2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Windows Phone 7 megjelenés

A bűvös hetes vajon mesébe illő vagy horror piacra lépést eredményez?

[ ÚJ TESZT ]

A piacra lépés

A piacra lépés

A piacra lépésről filmet lehetne írni, annyira sok összetevős a történet. A Microsoft kapcsán már megszokhattuk a viharokat egy-egy újdonság bevezetésénél, de ilyen erős marketingre eddig még nem volt szüksége talán a cégnek, mint most.

Tulajdonképpen egy félig-meddig hitevesztett piacnak kellett bebizonyítaniuk, hogy a hosszú hónapokig tartó várakozás megérte annak ellenére is, hogy a Google Androidja közben rohamléptekkel fejlődött és az Apple is egy új iOS verzióval és egy új készülékkel jelentkezett. Ráadásul hiányosságok és hibák kövezik az utat az OS előtt.

Vert helyzet, mondhatnánk, ha nem az MS-ről lenne szó. Bizonyára nagyon sok pénzt áldoztak a partnerek meggyőzésére és végül már a bejelentés napján 10 készülékkel kápráztatták el a közönséget. A HTC, a Dell, az LG és a Samsung a legnagyobb nevek között szerepelnek, így a megbízhatóságban nem lehet hiány. Márpedig ha ekkora gyártók is a rendszer mögé álltak, akkor csak lehet benne ráció.

Nos, van benne ráció, viszont vannak árnyoldalak is. Új platform lévén vannak hiányosságok és vannak hasznos újítások is. Rögtön 30 országban is bevezetik a termékeket, ami azért érdekes, mert ezt az Apple a már bevált iPhone vagy az iPad kapcsán sem lépte meg bevezetésük alkalmával.

A rendszer újszerű megoldásai és az erős, bár nem kirívó (meglepően egységes képet mutató) hardver impozáns együttest alkot. Több szolgáltatóval is erős szövetséget alakítottak ki és az olyan nevek, mint az AT&T, Orange, T-Mobile, SFR, Sprint garantálják a széles körű terítést.

Viszont a CDMA felhasználóknak egyelőre várakozniuk kell, ami veszélyes, hiszen az űrt kitöltheti a többi platform és telefon. Ez főleg Amerikában okozhatja vásárlók elvesztését.

Az alkalmazások száma egyelőre nem túlságosan sok, viszont a bemutatottak szépek és látványosak. Talán a kapkodásnak tudható be, de némelyik még az erős hardveren is érezhetően lassú betöltési idővel rendelkezik egyelőre. Persze ez optimalizáció kérdése is lehet, így ezt nem venném az erős negatívumok közé.

Azt viszont már igen, hogy a másolás-beillesztés csupán egy későbbi patch formájában lesz elérhető – bár legalább már ígéret van rá és a multitasking kérdése is borzolhatja a kedélyeket. A Windows Mobile felhasználók már megszokhatták, hogy teljes szabadságot élveznek ezen a téren, míg az új rendszer rendkívül erős korlátot hozott magával az újítások mellett.

Update:
Kicsit összefoglaltam a WP7 multitasking értelmezését, működését.

Szintén kissé kiábrándító, hogy a hardveres front nagyon egysíkúra sikerült. A telefonok szépek, némelyik igencsak új élményt nyújt (Dell) és némelyik hatalmas kijelzővel érkezik (HD7), de sajnos belül szinte mind egy kaptafára készült. Így a gyártóknak nehéz lesz kitűnniük a sorból.

Ennek egyik oka a Microsoft előzetesen kiadott hardveres rendszerkövetelménye lehet, illetve a fejlesztési ciklusok korai kezdetekor rendelkezésre álló hardveres kínálat lehet, de mégis kicsit visszás érzést vált ki sokakból.

Ami továbbá fájó lehet sokak számára, az a fájlrendszer zártsága. A szinkronizáláshoz, fájlátvitelhez immár külön szoftver szükséges és USB meghajtóként nem fogunk tudni hozzáférni a telefonhoz. Ez furcsa változás a Windows Mobile után. Szinkronizálni lehet például Zune Desktop segítségével majd. Ez több gyártónál is szokás (Apple, Nokia, RIM), de a Microsofttól szokatlan.

Mindenesetre azért az összhatás inkább édes, mint keserű és a piac nem hogy veszíthet, de felpezsdülhet az új rendszer érkezésével és hiába a feleslegességéről szóló károgások, itt van és úgy tűnik, hosszú távra tervez vele a Microsoft.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.