2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Pentium 3-ason napjaink játékai?!

Most jól bemutatom nektek, hogy egy Pentium 3-as gép milyen jól viszi napjaink játékait... Vagy mégsem?

[ ÚJ TESZT ]

És akkor jöjjenek a várva várt játékok

Érdekesség képen, leírom a játékok minimum rendszer igényét, hogy lássuk a kis Dual P3-asom mire hány fittyet

Far Cry:

Minimum:
1GHz Processzor
256MB RAM
64MB-os VGA kártya
Ajánlott:
2GHz Processzor
512MB RAM
128MB-os VGA kártya

Én úgy tapasztaltam, hogy egy ajánlott konfigon sem megy a játék maximális részletességgel, én azért megpróbáltam, azaz egyből maximális részletességet, legmagasabb elsimítást kapcsoltam be 1024X768-as felbontásban:

Csak 1 processzorral, alap órajelen volt érezhető lassulás, de nem volt vészes, amint emeltem órajelet, vagy megdupláztam a processzorok számát, egyből minden gyönyörűen ment

Következő játékom a Test Drive Unlimited:

Minimum: 2400MHz Pentium4 vagy 2800+ AMD Athlon XP
512MB, de inkább 1GB RAM
256MB-os VGA kártya, legalább Radeon 9800 vagy Geforce 6600

Na mondom ennek a játéknak elég lesz a minimum részletesség is, aztán tesztem végén felpakoltam a részletességet HIGH-ra, majd elfelejtettem visszaállítani és a további 3 eredményt is úgy futtattam, utána kicsit gyanús volt, hogy 2 proceszorral emelt órajelen nagyon elhúzott a rendszer.. persze mert még a LOW beállítások eredményeit mértem le, így inkább újra teszteltem, még egyszer a 2processzoros emelt órajelű beállítást.
Tehát a játékot 1024X768-ban futtattam HIGH részletesség mellet, (HDR élsimítás ki volt kapcsolva)

Szegény alap órajelű egyprocesszoros tesztem elég nyögve nyelős volt, voltak akadások rendesen, mikor felhúztam a procit már egész játszhatóvá vált a játék. Érdekes, hogy az 1 processzor emelt órajelen elverte, a 2 processzort alap órajelen. Ez azért lehet, mert ez a játék sem tudja teljesen kihasználni a 2. processzort
Viszont az nem semmi, hogy 2 processzorral emelt órajelen bőven játszható eredményt kaptam még ilyen felbontás és részletesség mellet is, miközben ELVILEG nem kicsit a rendszer minimum alatt vagyok.

Megnéztem, hogy megy a Call of Juarez is

Minimum:
2, 2GHz Processzor
512MB RAM
Geforce 6600 vagy Radeon 9800

Ezt a játékot 1024X768as felbontásba teszteltem, minimum részletesség mellett:

Sikerült kifognom egy nagyon CPU igényes tesztrészt, mert hiába a szénné tuningolt Dual proci, bizony még akkor is beakadt, mint állat, mikor a városba bemegyünk a hídnál, lassul be iszonyatosan, azt a részt leszámítva amúgy többnyire játszhatóan futott a játék

A Call of Duty 4: Modern Warfare

Egy picit kakukktojás a tesztemben, mert csak a multi része indult el a játéknak, az is csak akkor, ha mind a két proci az alaplapban volt.
Azért leteszteltem a játékot, tök izgalmas volt, hogy egymagam bóklásztam a pályán…
A játékot 800X600-as felbontásban LOW részletesség mellett játszottam

Minimum:
2, 4GHz Pentium 4
512MB RAM
Geforce 6600 vagy Radeon 9800PRO VGA kártya

Így 2 procival szépen futott a játék, időnként visszaesett az FPS rendesen, de egyszer sem éreztem, hogy lassan vagy akadozva futott volna, tuningolva az a 86FPS bámulatra méltó.

Egyszer már teszteltem a Crysis-t ezen a gépen egy gyengébb VGA-val, illetve nem ment ennyire a proci sem, így ezért beraktam a tesztembe most is.
800X600-as felbontást állítottam neki LOW részletességgel

Minimum:
2, 8GHz Processzor
768MB RAM
Geforce 6600 vagy ATI X800-as VGA kártya

Alap órajelen egy procival természetes, hogy beszaggatott a játék, s lényegében majdnem végig akadozott vagy lassú volt, de szénné húzva 2 procival meg sem éreztem, hogy lassult volna a játék.

Utolsó játékom a Crysis Warhead:

Ezt a játékot is 800X600-ban futtattam LOW részletesség mellett

Minimum:
2, 8GHz processzor
1GB RAM
Geforce 6800GT vagy 9800PRO VGA kártya

1 processzorral már elvérzett a rendszer, élvezhetetlen volt szinte a játék, azért csak szinte, mert P3-ason 2 FPS-el is élmény Crysist játszani :-)
2 processzorral, egy fokkal jobb volt a helyzet, főleg ha meg volt nyomva egy „picit”, akkor már játszható volt szépen.

Egy kis ráadás, 1080p-s film lejátszása

eziskamu fórumtársunk javasolta, hogy mi lenne, ha egy kis full HD videót is indítanék a gépen, gondoltam miért ne? Így hát a Startrek 1080p-s felbontású előzetesét elindítottam a rendszeren, persze előtte feltelepítettem a coreAVC próbaverzióját, hogy le tudja játszani a gép. A coreAVC-ben jelen esetünkben az a jó, hogy csak az nvidia általános számítási feladatokra is alkalmas CUDA API-ját használja hardveres gyorsításként, ami ugye, nem müködik az ATI-n, azaz csak a processzor dolgozik lejátszás közben, s nem segít be neki(k) a VGA kártya
Először a kmplayer nevű lejátszó programmal próbálkoztam, de sajnos sikertelenül, mert a hang, és a kép elcsúszott egymástól. A Media player classic-al pedig az volt a gond, hogy hangot adott, de sajnos képet nem, így legvégül megpróbáltam a BSplayer-el elindítani az előzetest, s láss csodát, elindult. Még szép, hogy gyönyörűen, akadásmentesen játszotta a filmet a gép. Gyorsan elindítottam, a feladatkezelőt, s figyeltem, hogy alakul benne a CPU használat.
Mind a 2 processzor majd’ kiugrott a foglalatjából, úgy küzdött a lejátszással, de végeredménybe ezt az akadályt is sikerült leküzdenie 100%-osan.
Természetesen nem maradhat le a hitelesítő képet sem:

Úgy érzem, most sikerült bebizonyítanom, hogy ezek a Tualatin magos Pentium 3-as processzorok tényleg bivaly erősek, főleg ha egyszerre 2 is dolgozik egy alaplapban.
Szeretném még megjegyezni, teszten kívül próbálkoztam magasabb felbontásokkal is a játékokban, s ahol 800X600at használtam,s beraktam 1024-be szinte észrevehetetlen volt a teljesítménycsökkenés, azaz 1024X768-ban is szépen mennek a nagyobb gépigényű játékok is

Tesztem végére szeretnék még pár képet megosztani, hitelesítés képpen, na meg úgy érdekességképp:
(Szeretném megemlíteni, hogy a képek sok esetben azért lettek a monitorról kifényképezve, mert a printscreen nem működik, illetve működik, de mindig a Matrox VGA kártyán lévő képet menti le, ami egy nagy üres asztal)

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.