2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Papírmakettezés - papercraft

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Írásomban a papírmakettezést szeretném bemutatni, illetve egy rövid kedvcsinálót nyújtani, azoknak akik...

[ ÚJ TESZT ]

Írásomban a papírmakettezést szeretném bemutatni, illetve egy rövid kedvcsinálót nyújtani, azoknak akik unatkoznak, valamilyen hobbit keresnek, szeretnek ragasztgatni, hajtogatni, építgetni.

A papírmakettezés során egy valamilyen papírra nyomtatott makett sémát kell összerakni. Ehhez az alapok, illetve sémák nagyon sok helyről letölthetőek, legtöbbször az összerakáshoz lépéseit is mellékelik. Gyakorlatilag bármilyen témában találhatunk magunknak makettet, legyen szó akár épületekről, filmszereplőkről, járművekről vagy bármi másról.

Miért papírból?

A műanyagból összerakott modelleket mindenki ismeri, és tudja is, hogy milyen szép. A papírmaketteknek azonban több előnye is van:
Olcsó. Az interneten rengeteg modell található, csak le kell tölteni, majd kinyomtatni őket. Összerakáshoz pedig elegendő egy olló (illetve szike a bonyolultabb modellekhez ajánlott) valamint némi ragasztóanyag.
Kényelmes. Nem kell elmenni a boltba, nem kell aggódni, hogy eltörsz egy alkatrészt, legfeljebb újra kinyomtatod.
Szebb is lehet, mivel sokkal több színt tudunk használni nyomtatásnál.

Kiknek?

Mindenkinek! Kicsik és nagyok egyaránt örömöt lelnek benne és mindenki megtalálhatja a korához, képességihez nehézségi fokozatban illő makettet.

Hogyan?

Makett beszerzése:
Először is le kell töltened egy modellt valahonnan. Nagyon sok ilyet találhatsz, legegyszerűbben úgy találhatod meg amit keresel, hogy valamelyik keresőbe beírod a keresett modell nevét papercraft szóval egybekapcsolva. Ekkor nagy valószínűséggel olyan találatokat kapsz, ahol megtalálod amit keresel.
Persze, vannak külön ezzel foglalkozó oldalak, ezek közül pár:
- Canon Papercraft (híres épületek, állatok, egyszerű modellek gyerekeknek is)
- Cubeecraft (aranyos kockaemberkék, filmekből, rajzfilmekből és az életből; ezekhez még ragasztó sem kell!)
- Yamaha (motorok, állatok)
- WoW Papercraft (World of Warcraft karakterek)
- Papercraft wiki (szintén film és rajzfilmfigurák főként)
- papirmakett.lap.hu (kategorizált linkek a témával kapcsolatban)

Ezeken az oldalakon többféle nehézségi szintű maketteket lehet találni. Valahol jelölik is, hogy mennyire nehéz, de elég könnyen eldönthető azért a szint a nyomtatandó sémából.

Nyomtatás:
Nyomtatásnál fontos kérdés, hogy milyen papírt érdemes használni. Az egyszerűbb makettek a 'sima' 80 gramm/m2-es papírlapra nyomtathatóak és össze is rakhatóak. Viszont, sokkal nehezebb velük dolgozni és a végeredmény sem lesz annyira szép.
Érdemesebb tehát valamilyen nehezebb papírra dolgozni. A Canon Papercraft modelleihez matt fotópapírt ajánl (170 gramm/m2), én ezt használtam, nekem bevált.

Vágás:
Vágáshoz olló mindenképpen szükséges, de ajánlott inkább valamilyen szike, mivel ezzel pontosabban lehet vágni és összetettebb alkatrészeket nagyon nehéz ollóval kivágni. Természetesen ha szikét használsz akkor vonalzó mellett (lehetőség szerint fém vonalzó, ezt nem tudod összedarabolni) végezd a vágást, így nem csúszol el vele.

Hajlítás:
Vágás után a hajlítás következik. Hajlításhoz (főleg ha vastagabb papírt használsz) a legjobb megoldás az, hogy fogsz egy kifogyott tollat és azzal végigrajzolod a hajlításhoz jelölt éleket.
Ezeknek a vonalaknak két fajtája van: mountain és valley fold néven találkozhattok vele a jelmagyarázatokban. Mountain foldnál hegyet kell formálni a papírból, valley foldnál pedig völgyet.
Könnyű papírnál nem túl nagy probléma ha véletlen rossz irányba hajlítasz, de a keményebb papíron nem mutat utólag jól ha rossz irányba hajtod, majd onnan vissza, szóval figyelj a vonalakra mindenképp.

Ragasztás, összerakás:
Miután megtörtént a vágás és a hajlítás, már csak össze kell rakni a modelleket, ez ragasztással történik.
A ragasztáshoz én papírragasztót használtam (kenőset, illetve a hagyományos folyékony változatot). Nehezebb modellekhez pillanatragasztót is szokás használni. Mielőtt hozzákezdesz az összerakáshoz, mindenképpen célszerű végiggondolni, hogy milyen sorrendben illeszted össze az elemeket (az összerakási instrukciók (ha van), általában ebben is segítenek)!
Az apró elemek mozgatásához, illesztéséhez csipesz használata is ajánlott.

Kezdőként ajánlott valamilyen egyszerűbb figurával (például Cubeecraftról) kezdeni, mivel így kipróbálhatod az eszközeidet, illetve tapasztalatot szerzel a nehezebb modellekhez.

Kedvcsinálóként a tegnap elkészített - első komolyabb, így lehetne szebb is - makettemről pár kép:
[link]
[link]
[link]

A makett forrása: forrás
A beszúrt képek forrása:
Tower of London
Yamaha motor

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.