Hirdetés

2020. szeptember 19., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Don77


Don77
(tag)

Én is gondolkoztam hogy megvegyem e, pont akkor nézegettem amikor akcióban volt gearbesten, végül a nyelvi bajok meg a hangos ventillátor miatt nem rendeltem meg.
Kösszi a tesztet!

(#2) kmisi99


kmisi99
(addikt)

Az az 5GHz 300mbites mérés ami kb 50mbit lett az marha lassúnak tűnik. Nekem 2,4GHz en, belvárosban, azaz wifi dzsungelben is 60-70mbit jön át egy olcsó tplink routeren. 5Ghz en azért ~100mbitet tudnia kellene.

[ Szerkesztve ]

(#3) UnA válasza kmisi99 (#2) üzenetére


UnA
(Korrektor)
LOGOUT blog

Ez nem egyértelmű, mert nagyon függ attól, hogy a használt wifi csatorna mennyire terhelt.

(#4) lexter00


lexter00
(őstag)

Éjszaka minek megy a router?Én éjszaka mindig kinyomom a rendszert,úgy se használjuk olyankor.De ha valami szervernek kell akkor nem szóltam.

Nokia Lumia 625 WP 8.1 Denim white+ Nokia Coloud Boom, Jiayu G3T Black,Samsung Galaxy J5 Black,Sony KDL-40R450BBAEP,Xiaomi Redmi Note 4 Global + Yoobao P2 Powerbank

(#5) Cifu válasza kmisi99 (#2) üzenetére


Cifu
(nagyúr)

A tesztet köszönjük szépen!! :C

@kmisi99: Nem tudjuk, hogy pontosan milyen környezetben tesztelték. Panelrengetegben láttam olyat, hogy másfél szobával arrébb (légvonalban 5 lépés) távolságból egy TP-Link WR1043ND router kemény 15Mbit/s sebességet tudott egy laptopnak nyújtani. Nem a jel volt kevés, a router mellé rakva kb. ugyan ez volt a helyzet. Egyszerűen ennyire túl volt terhelve minden csatorna. A Wifi alapvetően úgy működik, hogy minden csatornán egyszerre csak egy eszköz "beszélhet", a többi addig csendben marad, na most egy látszólag nem terhelt csatornán is 15-30 eszköz lóghat (ezért nem mérvadó hogy hány routert látsz! Egy router mellett simán lehet 3-10 eszköz is (telefon, tablet, laptop, TV, NAS, stb.), és ha ezek épp mind dolgoznak (frissítés, torrent, médialejátszás, stb.), akkor az brutális eredményeket hozhat... Külön öröm, ha T. user úgy gondolja, hogy majd úgy fogja megoldani a problémát, hogy a széthackelt routerén felveszi a jelerősséget. Mert akkor simán a lakótömb másik felén is "bezavar" az adott csatornán, de többször akkor se fog "szóhoz jutni"...

Szóval az adott értékek teljesen reálisak lehetnek...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#6) Clorf


Clorf
(tag)

Lehetne egy kérdésem? Próbáltad LAN on engedélyezni a "Jumbo Frame(óriás keret)"-et? Elvben ezzel gyorsítható a nagy file-ok másolása a vezetékes hálózaton, de nálam éppen hogy lassítja azt.

9kb-os MTU val (legnagyobb keret, nagy fileoknál kéne hogy jó legyen) 25-45MB/sec (kb 200-400Mbps), ha kikapcsolom akkor megy akár 90MB/sec el (kb 750Mbps).

Hozzáteszem, hogy mind a routeren és a kliensek LAN adapterén ugyanarra az értékre állítottam a Jumbo Frame MTU-ját.

"The Morru'Khan is not satisfied with your peformance"

(#7) Turbobacsi


Turbobacsi
(senior tag)

+1 hátrány: csak 2 lan port :(

"A pisztácia kifogyott! Van vanília, karamell, tutti frutti, rumos dió és kávé!"

(#8) L3zl13


L3zl13
(nagyúr)

A teszt alapján ez egy designos ipari hulladéknak tűnik... :(

Aki hülye, haljon meg!

(#9) azbest válasza kmisi99 (#2) üzenetére


azbest
(nagyúr)

A normál n-es wifi sebesége úgy jön ki, hogy hány stream és hány MHz sávszélességű csatorna.
A 300 pedig 2 stream 40MHz módban lenne. Ha a vevő oldalon csak 1 streamet támogat, máris feleződik, ha vevő oldalon 20MHz-et támogat, máris feleződik (pl 2.4-en az intel wifi windows alatt vagy mac os bármilyen wifivel).

2.4-en 20MHz-el két streammel nekem is megvan 70Mbit a régi tplinkemről. Ha a kliens csak 1 streames, akkor csak 35 körül. Ha 40-es 1 streaes, akkor 60 körül. Szóval wifi sebességnél mindig számít a vevő oldal képessége is, meg persze a környezeti zajok.

Az írásbeli ventillátor lapátjai kapcsán:
a legtöbb laptop ventillátor ilyen. Nem a ventillátorral merőleges irányú szívás kell, mint a propelleres repülőnél. A pörgő ventillátor a centripetális erővel préseli ki a saját síkjában a levegőt, a lapos oldala felé fújja. A közepén pedig szívja.

[ Szerkesztve ]

(#10) kenand


kenand
(veterán)
LOGOUT blog

Openwrt elérhető hozzá?

(#11) Jancsi


Jancsi
(aktív tag)

Tomato rendszerrel 5GHz-en 16-18MB/s-el lehet olvasni a merevlemezt, két elég vastag falon át (kémény fut benne és vízcsövek). Annyi a trükk, hogy 80MHz széles csatornát kell használni. 2,4GHz-en is tud 6-7MB/s-et 40Mhz széles csatornát használva a 13-ason. (itt elég hullámzó néha a teljesítmény, leesik 1,5-2MB/s-re is, átlag 3,5 körül lehet, sok az átfedés) Realtek 8821AE adapterrel tesztelve.
Én először DD-WRT-t tettem fel, azzal nagyon lassú volt a wifi. Volt, hogy csak pirosan villogott, mert sikerült elszúrni a rendszer telepítését. Akkor egy pendrive-on beadtam neki a gyári image-et. Reset gombot nyomva bekapcsolás, majd magától feltelepítette.
Tomato-val szerintem teljesen használható, előtte egy Asus RT-AC1200G+ volt. A Xiaomi jelerősségre és sebességre jobb nála. Pár órát el lehet szórakozni az alternatív rendszerek telepítésével, de még így is megéri. 7000-8000Ft-tal több mint az Asus, de van benne 1 TB-os merevlemez és sokkal több szolgáltatást tud Tomato-val (pl.: OpenVPN server). Ami alá ha mount-ol az ember egy írható opt könyvtárat akkor azt tesz fel kis túlzással amit csak akar.
Kicsit devboard jellegű a dolog, de a hardware stabil és erős. Az alternatív rendszerek használhatóak, ha rászánjuk az időt a nekünk kellő szolgáltatásokat is fel lehet rá telepíteni.

(#10) kenand
Elvileg a gyári rendszere OpenWRT alapú, de én nem találtam róla leírást angolul. Így arra jutottam, hogy egy jobban dokumentált rendszert feltéve hamarabb össze lehet hozni a kívánt szolgáltatásokat. A DD-WRT-vel, mivel lassú volt a wifi (max 3,5-4MB/s 2,4 és 5 GHz-en is) nem is nagyon foglalkoztam.

(#12) Tejberizs76 válasza Don77 (#1) üzenetére


Tejberizs76
(tag)

A wifiről meg annyit, hogy van kismillió alkalmazás a Playboy áaruhazban, ahol szépen meg lehet nézni,hogy melyik csatorna terhelt. Panel dzsungelben lakók,ahol minden háztartásban van egy router. Így is találtam 2,4Ghz olyan csatornát ami nem volt terhelt. Szerencsére minden eszközöm kezeli az 5Ghz-et, ott meg aztán hasít minden, mivel kevésbé terhelt. Ventilátoros problémával nem találkoztam csak a HDD pörgetéssel,ami azért elég necces. Lehet kipróbálom a Tomatot és meglátjuk. Kicsit csalódtam én is benne, igaz 2 hete van meg a router, amúgy meg a xiaomi okos otthon és más cuccaimmal nagyon szépen együtt muzsikál.

[ Szerkesztve ]

(#13) Tejberizs76 válasza Tejberizs76 (#12) üzenetére


Tejberizs76
(tag)

Bocs, telóról írok és a T9 😁

(#14) vigzolti


vigzolti
(csendes tag)

Nem is tudom hogy mennyire off, de valaki tudna nekem routert ajánlani ?
Kritériumok:
-gigabit LAN és WAN
- ac-n wi-fi, nagy kert is van
- nem kell semmi okos képesség

Eddig a dlink dir 842 tűnik befutónak.

(#15) Victoryus


Victoryus
(addikt)
LOGOUT blog

Igen, panel volt a tesztkörnyezet, kb 25 konkurens wifi hálózat van folyamatosan. Még a 13-as sávon is van 1, a fene enné meg. 5ghz-en is van 2. Sajnos csak a laptopom támogatja egyelőre ezt a frekvenciát, de abba is bontott wifi kártyát vettem, nem ac-s! Gondolom egy újabb gyorsabb lenne, egyelőre elég ez is.

Összességében elégedett vagyok a routerrel, ennyit pénzt megért, plusz a moddolás öröme :) Teljesen jól elvan a Phenom hűtővel, stabilan 72 fokos, 26 fokos szobában.Legalábbis a szekrény tetején ennyit mértem. Egy 8 centis táp ventilátorral megtámogatva le lehet nyomni 50-55 fokra is, csak úgy hangos. Egyelőre passzívan használom, a neten olvasgatva úgy láttam bírja hosszú távon a 80-90 fokot, nem kell vele foglalkozni.

#kenand: a gyári rendszere openwrt alapú, de nem találtam rá hivatalos openwrt-t én se. Aki ért hozzá, biztos meg tudja oldani a dolgot. A ddwrt szerintem jó.

#Don77, #Cifu: szívesen!

[ Szerkesztve ]

(#16) Don77 válasza vigzolti (#14) üzenetére


Don77
(tag)

Nem vagyok nagy szakértő, tapasztalatot írom:
1napig volt nálam a 842, nagy csalódás volt.
Egy egyantennás dlinket cseréltem le, nagyobb jel miatt, 1 napig forgatgattam az antennákat, rakosgattam jobbra-balra a lakásban, 5ghz en jobb volt a helyzet mert nem volt más hálózat, de a végeredmény: gyengébb volt mint az egyantennás! :D

(#17) Dißnäëß


Dißnäëß
(őstag)

Úgy látom, még mindig jobb építeni. :) (Bár nem olcsó).

A lónak van lovásza, a tehénnek tehenésze, a madárnak madarásza, a halnak halásza. A disznónak akkor miért nincs disznásza, vagy méginkább, disznésze ?

(#18) GreatL


GreatL
(senior tag)

Nem lehet normális routert kapni... Nekem volt itt egy TP-Link Archer C2 AC-s, semmi probléma nem volt vele. Ára is valahol 15 körül... 1 TB HDD meg 12000-nél többet sehogy nem ér.

[ Szerkesztve ]

Intel Core i7-9700K | Giga RTX 2080 Ti WF OC | Xiaomi Mi 9

(#19) #82729984 válasza Tejberizs76 (#12) üzenetére


#82729984
(törölt tag)

"Így is találtam 2,4Ghz olyan csatornát ami nem volt terhelt."

Ezzel azért vigyázni kell, a 2.4 GHz-es wifi halála nem az, ha egy csatornán sokan vannak (persze az sem egészséges), hanem ha az "áthalló" csatornán vannak routerek.
Mert a szabvány úgy lett megalkotva hogy az egy csatornán lévő eszközök képesek kezelni ("ütemezni") a forgalmat a többi eszközzel, mig a szomszédos csatornákon lévő adatforgalom szimpla zaj (interferencia lesz) amire nincs ráhatásuk.

Magyarra fordítva, ha pl. a routerek az 1 és 6-os csatornát használják (ezek nem áthallóak) és erre páran megörülnek hogy de jó szabad a 2-4 csatorna és oda teszik a routereiket, na azzal lehet csak igazán kinyirni az összes wifi csatornát.

Ezt valahogy úgy kell elképzelni, hogy egyik esetben sokan beszéltek egy szobában, de meg tudtok egyezni hogy ki mikor beszél, a másik esetben viszont a szomszéd (lakások) szobáiban dübörög a heavy metál amitől a saját hangod sem hallod és semmi ráhatásod a szomszédra hogy vegye már halkabbra mert most te beszélnél.

(#20) Tejberizs76 válasza #82729984 (#19) üzenetére


Tejberizs76
(tag)

Aha, akkor ezt kell figyelni. De jó, köszi a magyarázatot. :C

(#21) Dilikutya válasza GreatL (#18) üzenetére


Dilikutya
(nagyúr)

Lehet, hogy nem ér 12-nél többet, viszont ennek ellenére többe kerül. Megrekedtek a HDD árak, sőt emelkedtek is, mostanra a 2TB-nek kéne a 15-öt verdesnie, lassan alulról. 6 éve vettem 14500-ért WD-t boltból, most ekörül van az alja, akkor meg kb. a jobbak kerültek annyiba.

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#22) vottokar válasza GreatL (#18) üzenetére


vottokar
(aktív tag)

Azért ezt a routert minimum a C5- höz illik mérni. És az új usb-s ház új winchester ár is 15K felett van. Így már jóval a R1d ára felett vagyunk. És még meg sem közelítettük a háttértár kezelés sebességét...
Én is elgondolkodtam a dolgon. Csak perpillanat nem hiányzik megint a mókolgatás a firmekkel. (Dir860l tulaj vagyok :-) )

[ Szerkesztve ]

"Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

(#23) tthom válasza vottokar (#22) üzenetére


tthom
(senior tag)

Én is eljátszottam a gondolattal, de ez az 50mb/s max írás / olvasás nem akkora hűha..

(#24) tthom


tthom
(senior tag)

Most látom, hogy 2.5"-es HDD, akkor lehet az fogja vissza, nem szóltam...

(#25) woodworm válasza tthom (#23) üzenetére


woodworm
(veterán)

Sorolj már fel ezen az áron (vegyük 15ezernek) pár routert stabil fw-vel, ami tudja, többen is kerestek hasonlót a 860l topikban.

(#26) vottokar válasza tthom (#23) üzenetére


vottokar
(aktív tag)

Lehet, hogy rosszul értelmeztem de én Megabyte/sec-nek értelmeztem a leírást. (MB/s) volt írva. Ez még nem rendes NAS sebesség, de nem is a kis routerek USB2-es pár Mbyte/sec sebessége. A Wifi meg úgy sem úgy sem engedne ennél nagyságrenddel nagyobbat épeszű(áru) eszközöknél. (max. 2 MIMO AC-n, de inkább egy)
Woodworm fórumtárs meg nagy igazat mond. Sajnos tényleg nagy kompromisszum mentes, sokattudó router nem igazán van a nép számára megfizethető ársávban... :(

[ Szerkesztve ]

"Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

(#27) adorjant


adorjant
(senior tag)

Én is fontolom egy ilyen router beszerzését, de a gyári rendszertől tartok a tesztek alapján,viszont ha a Tomato ugyanúgy működik/konfigurálható,mint az egyéb eszközökre,akkor az nagyon meggyőző számomra :)
4G support is van általa,azt próbálta már valaki?
Valamint, ha a venti nincs rádugva,attól még működik,vagy akkor is jön a hibajelzés?

(#28) trance89


trance89
(őstag)

https://forum.xda-developers.com/general/security/xiaomi-firmware-multiple-backdoords-t2847069
óva intek mindenkit az ilyen kínai backdoor-okkal megspékelt szeméttől, kivéve ha custom fw-el akarjátok használni mivel nem a hardverrel van a probléma
nekem is van otthon egy miwifi nano routerem amit 10 euróért szereztem újan, azonnal repült is rá egy Padavan firmware, betonstabil megbízható meglehetősen erős harverrel (580MHz CPU, 64MB RAM) rendelkező router lett a végeredmény

(#29) Victoryus válasza adorjant (#27) üzenetére


Victoryus
(addikt)
LOGOUT blog

A cikkből kiderül... passzívan megy, nincs rajta ventilátor.
#trance89: egyetértek, én se bízom bennük.

[ Szerkesztve ]

(#30) woodworm válasza trance89 (#28) üzenetére


woodworm
(veterán)

Még jó, hogy lehet rá tenni ddwrt-t helyette. :aljasulvigyorog

(#31) kenand válasza Jancsi (#11) üzenetére


kenand
(veterán)
LOGOUT blog

Köszönöm.
ugyan egy ASUS rooteren Tomatot használtam, de már évek óta Opnewrt használok, jobban megszoktam.
Egy olcsóbb Xiaomi rooteren is az van nálam, de csak 100 megabites a LAN és most a Wifi meggyengült rajta...

(#32) Timer válasza #82729984 (#19) üzenetére


Timer
(addikt)

+1, minden szavaddal egyetértek.

Amit még nem árt tudni, hogy ha szélesebb csatornát használ valaki, tehát mondjuk 40/80 Mhz-et állít be, a lineáris átviteli kapacitás papíron ugyan nőni fog, de a jel/zaj arány rosszabb lesz, mivel nagyobb szegmensben gyűjti a router a jeleket, így a zajokat is. A vége a dolognak az, hogy egyes időpillanatokban nagyon jó sebességet ér el a delikvens, míg két másodperccel később már értékelhetetlen lesz az átvitel.

Egyébként érdemes minőségi AP-t használni otthon is, szerintem legalábbis, jóval többet számít, mint a bűvészkedés a csatornákkal, úgyis lesz egy jó fej szomszéd, aki feltolja a jelerősséget a tetőig...

Azt kapod, amit adsz.

(#33) macskea


macskea
(őstag)

Hát... Nem egy klasszikus out of the box megoldás. :) Én a Xiaomitól ennél jóval többet vártam volna.

''You can't measure safe driving in miles per hour'' Paul Smith

(#34) Keki válasza macskea (#33) üzenetére


Keki
(csendes tag)

Igazából de. Nekem tegnap jött meg, bekötöttem, megcsináltam a jelszavakat és kész..
Tetszik hogy szög egyszerű az egész, egy kezdő is simán be tud állítani mindent. Alapból két hálózatot létrehoz (2,4 és 5GHz) a vinyó tartalma meg is van osztva, eddig minden ezközöm simán együttműködik vele.

(#35) Victoryus válasza macskea (#33) üzenetére


Victoryus
(addikt)
LOGOUT blog

Használható egyből, de nekem úgy nem volt elég jó.

(#36) adorjant


adorjant
(senior tag)

Transmission milyen letöltési sebességet tud? Limitálja a hardver?

(#37) Victoryus válasza adorjant (#36) üzenetére


Victoryus
(addikt)
LOGOUT blog

Nálam maximáis sávszélességgel töltött, csak akkor már nem nagyon lehetett netezni mellette. Végül lekorlátoztam 6.5MB/s-re, úgy már ok, mehet a youtube is mellette.

(#38) vottokar


vottokar
(aktív tag)

Úgy látom, hogy időközben a Ge***st EU-s raktárából kifogyott. Akkor már felesleges is gondolkodnom, hogy kipróbáljam esetlegesen. Kínából jövet jól megsarcolnák, és úgy már nekem nem érné meg..

"Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

(#39) klampfer


klampfer
(tag)

Én a Rom csere elején elakadtam, a https://d.miwifi.com/rom/ssh link kapásból elutasítja a csatlakozást, se jelszó se accountot nem kér... Van Xiaomi accountom, bár ott sem mutatja az R1d-t... Az MiWifi-nem hozzá van párosítva a router az xiaomi accomhoz....

Kábelem éppen nincs, a noti wifivel van a Routeren, de ez gondolom nem számít.... Tényleg nem vágom, valaki tudja mi a hiba?

Udv, G.

(#40) Victoryus válasza klampfer (#39) üzenetére


Victoryus
(addikt)
LOGOUT blog

Nálam se megy az oldal. Lehet csak átmenetileg​ nem működik.

(#41) klampfer válasza Victoryus (#40) üzenetére


klampfer
(tag)

Sajna nem megy még mindig a https://d.miwifi.com/rom/ssh :(
Majd minden orosz és angol fórumot átnyálaztam, de sajna az ssh-hoz nincs más ut csak a fenti linken keresztül... :(

Amugy ha müködő Transmission lenne a gyári rommal, akkor annyira nem zavarna, de az nélkül... hát.. :(

Várok és reménykedek, hátha valamikor meg majd az oldal...

Udv, G.

(#42) -Skylake- válasza lexter00 (#4) üzenetére


-Skylake-
(őstag)

Ezzel azert lehet egyedul vagy ebben a nem tul nagy orszagban azt azert tudd. Nincs sok ismerosom (200-250) de ilyet meg soha senkitol nem hallottam es nem is gondoltam, hogy barki ilyet direkt csinalna. Szoval az ok, hogy ez igy neked jo, de ne ugy tedd fel a kerdest mintha ez lenne az altalanos viselkedesmod.

[ Szerkesztve ]

i'm not a slave to a god that doesn't exist , i'm not a slave to a world that doesn't give a shit.

(#43) hunaqua


hunaqua
(addikt)

Tomato cuccal milyen sebességre lehet képes Digi 1000 alatt?

LENOVO?_MEIZU?_XIAOMI?----SONY_65XE8577----DM_8000HD----Xiaomi_Router_3G----Beelink_GT1_Ultimate----Tanix_TX5_Pro--Tanix_TX3_Max

(#44) kanehu


kanehu
(csendes tag)

Hogyan lehet a belső IP címet átállítani, hogy ne a sztenderd 192.168.31.1 legyen, hanem valami más? Nekem nem hagyja sehogy sem. Tud vki segíteni? Előre is köszönöm.

(#45) -Skylake- válasza kanehu (#44) üzenetére


-Skylake-
(őstag)

En annyiban tudok segiteni, hogy elmondom neked : a 192.168.31.1 egyaltalan nem standard.

i'm not a slave to a god that doesn't exist , i'm not a slave to a world that doesn't give a shit.

(#46) adorjant


adorjant
(senior tag)

No nekem is megérkezett végre, nagyon tenném fel a Tomatot, de az ssh link továbbra sem megy, sőt most éppen a termékoldal sem... Mit csinálnak vajon? :DDD

(#47) wocsok


wocsok
(tag)

Azt tudja valaki, hogy lehet gyári rendszeren mi account párosítást törölni, és másik fiókhoz rendelni? Az istenért sem akar összejönni.

(#48) klampfer válasza wocsok (#47) üzenetére


klampfer
(tag)

Mondok jobbat, nekem a meglévő MI acchoz új eszközként sem lehet párosítani....
pfffff.... SSH nyitáshoz a link még mindig nem megy, szerintem nem is fog sajna...

Én a meglévő Asus routerre rákötöttem és NAS funkciót lát el, normális Transmission nélkül nekem nem jó, de ha valakinek ez nem hiányzik, akkor gyári SW-el is stabil és jó router lehet...

Udv, G.

(#49) adorjant válasza klampfer (#48) üzenetére


adorjant
(senior tag)

Gyári szoftverrel nálam is csak félgőzzel működik,nagyon kellene ez az ssh :(

(#50) Victoryus


Victoryus
(addikt)
LOGOUT blog

SSH a hivatalos oldalról: [link]

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.