2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Október 11. - A Coming out világnapja

A világnap története, a coming out fontossága és saját tapasztalatomat is megosztom a melegségről.

[ ÚJ TESZT ]

A melegek helyzete ma Magyarországon

A melegek helyzetéről alapjában véve sok-sok oldalt lehetne írni, úgyhogy ha nem bánjátok, a magyar helyzetre igyekszem majd szorítkozni.

Hogyan alakult az elmúlt években a melegek helyzete?
Magyarország a melegjogok terén nem mindig az európai mezőny középvonalába tartozott, voltunk már az élen is: 1961. december 15-én fogadta el ugyanis az Országgyűlés azt a büntető törvénykönyvet, amely megszüntette a férfiak közötti, beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolat büntethetőségét. Csak hogy érezhessük, mekkora jelentőségű volt akkoriban ez a lépés: volt olyan európai ország, ahol csak 2003-ban szüntették meg a szóban forgó súlyosan diszkriminatív rendelkezést.


Nem mindenütt javulnak az idő előrehaladtával a dolgok: "Melegeket fogdostak és vertek össze Azerbajdzsánban" (2017. szeptember 29, 24.hu)

Aztán 1996-ban már elismertük az azonos nemű személyek közötti élettársi kapcsolatokat, 2003-ban elfogadtuk az egyenlő bánásmódról szóló törvényt, a homofób és transzfób gyűlölet által motivált erőszakos támadások büntethetőségét pedig 2008-ban teremtettük meg (ennek nemrégiben is volt jelentősége).

2009-ben tovább javult a melegek helyzete: a magyar Országgyűlés megteremtette a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét. Ilyen kapcsolatot csak azonos neműek jegyezhetnek be, és nagyon sok ponton egyezik a házasság által adott jogokkal: többek között az öröklés rendezése, a közös vagyon, illetve az adó és szociális kedvezményekre való jogosultság is rendezve lett az újonnan létrejött intézmény által. Olyan sem fordulhat elő, hogy a párunk kórházba kerül, mi pedig még csak be sem mehetünk hozzá, vagy információt sem kaphatunk az állapotáról.


Az egyes intézmények közötti különbség táblázatos formában (forrás: Melegedő blog)

Lássuk, hogy miért is nem lehetünk ezzel az intézménnyel teljesen elégedettek: először is 18 év alatt egyáltalán nem köthető, aminél viszont nagyobb probléma, hogy csak a megyei jogú városokban, és a járásszékhelyeken lehet megkötni. Pusztán csak érdekesség, de az intézmény nem ad lehetőséget a párunk nevének felvételére sem; ami azért érthetetlen, mert a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalban 10 ezer forint illeték megfizetése után a probléma könnyűszerrel elhárítható.

A legkomolyabb különbség azonban mégiscsak az, hogy az intézmény semmilyen módon nem teszi lehetővé törvényesen, hogy egy meleg párnak gyereke legyen. Persze jogi kiskapuk segítségével lehetőségünk lehet az örökbefogadásra, de a rendszer kellően megnehezíti a folyamatot ahhoz, hogy sok párnak ne legyen kedve a harchoz. Azt, hogy jó-e ez a rendszer ebben az állapotban inkább most hagyjuk; nagyjából ~10k hozzászólás alatt sem tudnánk dűlőre jutni a témát illetően.


Magyarországon is nevelhet egy meleg pár gyermeket, azonban ehhez jogi kiskapukat kell kihasználnunk

A magyar kormány és az LMBTQ-kisebbség (avagy mit várhatunk a mostani kormányzástól?)
Alapvetően a magyar kormány részéről egyfajta passzivitást tapasztalhatunk a témában. Sajnos azonban akadt alkalom sértő nyilatkozatra egy kormánypárti politikus részéről (itt találhatunk erre példát), és hiszem, hogy az LMBTQ-kisebbség által jelentősnek tartott civil szervezetek megbélyegzése is jelentősen megnehezíti ezen szervezetek tájékoztató, jogvédő és alapvetően segítő munkáját.

Habár örülni sincs túl sok okunk, alapvetően nincs rossz helyzet itthon: a Pride minden évben végigmehet (ebben az évben a szervezők eltökéltségének köszönhetően részben kordonok nélkül), a meglévő jogok terén pedig nem történt csorbítás (még akkor sem, ha erre történt kísérlet).


Nem mindenütt elutasítóak a hivatalban lévő politikusok: a képen Justin Trudeau a torontói Pride-on

Véleményem szerint egy felelős kormányzatnak különböző kampányokkal és a civil szervezetek támogatásával hozzá kéne járulnia a meleg emberek elfogadottságának növeléséhez, és a társadalmi változásokat követve növelni a jogegyenlőséget. Hogy igazam van-e, nem tudom; azonban ha lehet, ne kapjunk emiatt össze a cikk fórumában. :)

A cikk első verziójában a többi politikai párt álláspontja is ki volt fejtve, viszont - tekintve, hogy nem akarom politikai csatározások színterévé tenni a fórumot, ezért ez itt most kimaradt. A magyar kormány álláspontja meghatározó jelen pillanatban -, így az emiatt került a cikkbe.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.