2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

RETRO: VIA processzorok egymás közt

VIA Cyrix III és C3 CPU-k retro tesztje több versenyszámban és fogyasztásban is.

[ ÚJ TESZT ]

Szintetikus CPU tesztek

Everest 5.50.2100

Jöjjenek elsőként a népszerű Everest (ma már AIDA64) rendszerdiagnosztikai programmal mért eredmények!

Az L1 cache sebességén jól láthatóan sikerült fejlesztenie a VIA mérnökeinek a Samuel második reinkarnációjában, ami többszörös sebességkülönbséget jelent. Az Ezra már csak olvasásban tudott jelentősen javítani, írásban és másolásban kicsit lassabb. Az L1 gyorsítótár késleltetés nem változott a három processzorban. A Celeront olvasásban majdnem befogta az Ezra, de írásban, másolásban és késleltetésben az Intel processzora utolérhetetlen.

Az L2 cache értékei és késleltetése szinte nem változott a Samuel 2 és az Ezra váltásnál, az újabbik variáns írási sebessége valamennyivel alacsonyabb.
Az Intel processzor L2 mérési eredményei többszörösen jobbak a VIA processzorokénál, a késleltetés pedig közel a fele.

A memória sebességi értékeknél példát láthatunk az L2 gyorsítótár meglétének áldásos hatására, valamint arra is, hogy nem mindig érvényesül a magasabb memória órajel = nagyobb átviteli sebesség elv.
A két frissebb VIA processzor memória eredményei az L2 cache-nek köszönhetően az írást kivéve jobbak a Samuel verziónál, sőt, meg is egyeznek minden tekintetben. A Celeron értékei a 33 MHz (100 MHz vs. 66 MHz) hátrány ellenére jobbak lettek, bár a késleltetés magasabb.

Az első két integer tesztben (Queen és Photoworxx) a három VIA processzor sebessége nagyságrendileg azonos, bár az Ezra kikap a két Samueltől. A tömörítési tesztben jelentkezik az L2 cache áldásos hatása, és alaposan lemarad a Cyrix III az utódaitól. A Celeron magabiztos előnnyel nyer minden CPU tesztben, bár Photoworxx alatt az Ezra aránylag közel került hozzá.

A lebegőpontos egység tesztjében kisebbfajta javulást lehet észrevenni a Cyrix III/C3 processzorok újabb verziói felé haladva, de alapvetően ugyanabban a dimenzióban mozognak a pontszámok, így ki lehet jelenteni, hogy a VIA nem igazán nyúlt hozzá az FPU egységhez a fejlesztések során, vagy csak minimális mértékben.

A Celeron eredményeit elnézve a VIA CPU-k lebegőpontos egysége rendkívül gyenge. Ha teljes órajellel működnének, akkor sem érnének fel az Intel sebességéhez, legfeljebb a Julia teszteben közelítenék meg a Celeron pontszámát, ha feltételezzük a dupla órajel mellett a teljesítmény duplázódását.

Információ: Az Everest tesztek háttere, működése

SuperPI 1.5mod

A SuperPI 1.5mod alatt az 1M beállítással mértem a futási időt.

Talán nem meglepetés, hogy a Celeron processzor messze gyorsabb volt a VIA CPU-knál. Amire viszont nem számítottam, hogy a Samuel megveri mindkét utódját, amelyek egy szinten teljesítettek. Ebben a tesztben az FPU-é a főszerep, és elviekben nagyon hasonló eredményeknek kellett volna születniük, de semmiképpen a Cyrix III processzor győzelmének. Ez az eredmény ellentmond a fenti Everest FPU tesztjeinek eredményeivel.

WinRAR 3.71

A WinRAR tömörítő programban a beépített hardver tesztet használtam.

A két C3 CPU elhúzott a Samuel magos verziótól, ez nyilvánvalóan az L2 cache meglétének köszönhető. A Celeron magabiztos 40%-kal volt jobb a VIA élbolytól.

Blade Encoder V0.94.2

A processzorok a kódoló program segítségével egy 42 megabájtos wave fájlt kódoltak át sztereo 16 bites, 128 kbit/mp attribútumú MP3 fájllá.

MP3 kódolásban az Ezra vezetésével a két frissebb VIA processzor maga mögé utasította a Cyrix III CPU-t. A Celeron harmadannyi idő alatt végzett az kódolással, mint a két C3.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.