2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Teclast X98 Air 3G dual-boot tablet

Szokatlanul korrekt minőségű táblagépet sikerült összehoznia a Teclastnak arra az esetre, ha nem tudsz dönteni.

[ ÚJ TESZT ]

Windows-os élmények

Először is leszögezném, hogy felülmúlta az elvárásaimat. Amiket olvastam erről a vasról, főleg hogy mekkora felbontású kijelzőt fog meghajtani, azt vártam, hogy elguglizgatok rajta, esetleg kis paint, 1-2 film, régi játék és ennyire lesz képes. De nagyon nem!
Amitől még tartottam, hogy mennyire fog kibékülni a Windows a 2 giga memóriával, de valahogy mindig megoldja. 85% feletti kihasználtságot még nem tapasztaltam, valószínűleg ügyesen bánik a lapozófájlokkal.

A gép már Win10-zel érkezett, bár az oldalon még 8.1-gyel árulták. Ez egyrészről kellemes meglepetés volt, másrészt kicsit szomorú voltam, mert szerettem volna összehasonlító tesztet írni a két rendszer alatt.
Ezen belül is a 32 bites változat van telepítve, bár a processzor támogatja a 64 bites rendszert is. Ez okozott némi bosszúságot, nem egy program nem volt hajlandó 32 bites rendszerre települni, akárhogy trükköztem is. Köztük a SolidWorks és az Inventor sem, amikre pedig nagyon kíváncsi lettem volna, mit tudnak. Nyelvekből nem sok áll rendelkezésre: van angol és 3 fajta kínai, beviteli módból azonban szerencsére van magyar.

Összességében meglepően fürge a rendszer, induláskor kb. 20 másodperc alatt feláll. Alapfeladatok meg sem kottyannak neki, minden gyorsan megnyílik, semmi akadás. Egy HDD-vel szerelt akármilyen laptopot szerintem felülmúl rendszersebességben. Az EMMC modul jól teszi a dolgát, sebességteszt alapján a memóriakártyák és az SSD-k között van, de mindennapi használat során szinte nincs sebességbeli különbség az SSD-s laptopom és a táblagép közt.

Hosszasan teszteltem, igyekeztem mindenféle programmal kipróbálni, hogy kitapasztaljam a határait. Egy általános Benchmark tesztet is végeztem PassMark szoftverrel, lásd képek. A pontszám néha nevetségesen alacsony lett, de használat során nem ilyen észrevehető a különbség.

Néhány teljes értékű Windows-os asztali alkalmazás tesztje:

Photoshop CS6 (32 bit)
Gond nélkül települt, viszonylag gyorsan el is indul, és nem akad működés közben sem. Még a filterek és effektek is gyorsan rákerülnek a képekre. Egyetlen gondom az volt vele, hogy hiába állítottam kisebbre a kijelző felbontását, a PS felülete ugyanolyan pici maradt, néha nagyító kellett, hogy el tudjam olvasni mire kattintok. Ez volt az a program, amivel sikerült megizzasztani a ramot, 3-4 képet egyszerre megnyitva bőven 80% feletti volt a kihasználtság. De nem omlott össze soha, a működési sebesség sem csökkent számottevően. Egyszóval lazán elvitte a gép.

Visual Studio Ultimate 2013 (32 bit)
A telepítés elég sokáig tartott, ahogy az első indítás is, de ezután nem volt gond. Nagyobb projekteket is viszonylag gyorsan betöltött, kódírás során nem akadt, egyedül debug-oláskor gondolkodott el. Szóval a programozók se riadjanak vissza, bőven jól használható a VS a gépen.

Microsoft Office 2013
Nincs miről beszélni, olyan mint asztali gépen. 5 másodperc alatt megnyílnak a programok, gyors, gördülékeny minden. Mondjuk, ez azért nem egy gépgyilkos programcsomag…

SolidWorks és Inventor
Próbáltam nagyon sok verziót 2012-2016-ig, de a 32 bites rendszerrel nem tudtak megbarátkozni, fel sem települtek. Pedig nagyon kíváncsi lettem volna.

Adobe Acrobat
Hosszabb PDF-ek görgetésekor azért elgondolkozott, meg-megakadt. Létrehozáskor alapvetően fürge volt. PDF fájlokhoz a Foxit Reader jobban bevált, fürgébb.

Chrome
Azzal riogattak, hogy 2-3 full hd videóval meg lehet ölni ezen a hardveren a Chrome-ot. Én nem tapasztaltam eddig semmi hasonlót, 4-5 videó simán ment szinkronban egymás mellett, miközben facebook-oztam és még vagy 4-5 oldal meg volt nyitva. Igaz, a ramot ette rendesen, de gördülékenyen működött, nem voltak fagyogatások. Sőt még a Chrome+PS kombó sem fogott ki rajta, igaz lett volna az a szint biztosan, de ésszerű terheléssel nem volt gond.

Játékok

Na, erre voltam tényleg nagyon kíváncsi, a videovezérlő köztudottam egy gyenge darab. Nem is mondom azt, hogy komolyabban lehetne vele játszani, de alapvető grafikai dolgokra simán lehet használni, még néhány komolyabb címmel is elboldogult elfogadható szinten. Minden bemutatott játék esetén igyekeztem a maxot kihozni a hardverből úgy, hogy még játszható minőségben fussanak.

Age of Empires II
Igazából nem kérdés,hogy elfutott-e, nyilván igen, de mivel az egyik kedvenc játékom még mindig, gondoltam megemlítem. Ugyanígy a Heroes 3, a Sims 1 Complete Collection és a GTA San Andreas is lazán ment. Szóval az igazi retro játékokkal nem lesz gond.

Sims 4
Viszonylag új játékról van szó, igaz, nem túlzottan nagy gépigénnyel. Minimum beállításokon 50-60 FPS értéken ment, erős közepes grafikán 20-22 FPS volt a vége, ahol még játszható maradt.

Call of Juarez: Gunslinger
Legminimálisabb beállításokon volt csak hajlandó elfogadható sebességgel futni (20 FPS), de legalább ment.

Call of Duty: Modern Warfare 3
1440x1050 felbontáson, normál beállításokon korrekt sebességgel elfutott.

Mirror’s Edge
Közepes felbontáson, minimális részletességgel, kisebb akadásokkal játszható volt.

Újabb címekkel egyelőre nem volt időm letesztelni, de elképzelhetőnek tartom, hogy minimum beállításokon némelyikkel megbirkózik.

Összegezve: mindennapi használat során nagyon megállja a helyét a gép, fürge, gördülékeny. A szokásos Windows-os programok legnagyobb részét zökkenőmentesen viszi, kompromisszumokkal játékra is használható. A 32 bites rendszer viszont nagy hátrány.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.