Hirdetés

2020. december 5., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Teclast X98 Air 3G dual-boot tablet

Szokatlanul korrekt minőségű táblagépet sikerült összehoznia a Teclastnak arra az esetre, ha nem tudsz dönteni.

[ ÚJ TESZT ]

Hardver

Mondhatni, a szokásos Windowsos táblagép-vassal találkozunk most is: Intel Bay Trail Atom Z3736F processzor 4 maggal, max 2,14 GHz turbó órajellel, 7. generációs HD Graphics grafikus gyorsítóval (1 GB videomemória). RAM-ból 2 GB DDR3 van, a processzor csak ennyit tud kezelni. Az én változatom egy 64 GB-os Kingston EMMC modullal érkezett, de állítólag több gyártótól is rendel a Teclast, így szerencse kérdése, hogy ki milyet fog ki. Létezik egyébként 32 gigás változat is, ez Androidhoz megfelelő, de a két rendszer együtt biztosan nem fér el rajta.

Szerintem a tárhely felosztása elég szerencsétlenül sikerült: 34,3 gigát kapott csak a Windows, ellenben Androidra tizenötször letölthetem a Modern Combat-ot, akkor is marad a 21 gigából. Az rejtély, hogy hol van a maradék 9 giga a 64-ből. Nem tudom mire gondolt a gyártó, amikor ezt kitalálta, de Windows alatt nem sok mindenre elég a tárhely. Néhány program, 1-2 játék és rögtön el is fogyott. A helyzeten valamelyest javít, hogy néhány program hajlandó SD-kártyára települni, de sok esetben ez nem engedélyezett. Valószínűleg az lehet az oka, hogy az SD-kártyát tényleg memóriakártyaként látja és nem háttértárként.

Kommunikációs szempontból nem lehet panasz: n-es wifi, 4.0 bluetooth, GPS, 3G.
A wifi antenna kicsit gyengébben veszi a jelet az átlagosnál, néha ledobja a hálózatot, ezért érdemes közelebb ülni a routerhez. Félreértés ne essék, nem használhatatlan, de a telefonommal simán tudok ott is netezni, ahol a táblagép már feladja.

Hirdetés

GPS: Tesztidőszak alatt nem sikerült működésre bírnom. Több mint 40 percig hagytam keresni a jelet, de egy műholdhoz sem csatlakozott. Valószínűleg nincs Európára beállítva és Kínában próbál keresgélni. Felvettem a kapcsolatot a gyártóval ezzel kapcsolatban, remélem tudnak megoldást kínálni a helyzetre.

A Bluetooth korrekten működik, több eszköz is csatlakoztatható egyidejűleg, gyorsan megtalálja a többieket. Sajnos BT egérrel, billentyűzettel még nem volt módom kipróbálni, de nem hiszem, hogy bármi gond lenne. Ha megérkeznek, frissítem a cikket a tapasztalatokkal.

3G: A gép normál méretű SIM-et fogad, GSM 850/900/1800/1900MHz és WCDMA 2100MHz csatornákon képes kommunikálni. Magyarországon minden szolgáltató 2100 MHz-en szórja a 3G-t ezért ezzel nem lesz probléma. Telekomos és Vodafone-os kártyával is kipróbáltam, semmi gondot nem tapasztaltam. Androidon nem kellett semmit beállítani, behelyezés után kb. fél percet gondolkodott, ezután minden probléma nélkül tudtam netezni. Windows alatt a tálcán a kapcsolatoknál megjelent egy Cellular fül, itt lehet csatlakozni a 3G szolgáltatáshoz.

Az előlapon egy 2 megapixeles, hátul egy 5 megapixeles autófókuszos kamera található. Gondolom nem kell mondanom, hogy a minőségük igen gyenge. Tabletekre amúgy sem jellemző a kiváló fotóminőség, itt sincs ez másképp. Kevés fényben nagyon zajosak az elkészült képek, nappali fénynél valamivel jobb a helyzet. Az előlapi kamera skype hívásokhoz megfelelő, de szelfizni valószínűleg nem ezzel fogunk.

Az USB port támogatja az OTG-t is. A 32 GB-os pendrive-omat gond nélkül, nagy sebességgel kezelte Windows alatt NTFS és FAT formázási móddal is, Android alatt elvileg csak FAT32 támogatott, de kis trükközéssel megoldható az NTFS támogatás is.

A HDMI portot szintén nem volt még lehetőségem kipróbálni, mivel a cikk írásáig nem érkezett meg a kábel.

Szenzorok terén nincs nagy bőség: csak giroszkóp van a gépben, fény- és közelségérzékelő nem jutott, mondjuk én nem is hiányoltam. Talán az automatikus fényerő jól jönne, de simán lehet élni nélküle. Az automatikus képernyő forgatás minden irányba működik mindkét rendszerben. Elfordításkor egy pillanatot gondolkodik a gép, főleg Windows alatt. Nem tudom eldönteni, hogy ez valami animáció szerűség akar lenni, vagy megakad, esetleg direkt késleltetve van a véletlen elfordítások kiküszöbölésére, de meg lehet szokni.

A hátlap alján két hangszóró található szerencsére jó helyen, nehéz véletlen befogni őket. Elég hangosan szólnak, nagy hangerőn viszont hajlamosak torzítani, mélyeket ne keressünk. Jack-en igen korrekt hangminőséget produkál. Sennheiser CX 3.00 fülessel teszteltem, szép dinamikus hangzása van. Itt már a mélyek is rendben vannak, a részletek nem vesznek el.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.