2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Számítógép a nappaliban: a HTPC

Mivel ebből írtam a szakdolgozatomat gondoltam közzéteszem, mivel a téma érdekes és aktuális.

[ ÚJ TESZT ]

Mi is az a Home Theater PC?

Mindenek előtt fontosnak tartom elmondani a következőket: a cikk megírásához felhasználtam forrásként többek között marcias fórumtárs logout-os írását is, így amennyiben hasonlóságot vagy némi egyezést találtok az ő cikkével, az nem véletlen.
Mielőtt közzétettem az írást természetesen a szerző engedélyét kértem melyet megadott, ezt ezúton is szeretném mégegyszer megköszönni.

Mivel a szakdolgozat egy logout-os íráshoz képest elég hosszú, ezért több részletben teszem közzé.
Akkor következzen az első rész:

Számítógép a nappaliban: a Home Theater PC

Mi is az a Home Theater PC?

A Home Theater PC (jelentése szabad fordításban: „Házimozi PC”, továbbiakban HTPC), egy olyan számítógép, amely a nappaliban helyet foglaló multimédiás eszközöket hivatott leváltani. Megjelenésének és tudásának szinte csak a képzeletünk szabhat határt, és egyben nagyon praktikus is: minden olyan funkcióval és tudással rendelkezhet, amely lehetővé teszi az otthoni szórakozáshoz eddig nélkülözhetetlennek hitt berendezések kiváltását, sőt, túlszárnyalását. Egy HTPC birtokában szükségtelenné válik külön DVD-lejátszó, CD-lejátszó beszerzése, sőt, olyan funkciókat is kínál, melyekre az imént felsorolt eszközök képtelenek lennének. És mindezt hely és energiatakarékosan, hiszen nem kell több berendezést is ellátnunk árammal, az összes funkcióit, és még többet, képes „egy személyben” ellátni.
A szakdolgozat fő célja, hogy bemutassa egy HTPC működését, külön kitérve annak fő alkotórészeire, és azok szerepére, nem elhanyagolva az esetleges hátrányokat is. Fontosnak tartottam ugyanakkor azt is, hogy mindezt olyan módon mutassam be, amely közérthető, és komolyabb informatikai ismeretek nélkül is teljes betekintést nyújt egy házimozi PC építésének főbb lépéseibe.

A legfőbb előnyök és hátrányok

Home Theater PC, vagyis számítógép a nappaliban. Sokaknak erről a mondatról rögtön a PC negatív oldalai jutnak eszükbe; esztétikailag nem túl megnyerő, folyamatos búgó zajt bocsájt ki, ráadásul az összeszereléshez rengeteg kábel szükséges. A felvetés jogos, de a továbbiakban látni fogjuk, hogy ezek az érvek ma már nem állják meg a helyüket, hiszen egy jól kiválasztott vagy összerakott gép, akár a nappali dísze is lehet.

Annak ellenére, hogy bár számos előnnyel rendelkezik, a HTPC nagy valószínűséggel nem válik tömegtermékké. Ezek az előnyök ugyanis nem mindenki számára bírnak egyenlő értékkel, valamint azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy hazánkban a legmeghatározóbb tényezőt az ár jelenti. Mint minden új elektronikai eszköz beszerzése előtt, itt is érdemes felsorakoztatni a mellette, illetve ellene szóló érveket. Kezdjük azokkal az érvekkel, melyek a HTPC ellen szólnak:

A számítógép esztétikailag nem illik a nappali környezetébe.

A régmúlt tapasztalatait felidézve, számítógépről a legtöbb embernek egy csúnya, elsárgult fémdoboz jut eszébe, amely ráadásul igen hangos is. Ez régen igaz is volt, azonban az utóbbi években a gyártók igen nagy hangsúlyt fektetnek az esztétikára is, sőt, a legtöbb kínálatában helyet foglalnak olyan házak, melyeket kifejezetten HTPC- k építéséhez terveztek. Azon túl, hogy a külsejük igen ízléses és megnyerő, a belső elrendezésük is úgy van kialakítva, hogy egy csendes gép építéséhez a lehető legjobb táptalajként szolgáljanak. Egy ilyen konstrukció esetében kiemelten fontos szerepet kap a formatervezettség mellett a halk működés, a kielégítő mértékű hűtés, valamint nem utolsó sorban a bővíthetőség.
Ezen házak legnagyobb része fekvő formátumú, így a legkönnyebb beilleszteni a hifi berendezések, erősítők, és hangfalak által uralt TV-állvány összképébe. Ennek fényében attól sem kell tartanunk, hogy túl sok helyet foglal majd, hiszen kiválaszthatjuk a nekünk leginkább tetsző darabot, mind külső, mind méret szempontjából; hiszen rengeteg az alternatíva. Elég tehát kicsit körülnéznünk a választékban, és hamar rájövünk: egy meggondoltan kiválasztott vagy összerakott HTPC nem csúfítja el a lakást, ellenkezőleg, annak egyik legmutatósabb darabja lehet.

A számítógép hangos, a zaj zavarja a filmnézést, zenehallgatást, ráadásul többet is fogyaszt, mint egy DVD-lejátszó.

A legújabb technológiák alkalmazásával ezek a gondok is megoldódnak: egy jól átgondolt hűtési rendszer kialakításával gépünk akár teljesen hangtalan is lehet. Általánosan elmondható, hogy a számítógépek oly jól megszokott búgó hangjáért, túlnyomó részben a hűtésre használt ventilátorok a felelősek.
Itt is csak az alaposságon múlik minden, hiszen a megfelelő tulajdonságú, számú és méretű hűtők kiválasztásával ezek hangja szinte nem is hallható. Sőt, gondos kialakítással akár teljesen passzív hűtésű, azaz ventilátor nélküli gépet is kialakíthatunk. A végeredménynek csupán kreativitásunk, és persze pénztárcánk szab határt. Az alkatrészek okos, következetes válogatásával pedig egy normál gép fogyasztásának töredékét is elérhetjük. Természetesen mind a hűtésről, mind a fogyasztásról lesz még szó bővebben a későbbiekben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.