A korábbi tesztemből kifolyólag jutottam oda, hogy ezt is tesztelem, vagy is egy hónapig csak laktóz és glutén mentes ételeket fogyasztok.
Mint írtam, a korábbi tesztemben a helyi (értsd esetemben Németország) üzletláncok árait vetettem össze táplálálkozás terén és akkor lettem figyelmes, hogy 1-1 kaja cucc laktóz vagy épp glutén mentes volt.
Azzal tisztában voltam, hogy laktóz és glutén mentesen enni egészséges, de azzal is, hogy ami egészséges, az többe is kerül. Mennyivel, mennyit ér az egészség, érnek ezek az ételek tényleg valamit? Kérdésekre választ kerestem, meg is találtam.
Amit viszont csak úgy nem tudtam volna ellenőrizni, az, hogy ezek az ételek tényleg egészségesebbek-e, így csináltattam egy vértesztet mielőtt laktóz és glutén mentesen kezdtem volna el kajázni.
Mielőtt valaki nem lenne tisztába mi a laktóz és a glutén, azoknak ajánlom a Wikipádiát: Laktóz és glutén.
Teljesen normálisan akartam enni, mont korábban is, nem keresve a különleges recepteket, meg hozzávalókat. Hamar rájöttem, hogy ha tényleg 100%-ban laktóz és glutén mentesen akarok enni, akkor az úgy még sem fog menni.
Az első ok, hogy alapból ettem olyan kajákat, amikből nincs laktóz meg glutén mentes (alternatíva sincs).
A másik ok, hogy ezen termékek beszerzése annyira nem egyszerű, mint egy sima bevásárlás. Pl. Lidl-ben meglepő módon sok termék van, főleg felvágottak, amik megfelelnek a kritériumnak, de pl. pékárú az nincs. Nem, hogy ott, de még nem is minden pékségben van. Így aztán ez úgy néz ki, hogy x kaját itt, y kaját ott, és z kajátt amott veszel. Jó egy hét szinte napi szintű vásárlás után 3-4 helyre sűrítődött a helyek összessége, ahol be tudtam mindent szerezni és kb. 2 hét után már vágtam is, hogy miből mit kell venni, melyik gyártó körül kell keresgélni. Alpro és Alnatura kifejezetten sok terméket forgamlaz ilyen téren.
Mielőtt egyébként belekezdtem, akkor csak az járt a fejemben, hogy semmi tejtermék, semmi cukros és semmi lisztel készült terméket nem ehetek majd... ki bírom-e ezt, vagy egyáltalán megoldható-e?
Most már azt mondom, hogy sima ügy, sőt... Egy hónap után nem adtam fel, hanem még inkább kerestem az egészségesebb étkezés felé vezetőt utat.
A következő lépés az volt, hogy azon kajákat is kivettem a listából, amiben ízserkentő van, majd a tartósítóval dúsított ételeket próbáltam kiszűrni. Ez utóbbi lehetetlen... vagy is nem, de akkor termelsz minden otthon és semmi vegyszert nem használsz, állataidat is természetes, nem szennyezett, permetezett étellel eteted. Szóval rohadt kicsi az esélye, pláne egy városban.
Ennek ellenére amennyire tudtam szűrtem.
Én kevés pékterméket eszem, de még azt is lecsökkentettem, leváltottam... száműztem a napraforgóolajat (zsírt már évek óta nem használok, helyette használtam napraforgó olajat) és leváltottam természetes vajjal, vagy épp pálma, esetleg kókuszzsírral (zsírnak nevezik, de folyós) és persze olíva olaj, csak is első préselésű.
Végül az egy hónapos tesztből 2 hónap lett és jöhetett a vérteszt. Az első tesztem sem volt rossz, de 2 hónap után a doki megkérdezte, hogy mit csináltam? A koromhoz képest a helyi statiszta alapján az átlag 80-nál jobb vérképem lett.
Emellett amit észrevettem, hogy tartósabbak az ételek. Vagy is nem vagyok olyan sokszor éhes, fogytam is és a sport is jobban megy, nem fáradok annyira.
A végére jöhet, hogy az mibe fáj havi szinten. Mielőtt belevágtam azt hittem, hogy majd durván fog a cerka a hó végén, de meglepődtem.
300 € alatt voltam átlagosan egy főre. Korábban 200 € körül volt egy főre havi szinten, de ha azt nézem, hogy ténylegesen jobban érzem magam, jobb a véreredményem, tényleg tudok egészségesebben enni, akkor azt kell mondjam inkább máson spórolok, nem az egészségemen.
Köszi, hogy elolvastad, ha van véleményed ne tartsd magadban