2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Pentium 3-ason napjaink játékai?!

Most jól bemutatom nektek, hogy egy Pentium 3-as gép milyen jól viszi napjaink játékait... Vagy mégsem?

[ ÚJ TESZT ]

A szokásos bevezető

Már nagyon régóta szerettem volna ezt a cikket elkészíteni, de sajnos nagyon sok akadályt kellett legyőznöm, amit csak nagyon sok idő alatt, még több segítséggel sikerült.
S most, hogy úgy néz ki, meglett minden, így bemutathatom nektek, hogy mit is lehet kihozni egy öregedő Pentium 3-as számítógépből.

A Pentium 3 csúcsszériás processzorai a Tualatin magra épülnek, melyek „már” 0, 13mikronos gyártástechnológiával készültek, az órajelük 1000MHz-től Sajnos „csak” 1400MHz-ig skálázódik.
Ezeket, a processzorokat eredetileg szerverekbe szánta az intel, mégis nagyon sok alaplap gyártó adott ki olyan alaplapot mely kezelte a Tualatin magos processzorokat, illetve BIOS frissítéseket, így nagyon hamar az otthoni felhasználó szívébe lopta magát ez a P3-as csúcsragadozó.

Mikor bejöttek az első, akkor még Socket423as tokozású Pentium4-es processzorok, a tesztek mind azt mutatták, hogy a Tualatin magos P3-as processzorok szinte minden tekintetben jobbak. Azóta is nagyon sok ember a Tualatinra úgy emlékezik vissza, mint egy legendára. Továbbá azt sem szabad elfelejteni, hogy a laptopokba szánt Pentium M-ek, és a Core2-es processzorok alapja a Tualatin, durva kifejezéssel.

Mivel ezeket, a processzorokat 2001-ben kezdték gyártani, így egy 8 éves technológiáról, processzorról beszélünk, mégis még mindig vannak, akik nem cserélték le ezeket, a gépeiket, csupán csak, azért mert nagyon sok esetben még máig megállják a helyüket, főleg ha egy picit feltupírozzuk, és most ezt szeretném bemutatni, hogy mit is lehet kihozni egy ilyen jószágból.

Elsőként kell egy jó alaplap, mely az én esetemben az MSI Workstation lapja, MS-9105 típus számmal.
A legnagyobb erőssége a lapnak, hogy kapásból 2 ilyen, Tualatin magos processzort is támogat, továbbá, hogy az akkoriban is öregedőnek számító SD ram helyett már DDR memóriákat kezel, s AGP csatlakozója már 4X-es. Szeretném még kiemelni azt a pozitív tulajdonságát, hogy a BIOS korlátozva, de még tuningra is ad módot, mely egy Workstation lapnál igen ritka.

Ha már van ilyen alaplapunk, akkor kell hozzá 2db Processzor is, én természetesen a legerősebb modelleket választottam, 2db 1400MHz-es példányt, azon belül is SL6BY Spec számút, mert ez volt a legutolsó széria, így ezeket lehet a legjobban tuningolni.
Memóriából 4DB 512MB-os 400MHz-es ECC-s DDR memóriát raktam az alaplapba, melyek órajelét igaz nem tudom kihasználni, de a 2GB még egy modern, átlagos teljesítményű gépnek is elég
VGA kártyából pedig nem jöhet más szóba, mint az AGP-s VGA-k királya, egy ATI Radeon HD 3850-es típus. Mellyel szintén küzdöttem, hogy működjön az alaplapba, de erről majd később

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.