2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Nokia Lumia 520 - Szeretned kell engemet, mert...

A telefon, amit állítólag nem éri meg nem megvenni. Vajon a jó ár tényleg ennyire vonzza a népet?

[ ÚJ TESZT ]

Programok és szolgáltatások

Nézzük csak, mi a minimális rendszerigény a Windows Phone 8-hoz:

Legalább 1 GHz-es Qualcomm Snapdragon kétmagos processzor,
(WVGA kijelző esetén) legalább 512 MB RAM,
legalább 4 GB flash memória...

Remek-remek, a Nokia ezeket mind-mind elhozza nekünk. Ugye nem ijedünk meg az 512 MB RAM láttán, Windows Phone-ról beszélünk, úgy rá van fejlesztve erre a fél giga memóriára, hogy egyszerűen: fut. Ugyanúgy fut, mint egy 3-4x drágább telefonon. Igen, kipróbáltam.

A gépen Windows Phone 8 van, annak is a Nokia Amber frissítése. Már nyakunkon a Black frissítés is, minden platformon megkapta már az 520 is, csak a drága Telekom tököl vele, köszönjük szépen, sajnos így csak az Amber verzióról tudok beszámolni. (UPDATE: már megjött.) Aki látott már Windows Phone-t, az látta az összest, minden telefonon ugyanúgy néz ki, ugyanúgy működik, ugyanazok a funkciók, olyan egyedi, mint 2013-ban a pandasapi. A személyre szabás is kimerül a csempék pakolászásában és azok színének megváltoztatásában.

Aki ezeket a rabláncokat képes elviselni, az amúgy egy meglepően gyors rendszert visel el, az animációk, amikből azért van bőven, mind tökéletesen működnek, nem akad, nem várakozik, azt csinálja, amit csinálnia kell. Lehet, hogy most egy picit túlnyálazom a dolgot, de ez akkor is jól van így.
Az 512 mega RAM ellenére mondom ezt, szerintem mondanom sem kell, hogy milyen egy mondjuk androidos telefon 30 ezer forintért és 512 MB RAM-mal. Na ugye.

Félreértés ne essék, én imádom az Androidot, de pl. egy Nexus 5-ön imádom, egy Galaxy low-budget izén nem. Itt meg ugyanazt a felhasználói élményt kapom meg, amit egy 3-szor drágább telefonon. És ez azért nem mindegy.

Lendüljünk is tova, nincs olyan elképesztően sok program alapból telepítve, csak az ilyen elvárható és alap dolgok, mint számológép, meg naptár, meg zenelejátszó meg ilyenek. Ennek nem föltétlenül kellene letörnie bennünket, hiszen - bár alapból én nem mindegyiket találtam a telefonomon- a Nokia nagyon sok alkalmazást ad nekünk, amit csak le kell töltenünk az Áruházból, ahonnan értelemszerűen a többi, nem csak Nokiás, appot is elsajátíthatjuk.

Mit ad a Nokia? Itt van rögtön a HERE (ejtsd: /hɪə(ɹ)/) programcsalád. Ez az egyik legnagyobb ütőkártyája a Nokiának, ugyanis offline térképes adatbázisból dolgozik, a letöltött térképeken teljesen ingyen, adatkapcsolat nélkül is tudunk tájékozódni, sőt, a HERE Drive (Beta) teljesen ingyenes, hangos navigációt is ad.

Annyi a korlátozás, hogy ez csak abban az országban működik, ahol aktiváltuk. Remélem, senki nem kap ettől szívizomsorvadást. Továbbá HERE-ből még mindig van, például a Transit, ami egy igen menő tömegközlekedési útvonaltervező. Ha Budapesten laknék (mivel ott működik), biztos vagyok benne, hogy napi rendszerességgel használnám.

További Nokia appok a teljesség igénye nélkül: Mappák (a főképernyőn tudunk vele mappázni), van csengőhangkészítő, videóvágó, DLNA kliens, e-rádió, Mozitrailerek, meg még sok más, de erről később.

Ezeken felül ott vannak a Microsoftos alkalmazások is, pl. a Data Sense, ami a mobil adatforgalmat monitorozza, ha állítunk be korlátot, akkor figyeli, hogy mennyi adatforgalmunk van még, plusz - és az egészben a kedvencem - tartalmaz egy közösségi nyílt-wifi térképet is. Ez mi jó már.

Ezen felül megtalálható az összes, Windows 8-as alkalmazás mobilos változata is (Bing Időjárás, Pénzügyek, Hírek, Sport, később jönnek a 8.1-es alkalmazások is). És persze van OneDrive is, igen hasznos, kezdi velem megszerettetni a felhős tárhelyet. Van Bing kereső QR-kód olvasóval és van egy kis Office-unk is, amelyben szerkeszthetünk is dolgokat.

Ezen felül persze ott van többi összes alkalmazás, közösségiekből pl. Facebook, Twitter, Instagram, Skype (ez előlapi kamera hiányában vicces), Foursquare, sőt, a WP-s appok non plus ultrája, a Való Világ app is! Éljen!

Szóval, aki azt mondja, hogy kevés alkalmazás van WP-re, annak egyre kevésbé van igaza, ahogy terjed ez a platform is, úgy lesz egyre népszerűbb és/vagy kikerülhetetlenebb a fejlesztőknek, de addig is úgy tűnik, a Microsoft és a Nokia próbál tenni az ellen, hogy szűkölködjünk funkciókban.

Jaj, jut eszembe, Facebook, habár használható hivatalos FB app már létezik, elég erős az integráció, közvetlenül az Üzenetekből (ahol SMS-t is írunk) is tudunk facebookos ismerőseinknek írni, de tudunk az Én csempéből saját falra, a Kapcsolatokon keresztül mások falára is írogatni. És akkor a fényképek és egyebek közvetlen megosztásáról még nem is beszéltem.
Egyéb integrációs szolgáltatások: Outlook/Hotmail, Yahoo mail, Google (naptár, email, minden), LinkedIn, Twitter.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Nokia Lumia 520

    Kellemes meglepetés a Lumia „leggyengébb” terméke, szerintem ár/érték arányban a lehető legjobb.

  • Találkozás a Nokia Lumia 1020-szal

    2013. szeptember 24-én rendezte a Nokia Magyarország a Lumia sorozat legújabb tagjának hazai bemutatóját.

  • Lumia 920, a lutriphone

    Az egyik legjobb, és egyben legrosszabb telefonom a Lumia 920; de gyári hibás vagy szimplán ilyen...?

  • Lumia 620 bemutató

    Rohanjunk-e a boltokba a tökéletes középkategóriásért, ha csak a telefon, az email és naptár a fontos?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.