2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Lenovo IdeaPad 100S

Útitársam, a kis vörös: belső szervei egy tabletből származnak, de a teste... mint egy notebooké.

[ ÚJ TESZT ]

Kapcsolatok, akku és ítélet

A wifire egy rossz szavam sem lehet, gondolom ez részben a műanyag ház érdeme. Villámgyorsan csatlakozik, és jó a vétel. Eddig egyedül a Zenfone2-mmel lehetett az udvar végében 480p-ben youtube-ozni, a 100S a második eszközöm, ami erre képes, de 720p-n. Nyilván itt nem hátrány, hogy a teljes ház műanyagból készült. A Bluetooth-t két külső hangszóróval is teszteltem, mindkettőt gyorsan felismerte, és stabilan csatlakozott hozzájuk. Csillagos ötös jár tehát a vezeték nélküli kommunikációért felelős részlegnek.

Az akku kétcellás, ami nem hangzik túl jól. Ami viszont jól hangzik az az, hogy egy tabletes hardvert kell kiszolgálnia árammal. Ennek ő annyira örül, hogy a gyár szerint akár 8 órás aktív használatot is képes egy töltéssel nyújtani a gép. Teszteltem, és azt kell mondanom, hogy nem túloztak. Aktív netezéssel, többszöri videózással, webrádiózással, vezeték nélküli egér használatával is ezt meghaladó üzemidőt tapasztaltam. A rekordom 9 óránál is több videózás volt, amikor még 12% maradt a telepben. Mindezt többszöri ki és bekapcsolással (sleep mód) nehezítve teljesítette. Egyórányi videózás kevesebb mint 10%-ot vesz ki belőle, ez elképesztő eredmény. Egészen szürreális élmény egyórányi aktív netezés után 10 óra fölötti előrejelzett üzemidőt látni, és ez nála mindennapos. Üres állapotból indulva 3-4 óra alatt tölthető fel.

A netbook kategória leggyengébb pontja a tárhely mennyisége. A Win10 éhes. Nagyon. Szeret 12-16 GB-ot levenni a 32 GB-os SSD-ből önmaga, meg a visszaállító partíció számára. Ez pazarlás. Okosba' megoldottam, hogy a teljes helyigény 10 GB-ra csökkenjen a frissítések telepítése után. A maradékot szabadon hagytam, ugyanis vettem egy 64 GB-os U1-es MicroSD-t, meg egy szintén 64 GB-os USB 3.0-s micro pendrive-ot. Ezekkel minimális kilógással és 7000 Ft alatti összköltséggel sikerült +2x64 GB tárhelyet szerezni, ami utazások során bőven elegendő. Ráfér 8-10 sorozatévad +10-15 film – csak a pendrive-ra.

Ennél többre nincs is szükségem, úgyhogy a játékaimat, programjaimat mind a MicroSD-re tettem. Ez is, meg az USB csatolók is alkalmasak 25-30 MB/sec-es olvasásra, meg 15-20 MB/sec-es írásra. Ha pedig családdal utazom, csak egy másik pendrive-ra van szükségem, és már mehet is a gyerekmozi. :) A külső 1,5 TB-os HDD-met probléma nélkül használja, ennek néha hasznát veszem. A képen látható másik USB-s cucc a HP egerem vevője. Szeretjük.

Összegzés:

A Lenovo 100S bitang jól sikerült. Még a hazai árát (~60 e Ft) is megéri, nemhogy az általam fizetett összeget. Ennyiért egy olcsó alaplap+proci+HDD kombót, meg egy normálisabb egeret lehet venni, nem egy komplett gépet. A képminőség és a beviteli eszközök (a touchpad kivételével) kiválóak, a sebessége a realitás talaján állva bőven vállalható, az akkus üzemidő pedig a legjobb tableteket idézi. Mindez a Windows tartalmával és programjaival. Még játszogatni is lehet vele, de akár DJ-zésre, vagy a nálam mostanában jellemző webrádió rippelésére is alkalmas. Van korrekt vezeték nélküli kommunikációs rendszere, és a csatlakozói is teljesen naprakészek. A bővíthetősége kimerül a MicroSD kártyában és az USB-s eszközökben, de nincs is másra szükség egy ilyen ultramobil eszközben. Imádom ezt a gépet, és mindenkinek jó szívvel ajánlom.

Köszönöm, hogy elolvastad. Várom a használt üzleti laptopos felvetéseket, meg az értelmes kommenteket is :)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.