2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ThinkCentre A61e

Mire alkalmas egy kis méretű, alacsony fogyasztású, hét éves brand, asztali gép? Mit tehetünk, ha lassú?

[ ÚJ TESZT ]

Kívül-belül

A Lenovo 2007 szeptemberében mutatta be a ThinkCentre A61e desktopokat. Kis méret, alacsony fogyasztás jellemezte a szériát, ami részben a laptopokban felhasznált technikákat vette át ennek eléréséhez. A kis gépet megpróbáltam aktualizálni, hogy egyszerűbb feladatoknak még pár évig megfeleljen. Nem volt cél, hogy felső kategóriás legyen, csak a mai belépő szintet igyekeztem megcélozni.

Külső

A ház kialakítása teljesen funkcionalista, és ízlés kérdése, hogy tetszik-e valakinek. Az biztos, hogy nem feltűnő. A kis gép nem nagyobb a Magyar értelmező kéziszótár egy köteténél, de ettől függetlenül teljes méretű DVD-meghajtó található benne. Az előlapon két darab USB- és a hangcsatlakozók találhatóak meg.

A kis géphez egy elég méretes és nehéz külső táp tartozik. Ez nem baj, mert legalább ennyivel is kevesebb hőt kell eltávolítani a gépházból. A 130 W-os névleges teljesítmény bőven elég, az utolsó oldalon pontosabb mérést is láthattok, hogy mennyi a tényleges fogyasztás.

Gyakorlatilag a hátlapon is csak a szükséges minimum van meg, a tápbemeneten kívül 4 USB, a sztereó hang-csatlakozók (ki- és bemenetek), a hálózati csatlakozó és egy analóg VGA-kimenet van. Ez utóbbi a leginkább fájó, legalábbis nekem nagyon hiányzik egy digitális kimenet.

Belső

A gép alját, mint egy könyv fedőlapját, kinyitva lehet hozzáférni a belsőhöz. A hűtésről egy darab 6 cm-es ventilátor gondoskodik. Amikor először megláttam, kétségeim voltak, hogy mennyire lesz halk a gép. A levegőt elölről szívja be, majd a levegő átáramlik a két hőcsővel rendelkező CPU-hűtőn, valamint az alaplap és a merevlemez között. A teljes méretű DVD-meghajtó és a 3,5"- os SATA merevlemez a ház felső részében, az alaplap az alsóban foglal helyet. Az egyedi tervezésnek és lapra integrált tápnak „hála”, a lap nem helyettesíthető egy modernebb darabbal.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • IBM PS/1 2133 - 451

    Amikor még az IBM volt a legnagyobb PC gyártó és a Compaq igyekezett a babérjaira törni, avagy ilyen egy 20 éves "home PC".

  • Full carbon mATX dobozka

    Meglévő mATX konfigot épitettem be a lehető legkisebb házba, kapott új elő és hátlapot, majd az egészet lefóliáztam.

  • Gamer PC építés nem szakértői szemmel

    Corsair Obsidian 750D számítógépházam benépesítése egy játékra tervezett konfigurációval.

  • Játék PC-n - olcsón?

    Megvizsgáltam, mennyire olcsó a játék PC-n, ha nem törekszünk minden beállítás maximumra húzására.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.