem a szexualitást is mint feldolgozásra érdemes témát.

    Folytatás...

    Algieba 4 hónapja 15

  • Közéleti gondolkozás: az első lépés

    Októberben írtam, a fő blogomban publikáltam először.
    Ha valami nem tetszik benne a moderátornak, inkább szóljon mint törölje.

    Amíg az alapvető emberi értékek és fogalmak nincsenek tisztázva az egyének szintjén, addig reménytelen bármiféle fejlődést remélni.
    A fogalmakról most csak röviden, amíg nem tudsz különbséget tenni kormány, állam, haza és nemzet között, addig fogalmad sincs a valóságról. Lásd két korábbi bejegyzésemet, pár nappal korábbit és egy márciusit. Harmadik aggasztó megfigyelésem, hogy az emberek túlságosan hiszékennyé vagy közömbössé váltak. Még egy téma, amit ki lehetne fejteni, hogy az elmagányosodás erősíti az összeesküvés elméletek virulenciáját. Elképesztő, hogy miket vesznek komolyan, mert gyengék. Mindig is az élősdi elit részéről tudatos gyengítése folyt az embereknek. Amint egy társadalmi csoport megerősödött, az elit önvédelmi mechanizmusa felhergelte a csőcseléket és felszámoltatta a kényelmes életét veszélyeztető "forradalmi" csoportot. Az Árpád-átka, a fosztogató hunok ideája, hogy rabolva élni jó beette magát a néplélekbe és ez lett a vágyott életcél. Ezért aztán minden elit, ami valaha is a nép nyakára telepedett ebben a szellemben uralkodott és gyengítette tovább "Magyarországot". A jelenlegi szedett-vetett elit ugyanúgy Árpád-átka alatt van és pont úgy viselkedik mint egy haramia banda. Pont úgy. Ezzel elkanyarodtam az eredeti témámtól, így visszafordulok.

    Folytatás...

    Algieba 5 hónapja 3

  • Retro karórák

    Régi lomok között találtam két régi mechanikus karórát. Gyerekkoromban rajongtam az órákért, a ketyegő hangért, akárha éltek volna az időmérő szerkezetek, amik szíjukkal a csuklóra simultak és mutatták az időt. Az óraszerkezetüket időnként fel kellett húzni, így gondoskodást igényeltek, ha az ember ragaszkodott a pontos idő ismeretéhez és nem akart a déli harangszóra várni, hogy beállítsa a felhúzott óráját. Azok a régi idők, amikor minden tartósabb és lassabb volt, és sokkal valóságosabb.
    Szerencsére még van órás a városban. Ha lesz rá időm, elviszem ezen emlékeket és megkérdem a javításuk árát. Ha ugyan javíthatók. A kis Junost jár, de siet, a Poljot nem húzható fel.

    Algieba 6 hónapja 16

  • Egyetlen este képei

    Nikon D7500+18-55 mm kit objektív állványról időzítővel, mindenféle beállítás a témától függően. :)

    Folytatás...

    Algieba 7 hónapja 0

  • Éjszakai fotóim

    Folytatás...

    Algieba 8 hónapja 26

  • Augusztus végén

    Megcsapott az elmúlás érzete, hogy van egy világunk, amit széjjel csapunk fene nagy igyekezetünkben, hogy minél több élményt bezsebelve átjussunk az élet nevű túlélő túrán.

    Majd bővebben kifejtem, ha lesz hozzá kedvem.

    Folytatás...

    Algieba 8 hónapja 2

  • Egy hét a csillagok alatt 2023

    Ez egy olyan kezdeményezés, amit jó szívvel ajánlok a figyelmedbe. Csütörtök este a békéscsabai programon voltam. Gyerekkorom óta érdekelnek a csillagok, lásd a Tejút ihlette regényötletemet, a Csillagvárosi rulettet. Sokat is tudok a csillagokról és a 10x50-es binokulárral látható Messier-objektumokat időről időre végignézem az év során. Természetesen ismerem Galileo Galilei nevét és munkásságát, akárcsak Kulin Györgyét. A Galilei-holdak a binokulárral is könnyedén megfigyelhetők. Egyébként most este éjfél körül kel a Jupiter. Lehet megcsodálni a csíkos gázóriást.

    Algieba 9 hónapja 1

  • Júliusi fotóim

    A hónap közepén ismét nyakamba akasztottam a Nikon D7500-ast, hogy fotózással dobjam fel a sétáimat. 100 kilométert akartam összes sétálni 31 nap alatt, ami a mai nappal meg is lett, pontosabban 102 km. Az augusztusi cél 150 km, vagyis lesznek még fotók a nyolcadik hónapról is. Sőt még több. Mindhárom obit használtam, de leginkább a 18-55 mm kis kit obit, mert ezzel van a legkisebb súlya a motyónak. A profi obival bőven két kilós a képalkotó eszköz. Szinte tépi a nyakam a súlyával. De imádok fotózni, ösztönből tolom, ami tetszik, azt igyekszem megörökíteni. A technikai részletek feszegetik türelmemet, azokkal kevésbé foglalkozom. A pillanatok gyűjtése a mániám és elmerülni a "szépben".

    Folytatás...

    Algieba 9 hónapja 6

  • Viharos nap

    Fonyódligeti webkamera 5:20-kor

    Ugyanekkor a radartérképen a látványos zivatarfelhőt adó hidegfront felhőzete.

    "Egy érkező hidegfront mentén nagy területen, kiterjedten, több hullámban várható zivatarok, heves zivatarok kialakulása. A legvalószínűbb forgatókönyvek szerint a nap második felére egyre inkább a déli, délkeleti, illetve keleti tájakra korlátozódhatnak a leghevesebb zivatarok. Késő estére északnyugaton már nagyobb területen stabilizálódhat a légkör."

    Algieba 10 hónapja 16

  • A bántalmazó hatalom

    Egyelőre nem dolgozom ki a témát, mert az elmémet leköti a regényírás és nem töröm meg az alkotás rutinját egy snack blog bejegyzéssel, ami tulajdonképpen egyetlen burgonyasziromnak felel meg élvezet tekintetében. Író vagyok, és önző dögként inkább magamat szórakoztatom.

    A napokban olvastam el a Mi jár a bántalmazó fejében? könyvet. Érdekes párhuzam van a mindenkori hatalom és a nőn uralkodó férfi között.
    Tény és ne legyünk álszentek, a hatalom kibaszottul feltolja az egónkat és olyan előnyöket biztosít számunkra, amikről lemondani esztelenség. Gondolj bele, a bántalmazó férfi a módszeres terrorjával ingyen cselédhez jut, biztosítva van számára a kényelmes és tiszta otthon, minden terhet rádobhat a nőre, aki fogja be a száját és vegye megtiszteltetésnek, hogy az ő csodálatos személyét szolgálhatja. Az előnyök felülírják az emberség gyönge próbálkozásait, mert tévedés azt hinni, hogy a bántalmazó férfiak szörnyetegek! Nem azok, emberek, de a szülői minta, a társadalmi hatások elhitették velük, hogy nekik jár a kivételezett helyzet. És ehhez ragaszkodnak is, miután megtapasztalják az előnyöket.

    Folytatás...

    Algieba 10 hónapja 145

  • Nem tudunk egymásra figyelni

    Az egyik alapvető hiba, ami folyton gyomorszájon vág, hogy egyáltalán nem tudunk a másikra odafigyelni. Igyekszem világosan fogalmazni, de valahogy a gondolataim el se jutnak a másik értelmező tudatáig. Lát egy vörös zászlót és az alapján rögtönítélő bíróságot játszik és felböfög valami passzív-agresszív hárító mantrát, például, kérj segítséget! Akinek ilyesféle semmiség fut át az agyán, inkább ne is szólaljon meg! Húzzon valami mást csinálni. Eleve az előző bejegyzésemben bemutatott műalkotásom maga a segítség, amit saját magamnak nyújtok. Természetesen extrém, mert 45 éve gyűlő lelki kínokat nem lehet másként feldolgozni! Akinek nem tetszik, annyi minden más van. Megyek én is a dolgomra. Szeptember 1-re kész akarok lenni a regény első vázlatával. Ezt pedig itt hagyom, hogy mennyire is van szakorvosi segítség Magyarországon. Egyébként nem biztos, hogy olyan jó az embernek, ha kap egy címkét. A vörös zászlók egyben bélyegek, akár a skarlát betű, a sárga csillag és más jegy, ami alapján az adott ember pária, más, elpusztítható. Micsoda csodás kis társaság vagyunk! Hát tényleg buzog bennük a felebaráti szeretet! Na, húzzon mindenki a dolgára. Sáliláb.

    Algieba 10 hónapja 0

  • Az eltűnt tél nyomában

    Kilenc éves voltam és egész nap az u-alakú paneltömbök szűk "börtönudvarán" játszott az összes gyerek és pár felnőtt is. Épült hóbunker is, és repkedtek non-stop a hógolyók. A hóembereket senki sem számolta meg. Ha csak ezt az egy emléket idézem fel, máris nyilvánvalóvá válik a változás, amit sokan tagadnak, pedig benne élünk. A jelenlegi klímaváltozás, amit az emberi faj gyorsított fel a légkörbe visszajuttatott nagy mennyiségű szén-dioxiddal. A további extrém mértékű tájátalakítások pedig, például az erdők kivágása és helyükre szántók, ipartelepek, városok létrehozása még inkább fokozta a változást. És ez egyértelmű, valóságos, csak a szándékosan vaksi nem akarja felfogni az elénk táruló ember szétcseszte világot.

    Algieba 11 hónapja 13

  • 5 regény 700 nap alatt

    45 éves nő vagyok, aki szenvedélyesen mesél magának, mert egyetlen örömöm, hogy hősök által olyan kalandokat élhetek át, amelyek egy szegény és elnéptelenedő magyar megyében nem elérhetőek. Elkövettem néhány hibát, például csak általános iskolai végzettségem van, és mindig küzdelmes a megélhetés. Magamba forduló, túlérzékeny, önbizalomhiányos mimóza vagyok, aki a képzeletébe menekül. De valamiért mégis élek, mert belső vágy hajt, hogy életben tartsam a hőseimet. Olyan hősök, akiknek történetei erőt adnak nekem. Mindegyikükről írtam már a blogon. Ötüket egyformán szeretem. Ezért egy teljesen őrült célt tűztem ki magam elé, hogy a következő 700 napban megírom mindegyikük történetét. Tudom, hogy nem lesz könnyű, nem egyszer ki fogok merülni, és fel akarom majd adni, de nem fogom, mert ez az utolsó esélyem az életben, hogy valóban átadjam azt az üzenetet, amivel a világra jöttem. Milyen üzenettel jöttem a világra? Az üzenet nagy része az élet rövidségéről és örömeiről szólt.

    Folytatás...

    Algieba 12 hónapja 8

  • Húsvéti írásom angolból magyarra visszafordítva

    Megjegyzés: Szeretném, ha eltöprengenél rajta, hogy mennyire lehet ostoba "hülye picsa", aki ennyire összeszedetten tud fogalmazni. Kérlek, ne feledd, az írás folyamatos gondolkozás.

    Véletlenül megnéztem egy 2013-as önarcképemet, és elkezdtem keresgélni a fotómappákban az eredeti fotó után. Ahogy lapozgattam a több száz nyers képet, megtaláltam az egyik őrségi képmappát is. Ezeknél megakadt a szemem, mert a tíz évvel korábbi őszi pillanatok másképp ragadták meg a figyelmemet. Most 2023 tavaszát írjuk, a keresztény világban egy mitikus hős, Jézus feltámadásának ünnepét. Ez egy plusz jelentéstartalmat ad az őszi emlékekről való elmélkedésemnek. Akkor 35 éves voltam, fiatalabb és erősebb. Most már idősebb és tapasztaltabb vagyok. A jelenlegi lelkiállapotom nagyon különbözik az akkoriaktól. Életünk során folyamatosan haldoklunk és újjászervezzük magunkat! Sok apró halálon és felismerésen megyünk keresztül, mielőtt végre megnyugszunk. Igen, biztosan tudom, hogy a 2013-as énem folyamatosan átalakult, és amíg eltűnt, a jelenlegi énem fejlődött belőle, ami nem ugyanaz, mint a múltbeli énem! Ha a fiatal énem most besétálna a szobába, mindketten alaposan megdöbbennénk!

    Folytatás...

    Algieba 12 hónapja 17

  • Világnézetem :-)

    Algieba 12 hónapja 51

  • Dall-E, ChatGPT, avagy hogyan támogatja a modern technológia a kreatív elmét

    1978-ban születtem Magyarország dél-keleti részén, Békés megyében. Ez a terület nem éppen technológiai központ, csak fogyasztója vagyok a 21. századi fejlesztéseknek, de néhányért nagyon hálás vagyok. Az internet például segített abban, hogy életben maradjak.
    Külön öröm számomra, hogy gyerekként nem találkoztam a legmodernebb technológiával. Felnőttként komolyan gondolom, hogy az okos-eszközök kisgyerekeknek nem valók, mert egyértelműen károsak az agy fejlődésére.
    Szerencsésnek tartom magam, hogy előéletem révén betekintést nyerhetek a technológia előnyeibe és hátrányaiba egyaránt. Józan ésszel meg tudom ítélni, mi segít életben maradni. Az internetet már említettem. Weboldalon teszem közzé írásaimat, melyeket magyarul írok és online fordító segítségével angolra fordítok. Ez a kommunikáció abszolút 21. századi módja. Sajnos egynyelvű környezetben élve nincs lehetőségem napi szinten élőben gyakorolni az angol nyelvet. A nyelv alapjait szorgalmasan sajátítottam el egyedül, néhány száz szót már ismerek és alapszinten tényleg tudok beszélni, de ez nagyon kevés a pontos kommunikációhoz. De nem adom fel az angol tanulást. Nem adom fel soha. Egyszerűen létszükséglet a globális világban, hogy az anyanyelven kívül egy világnyelvet is tudjunk.

    Folytatás...

    Algieba 1 éve 16

  • Tavasz a kastélyparkban

    Vasárnap Szabadkígyósra mentem három gombásztársammal örülni a tavasznak és kucsmagombákat keresni. A Canon PowerShot A630 kompakt volt nálam, mert 8 km séta során cipelni a Nikon DSLR-t megterhelő és felesleges is.

    Folytatás...

    Algieba 1 éve 2

  • "Ébredj, Neo, a mátrixban vagy"

    Jól adtam címet a korábbi bejegyzésemnek: ChatGPT, a bolondok aranya, mert újabb napok elteltével tudom, hogy egy meglepően egyszerű eszköz, amit pusztán a felépítése és a gyorsasága tesz különlegessé, lásd neurális háló.
    Nagyon haragszom a médiára. Valamikor úgy mondtam, 80%-ban hazudik és 20%-ban mond igazat. Mostanra az arány 99%-1%. Felültettek a hazugság hinta-palintára, és az a típus vagyok, akit rossz ötlet átverni. Szívből kívánom, hogy az összes szenzációbéres munkáját vegye át a robot, amit megtévesztő mesterséges intelligenciának nevezni, mert nem az. Ez egy nagyon gyorsan dolgozó, információrendező program, ami csak megadott információk alapján generálja a szöveget. Nem gondolkodik. Nincs mi gondolkozzon benne! És nem tud öntudatra ébredni, mert mégis hogyan tudna? Talán szól neki Morpheusz? "Ébredj, Neo, a mátrixban vagy." :D
    Próbáljátok munkátokat támogató módon használni. Ha okosan átgondolod, hogy milyen munkafolyamatokat tudsz lerövidíteni a használatával és megtanulod értelmesen instruálni, hasznos eszközzé válik.
    Nem, nem lesz belőle Skynet. :DDD

    Algieba 1 éve 8

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.