2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Október 11. - A Coming out világnapja

A világnap története, a coming out fontossága és saját tapasztalatomat is megosztom a melegségről.

[ ÚJ TESZT ]

Híres előbújások, tapasztalataim, végszó

Nevezetes előbújások
Ha nevezetes és híres coming out-okról akarunk beszélni, akkor vannak emberek, akik nyilatkozataik és szereplésük miatt megkerülhetetlenek a témában. Ilyen ember Colton Haynes (akit a Teen Wolf-ból és a Zöld íjászból ismerhetünk) is, aki egy, az Entertainment Weekly-nek adott interjújában vállalta fel nyilvánosan szexuális orientációját (Tumblr-posztjaiból azonban korábban is sejthettük). A HRC (Human Rights Campaign) láthatósági díjának átvételekor elmondott beszéde méltán érhetett el több mint 200 ezer megtekintést.

A következő ember nevét már említettem a cikkben, de megteszem újra: igen, Wentworth Miller-ről van szó (őt a Szökés főszereplőjeként ismerhetjük), aki a felvállalás egy viszonylag különleges módját választotta: amikor meghívták a Szentpétervári Filmfesztiválra, akkor levelet írt a szervezőknek, hogy meleg férfiként vissza kell utasítania a szívélyes meghívásukat. Megható és inspiráló beszédét több mint 1,1 millióan nézték vissza a legnépszerűbb videómegosztó portálon.

Hadd idézzek a beszédéből: "(...) I grow up in what I would call survival mode. When you're in survival mode, you focus is on getting through the day in one piece. And when you're in that mode at 5, at 10, at 15, there isn't a lot of space for words like community. For words like us and we. There's only space for I and me." (2:28-tól, az idézet fordítását itt találod)

A legismertebb előbújást sok hírességekkel foglalkozó portál Ellen DeGeneres-nek tulajdonítja. 1997 áprilisában - Facebook, Twitter és egyéb közösségi portál híján - a Time Magazine borítóján szerepelt azzal a félreérthetetlen szöveggel, hogy "Yep, I’m gay". Az előbújását követő interjúiból szokták idézni híres mondatát: "I decided this was not going to be something that I was going to live the rest of my life being ashamed of.", lefordítva: "Úgy döntöttem, hogy ez nem lesz egy olyan dolog, amit az életem hátralévő részében szégyellni fogok.".

Híres műsorának egy speciális, az előbújásának 20. évfordulójára készített epizódjában coming out-járól úgy nyilatkozott: "It was the hardest thing that I ever had to do in my life, and I would not change one moment of it because it led me to be exactly where I am today, standing in front of you, which is a joy.", szabadon fordítva: "Ez volt életem legnehezebb döntése, és semelyik pillanatát nem bánom, ugyanis ezáltal lettem az, aki ma; ez nagy öröm számomra.".


Ellen DeGeneres

Saját tapasztalatok
A cikk elején említettem, hogy én is kisebbségbe tartozom szexuális identitásomat illetően. Jelentem, az előbújás rögös útján lassan, de biztosan mozgok előre és előre, hol ijedten, hol boldogan, hol izgatottan. Néha persze egy kicsit szomorúan, és reményvesztetten, de ezek az érzések egyre kevésbé jellemzőek.

Az előbújásomat a Coming out c. cikkem indította útjára. Akkor, életemben először mondtam és írtam ki azt, hogy "Meleg vagyok!". Elképesztően sokat jelentettek azok a hozzászólások és üzenetek, amiket akkor kaptam. Ezeket ezúton is köszönöm!

A második lépcsőfokra hónapokig készültem: ezerszer elpróbáltam, de amikor lehetőségem lett volna rá, mindig elgyengültem. Egyszer, amikor augusztus közepén felnézett édesanyám a szobámba, becsuktam az ajtót, és hosszan beszélgettünk: szerencsére nagyon simán ment a dolog, elmondta, hogy ő így is szeret, és soha nem tudna ennél komolyabb dolgok esetén sem megharagudni rám. Persze láttam, hogy akkor még nem igazán dolgozta fel azt, amit akkor hallott.
A második beszélgetésünkre 3 hét után került sor, ahol már láttam a szemében az értetlenséget, csalódottságot, féltést. Úgy gondolom, ezen és az azóta folytatott beszélgetéseken is sok félreértést sikerült eloszlatnom, és sikerült őt megnyugtatni: olyannyira, hogy mostanra örül, hogy tudhatja, és kötetlenül tudok vele erről beszélni.

A harmadik lépcsőfok édesapám bevonását jelentette: augusztus 25-én született bejegyzésem hűen tükrözi az akkori érzéseimet. A kapcsolatom édesapámmal azóta nyugvópontra került: azóta viszonylag keveset beszélünk, és viszonylag távolságtartóvá vált. Hiszem, hogy időre van szüksége; bizakodó vagyok, és tudja, ha beszélni szeretne velem, bármikor megteheti.

Öcsémről szólva: nos, ő 2 perc után tudomásul vette. Azóta sokkal szorosabb a kapcsolatunk, sokkal személyesebb dolgokról beszél velem, és én is vele.

Végszó
Kedves olvasó, hát elérkeztünk a cikkem végére. Köszönöm, hogy idáig velem tartottál; remélem, hogy - élj bárhol, szeress bárkit, légy bármilyen idős is - tudtam neked érdekességet, esetleg újdonságot mutatni. Ha szeretnél beszélgetni a témáról (esetleg vitázni), nézz be a fórumba, a higgadt és érvelésen alapuló vitában mindig benne vagyok. :)


"A zászlót ma számos egymástól független csoport és mozgalom használja, ezek közül legismertebb a melegbüszkeség mozgalom és a békemozgalom." (Wikipedia)

Utóirat: Nézzétek el nekem, hogy sok helyen az LMBT(Q) kifejezés helyett a meleg szót használom: számomra szövegidegen, és meleg srácként számomra ez a szó hordoz személyes érintettséget. De meleg szó alatt nyugodtan értsétek az LMBTQ mozaikszót.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.