2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Táblagépek evolúciója

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az okostelefonokéhoz hasonlóan a táblagépek történelme is sokkal színesebb és sokkal korábbra nyúlik vissza, mint azt sokan gondolnák

[ ÚJ TESZT ]

1988 - 1991

1988

Cambridge Z88 – Sokat gondolkodtam azon, hogy ez a készülék bekerüljön-e a tesztbe, vagy ne, ugyanis tulajdonképpen nem igazán táblagép, sőt valójában semelyik ma is használatos kategóriába nem lehet beskatulyázni, és nem tudok róla, hogy lenne az ilyen típusú eszközöknek gyűjtőneve.

Végül azért döntöttem amellett, hogy a Z88 bekerül a cikkbe, mert egyrészt sokan tényleg ezt tekintik az első táblagépnek, másrészt mert a Z88 köré egy kultusz épül. Ugyan már csak néhány elvetemült használja, de ők játékokat, programokat, sőt saját ROM-okat írnak a Z88-ra. Akinek van kedve kipróbálni a Z88-at, nem kell vennie egyet, elég, ha letölti az OZ Virtual Machine-t, ami egy java-alapú emulátor, és okozhat néhány kellemes percet.

A Cambridge Z88 egy A4-méretű, ~900 grammos, a Zilog Z80-ra épülő számítógép. Az OZ nevű operációs rendszert futtatja, amelyben helyet kapott egy előretelepített PipeDream alkalmazáscsomag. Ez a csomag tartalmaz egy szövegszerkesztőt, egy adatbázis- és egy táblázatkezelőt és ezek mellett még számos kisebb alkalmazást. Továbbá az OZ-nak része a BBC BASIC programnyelv is.

Cambridge Z88 - tablet?

1989

GriDPad – A GriDPadet a Grid Systems Corporation készítette, 1989-ben, így ez volt az első, kereskedelmi forgalomba kerülő érintőképernyős táblagép, amelyet csekély 2370 dollárért lehetett megvásárolni (szoftver nélkül, szoftverrel ugyanis 3000 dollárba került)

A GriDPad-ben egy 10 MHz-es 80C86 jelű processzor teljesített szolgálatot, 256/512 kB RAM és 1 vagy opcionálisan 2 MB memória asszisztálásával. Ezek egy MS-DOS 3.3 operációs rendszert, tehát egy asztali OS-t működtetnek (amit egy 10”-os, monokróm, 640×400 pixeles érintőkijelzőn kezelhetünk), ám a GriDPadet nem az asztali számítógépek helyettesítésére tervezték.

Az Egyesült Államok hadserege rendelt a GriDPadből egy különleges változatot, amelynek burkolata magnéziumból készült. Ez a verzió nem került civil forgalomba.

GridPad - $2370

1991

Momenta Pentop – A Pentop a Dynabookhoz hasonlóan egy koncepció volt, bár ebből prototípus is készült. Ez egy olyan projekt volt, amelynek kezdetben számos támogatója volt, mint pl. a Microsoft, az Apple, a Seagate, a HP, az Intel, az Atari, a Commodore, illetve további, (számomra teljesen ismeretlen) cégek, mint a Weitek, a a Conner, a Zenith, vagy a Cirrus Logic és további partnerek. Ennek ellenére a Pentop megbukott. Sajnos.

A Pentop egy szóösszetétel, ami a Desktop (ill. Laptop) és a Penpad (érintőképernyőn keresztül, stylus-szal kezelhető tablet) szavak összetételéből keletkezett, és a koncepció lényege az volt, hogy egy hibridet hozzanak létre a két platformból. Ez annyit jelentett, hogy a Pentop képes legyen érintőkijelzőn keresztül (→ táblagép, stylusszal) és billentyűzeten keresztül (→ desktop, azaz PC) illetve hibrid módszerekkel kezelhető alkalmazásokat is futtatni.

A Pentopban egy 20 MHz-s 386SX processzor, 4 MB RAM, 1 MB ROM, 256 kB Flash ROM és egy 40 MB-os merevlemez szolgáltatja a felhasználói élményt, és az imént felsorolt hardverek által életre keltett, 640×480 pixeles kijelzőn tekinthetjük meg az egyedi grafikus felülettel ellátott MS-DOS változatot.

Momenta Pentop - erről se hallott még senki

Fujitsu PoqetPad – A Fujitsu egyike volt a PCMCIA* alapítóinak, 1989-ben. A PCMCIA-t 1989-ban alapította Szilícium-völgyi cégek egy kis csoportja, azzal a céllal, hogy szabványt hoznak létre a memória-kártyák számára. A Poqet megalkotta a PoqetPC-t, amin két PCMCIA-kártyhely is volt. A Poqet PC után a Poqet a Fujitsuval közösen megalkotta a PoqetPadet.

A PoqetPadet egy 7 MHz-s NEC V20 hajtja. 640 kB RAM-ot és 1 MB ROM-ot kapott. DOS 3.3-at futtat, két PCMCIA slottal van felszerelve, a memóriáját maximum 4 MB-ig lehet bővíteni PC Card által. A kijelzője 7,25”-os, felbontása 640×200 pixel (összehasonlításképpen: a Nokia 9000 Communicatornak 1996-ban ugyanekkora felbontása volt, 4,5”-on).

A PoqetPadet 1993-ban követte a PoqetPad Plus, mely nem mutatott semmilyen igazi újdonságot, csak a PoqetPad „ráncfelvarrt” változata volt: NEC V30-as processzor hajtotta, több RAM-ot és ROM-ot kapott, DOS 5.0-t futtatott, de pl. az üzemidejére vonatkozó gyári adatok szerint kb. ötödannyit bír ki egy feltöltéssel, mint elődje.

*Personal Computer Memory Card International Association

Fujitsu PoqetPad

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.