2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Parazitaeffektusok az áramkörben 1.

Ami nem szerepel a kapcsolási rajzon: szórt kapacitás, szórt induktivitás, földhurok, mikrofónia és a többiek.

[ ÚJ TESZT ]

Kúszóáram

A kúszóáram szigetelők felületén folyik, holott nem lenne szabad ilyet tennie. Oka a felületi koszréteg és/vagy nedvesség. (Nem keverendő össze a szivárgóárammal, ami kondenzátoroknál, elsősorban alu-elkoknál jelentkezik!)

Védekezni több féle képpen lehet ellene: nagyfeszültségű szigetelőknél a felületi áramutak megnyújtásával, valamint vízlepergető bevonatokkal; jeltechnikában (pl. műveleti erősítők stb. esetében) pedig a felület tisztán tartásán túl egy fix feszültségű vezetékhurkot – ún. guard – szokás a műveleti erősítők bemeneti lábainak forrszeme köré tenni, ami elnyeli ezen áramokat, vagy a kényes bemeneti lábra alkatrészoldalon egy szilikongyűrűt húznak, és a hozzá kapcsolódó alkatrészeket e fölé, az alkatrészoldalra forrasztják, nem vezetékelik.

11. ábra. Kúszóáram nagyfeszültségű szigetelő vizes felületén. Hasonló felléphet kisfeszültségű alkalmazásoknál is a NYÁK-panelen, még ha nem is látványos (forrás)

12. ábra. Guard (forrás)

13. ábra. Légszerelés (esetleg szilikongyűrű is használható) (forrás)

Mindkettő jó megoldás lehet, utóbbi tisztább, előbbi könnyebben gyártható. Arról, hogy a guardot melyik kapcsolás esetében milyen potenciálra kössük, olvassuk el az adott műverősítő adatlapját (pl. az OPA128 adatlapján is olvashatunk erről)!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.