2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Tasker - AZ Android alkalmazás

Mitől okos egy telefon? Mert szalad rajta az Angry Birds, netezel, közösségi oldalon lógsz? Közel sem...

[ ÚJ TESZT ]

Végszó és olvasnivalók

Egész cikkeket lehetne még írni az egyes funkciókról, az egyes elemekről, mi hogy működik, Et cetera et cetera... E helyett most lezárnám a cikket egy kis kedvcsinálóval, de csak úgy felületesen behajigálva, mennyi felfedezni való vár még az olvasóra és mekkora potenciál rejtőzik még a Taskerben, ami csak a vállalkozókedvű és ügyes emberekre vár. Elég közhelyes, de szinte csak a képzelet szabhat határt a programnak. Kezdem az elején, próbálom sorba rendezni a lehetőségeinket a szerint, hogy mennyire ütős a dolog, és bár nem győzöm hangsúlyozni, hogy a Tasker önmagában is egy új világot nyit Androidunk számára, de a kiegészítők egyenként is új és új dimenziókkal érnek fel!

Nehéz egy-egy mondatba sűríteni a lehetőségek tárházát, így a fantáziátokra kell bízzam a mérlegelést. Adott a lehetőség push üzenetekkel két Android eszköz és PC közti kommunikációra, átadhatunk egyszerű előre definiált parancsokat, használhatunk változókat, vezérelhetjük általa az eszközeinket távirányítással, de ha tetszik akkor akár sajátos üzenetváltásra is használható. Újabb pluginekkel QR-/vonalkódokat tudunk beolvasni, és az azokban rejlő szöveges üzenetekre reagálni hasonlóképp. Egy másikkal fejlettebb módon kezelhetjük geolokációs helyzetünket, felállíthatunk "geokerítéseket", amiket átlépve aktiválhatunk profilokat, vagy monitorozhatjuk a telefon mozgását, hogy éppen sétálunk, biciklizünk, autózunk, futunk, stb.

Van Foursquare beépülőnk, így automatikusan be tudunk jelentkezni tartózkodási helyünkre. Fejlett (akár interaktív) értesítéseket is készíthetünk az Android értesítősávjába. Figyelemmel kísérhetjük, mikorra van beállítva a következő ébresztés, könnyen készíthetünk pl. ébresztő előtt végrehajtható műveleteket. Másik beépülővel használhatjuk az Android megosztás menüjét bármelyik alkalmazásból, küldhetünk szöveget és fájlokat a Tasker-nek.

Használhatunk alkalmazásspecifikus parancsikonokat a profilokban, pl. ha bedugjuk a fülhallgatót, akkor a Tasker megnyit egy adott Winamp lejátszólistát, vagy új bejegyzést adhatunk az Evernote-hoz, vagy megnyithatunk egy adott RSS feed-et ébredés után, stb. Aztán a kedvencem a hangvezérlés, ami már magyarul is beszél. Lényegében egy Speech-to-Text motorról van szó, melyet elég hatékonyan fel is lehet használni, szinte az intelligens beszéd értelmezés látszatát keltve. Zseniális.

Ezek mind csak egy kicsi szelete a lehetőségeknek (bár kétségkívül a legütősebbek közé tartoznak), a kompatibilis alkalmazások listája hosszú, nem is bonyolódok inkább bele. A Tasker önmagában is elég sokoldalú, de ilyen sokrétű kiegészítővel válik igazán pillangóvá a hernyó.

Van widget készítőnk is, mellyel értelemszerűen mindenféle widget-et kreálhatunk. Aztán van itt még... egy igazán egyedi kiegészítő is, amellyel a Tasker-ben meglévő profiljainkból alkalmazást készíthetünk, amit más telefonokon tudunk futtatni. Igen, jól olvastad. Van itt ez a Tasker nevű app, amivel app-okat lehet gyártani. Ráadásul a mini app-ok nem igénylik a Tasker meglétét a futáshoz.

Most tartsunk egy perc szünetet és gondoljon bele mindenki mit is jelent ez! :)

Kezdésnek javaslok elolvasni pár külföldi írást, mint a Lifehacker bevezető cikke, vagy a Pockettables hasonló írása. Mindkét oldalon külön részleget szentelnek a programnak, van sok hogyan csináld, bemutatók, tesztek. Tonnányi írás olvasható a Pockettables.com-on, de a Lifehacker.com felhozatalának sincs szégyenkezni valója e téren. Van Tasker Wiki is, bár ez az oldal nem tartozik a kedvenceim közé, elég kusza és átláthatatlan. Van még itt nekünk Tasker Google csoport is, ahol a fejlesztő maga is tiszteletét teszi és itt zajlik a support, meg a mélyvizes kérdések java. Van helyi topikunk is, szóval nem is kell messzire menni némi figyelemért, és legjobb tudomásom szerint egyben az egyetlen magyar fórum is jelenleg.

A kézikönyv meg mondhatni a Tasker bibliája, ennek beható ismerete nélkül nem fogunk messzire jutni a későbbiekben.

Igen, ezek temérdek mennyiségű irományok, amin nem pár óra alatt fogjuk átrágni magunkat, de akinek kitart a lelkesedése, ő egy igazi okostelefonnal fog gazdagodni végül.

A Tasker használatának van néhány feltétele/korlátja, főleg inkább csak pár ajánlás, amivel megkönnyíthetjük az életünket. Az egyik konkrét feltétel, hogy szükség van telepített Google Maps-re. Ez kell, pont. Aztán még erősen ajánlott a root jogosultság megléte, bár nem törvényszerű. Néhány funkció eléréséhez Secure Settings pluginre lesz szükségünk, mely root-olt és root nélküli telefonon egyaránt jó szolgálatot tesz (keyguard feloldása pl.).

Elég változó és nagy a szórás a telefonok és az Android verziók közt, hogy kinél pontosan milyen funkciók működnek, van pl. aki alapjáraton nem tudja átállítani vele a hálózati üzemmódot 2G/3G között, van akinél ez a gond fel se merül. Van akinek a telefonja hozzáférést enged Secure Settings-en keresztül, van akinél a Tasker maga is tudja kezelni. Előnyt jelent továbbá a Cyanogenmod használata (fejlesztő a weboldalán a GPS zökkenőmentes kapcsolását és a 2G/3G üzemmódok váltását Cyanogenmod-hoz köti - de pl. nálam módosított stock romon sincs gondja). Van pár egyéb utasítás is, aminek megléte változik az Android verziók között, ilyen pl. a beérkező hívások fogadása, mely már Gingerbread-en sem működik. Ezekért Google bácsi a felelős, nem a fejlesztő... Ilyen eltérésekkel lehet számolni, hogy a cirka 190 task közül mindenkinél lesz, ami nem elérhető.

A cikk lényegi mondanivalója itt véget ér. A továbbiakban kitérek a részletekre, tekinthető amolyan függeléknek. Itt meg is ragadnám a szót és felhívnám mindenki szíves figyelmét arra, hogy ha lehet, tartózkodjunk privát üzenetváltásoktól! Bármi kérdés felvetődik, azt a megfelelő topikban intézzétek! Köszönöm a megértést!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.