2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

myPhone 1080 Duro - senior segéd

Kamerás nagyimobil bővíthető memóriával? De kinek és miért?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, külső

Bevezetés, külső

A myPhone nevű lengyel cég neve nem túl ismert a telefónia világában, de a kis cég stabil szereplőnek számít az okostelefon-mániát elkerülő készülékkínálattal és a rétegigényeket kielégítő kategóriákkal. Ilyen kategória az időseknek készült mobilok csoportja is, melynek egy képviselőjéről korábban már volt szó, a mostani bemutató tárgya, a myPhone 1080 Duro több szempontból is kuriózum ezen a kis piacon.

A fehér alapon szolidan mintázott téglatest alakú dobozt felnyitva csak a készülékkel találjuk szembe magunkat, minden tartozékot az elválasztók alatt találunk. A „minden” szó alatt konkrétan egy 2,5-es jack dugójú sztereó headset-et, egy microUSB adatkábelt és egy töltőfejet kell érteni, utóbbi követi a praktikus elgondolást, miszerint a töltéshez ebbe kell csatlakoztatni az adatkábelt.

A készülék frontoldala rögtön szemen vágja a kategóriához nem szokott szemlélőt, akkora számokkal találjuk szembe magunkat, mint némely jól fejlett jelzőtáblán – eltéveszthetetlen jelei ezek annak, hogy itt bizony egy vérbeli „nagyimobillal” van dolgunk. A kisméretű, 1,55 inches „képernyő”, vagyis inkább kijelző csak erősíti ezt a képet, egészen addig, amíg be nem kapcsoltuk. A kissé furcsának nevezhető bekapcsolási „dallam” kíséretében ugyanis megelevenedik a színes, 220x176 pixel felbontású színes kijelző, ami bizony már szokatlan ebben a világban. Hátulról nézve a dolgokat rögtön feltűnhet a masszív, a készülék súlyának tetemes részét kitevő fém hátlap, mely bár tapintásra nem a legfinomabb érzetet kelti, de a jó összeszerelés mellett tovább növeli a minőség érzetét.

A hátlap fölé kúszó tekintetünk megakadhat a hátlapi hangszóró mellett csücsülő, szériatartozéknak számító SOS gomb, melyet megnyomva hangos sziréna szót meg-megtörve a telefonkönyvben beállított, maximálisan öt telefonszámot tárcsázza a készülék, ha nem kapunk választ, ezekre a telefonszámokra egy-egy előre megírt szövegű segélykérő üzenetet is küld a mobilunk. A következő állomás, amin elidőzhetünk, az az előbb említett piros kis segélyhívó gomb felett, azzal egy kis fémes kereten osztozó kamera.

Na várjunk! Itt egy időseknek szánt mobil színes kijelzővel, SOS gombbal, hátulról nézve olyan eleganciával, mint amilyennel néhány üzleti készülék rendelkezik, ezt az egészet pedig megfejeli – vagy összezavarja – egy beépített kamera? Arról az apróságról már nem is beszélve, hogy az akkumulátor alatt bizony nem csak egy SIM, hanem egy memóriakártya foglalat is rejtőzik, ami már végkép szokatlan.

Akkor ez mégsem „nagyimobil” lenne? Mégis ki a célcsoport? Nos, leginkább azok az idősödő nők és férfiak – bár véleményem szerint a Duro elég maszkulin jelenség, akik nem a tipikus nagymamák és nagypapák, inkább a zakós - inges senior kollégák, számukra a komoly hatást keltő megjelenés is számít, elvégre az idős kor nem jelenti az elegancia sutba dobását. Talán ezt próbálja sugallni a doboz felső lapján tervrajzokat szorongató idősödő öltönyös férfiú is, vagy az is lehet, hogy az embert elég könnyű meggyőzni egy fényképpel és egy fém hátlappal, bár én személy szerint kitartok előző állításom mellett.

A készülék körbejárásakor nem hagyhatjuk ki keskenyebb oldalakat sem, itt ugyanis sok érdekességre lelhetünk. Rögtön a jobb oldalon két darab kétállású kapcsolóba akadhat kezünk, ebből az alsó, piros színű vezérli a billentyűzárat, lefelé húzva a kijelzőn átveszi az uralmat a feketeség egy lakat ikonnal és az aktuális időt mutató képpel egyetemben.
A zárgomb felett találjuk felső élen megbúvó lámpa kapcsolóját, bár a lámpa szó túlzás, inkább csak egy kis kulcslyuk-kereső segédfényről van szó, melynek bekapcsolásához nem kell bekapcsolnunk sem a mobilt, csak erő kell legyen a telepben.
A felső élen a kis fényforrással szimmetrikus elhelyezésben egy nyakba akasztó kiképzést is találunk, míg a bal oldal rácsos mintázatú pusztaságát csak a hangerőszabályzó páros őrzi.
Az alsó élen találjuk a szabványos microUSB csatlakozót és a kevésbé elterjedt 2,5-es méretű jack dugó bemenetet.

A kijelző felett szemet szúrhat (nem szó szerint) egy kis kék gomb a bal felső sarokban, melyet megnyomva a Bluetooth beállításokkal kapcsolatos menübe jutunk, de ezt akár meg is változtathatjuk a beállításokban. Ezzel átellenben találunk egy eseményjelző és egy az akkumulátor lemerülésére figyelmeztető ledet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.