2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

MSI Z68A-GD80 (G3) alaplap bemutató

Ezúttal az MSI Z68 as chipkészlettel ellátott csúcslapját mutatom be, a Z68A-GD80 (G3)-t.

[ ÚJ TESZT ]

Tuning

Ez a csúcs alaplap, a tuning témakörben muszáj domborítania, erre fektetett is sokat a gyártó.
Ezen a téren semmi gond. Jól beállítható, stabil lap. Nem melegszik túl, rendes hűtéssel látták el. Ha esetleg valami abszurd értéket állítottunk be szerencsére gyorsan magára talál és nem szöszmötöl azzal hogy magára erőszakolja a hibás beállításokat.
Nem is csinál teljes resetet hanem például meghagyja a feszültségeket így azokat nem kell újra beállítanunk. Ez mondjuk a maximum BCLK keresésnél kiváltképp jólesik az embernek.

Nyilván itt is van OC Genie II Automata tuning. Ez jó dolog de aki szerintem ilyen alaplapot választ nem fog a 4.2GHz-el megelégedni amit ez gomb tud. Egyébként sem kell egy erősen túlképzett előélettel rendelkeznünk, hogy ennél többet is kisajtolhassunk alkatrészeinkből.
Nem csinál mást mint az Intel által javasolt feszültségbeli értékeket beállítja és megemeli a processzor szorzóját 42-re. Ez nyilván így a legtutibb módszer. Nincs az a processzor ami ne menne 4200Mhz-t stabilan 1.35v-el. Emiatt garantálni tudják hogy stabil gépet kapunk.

Mint azt már írtam Load Line Calibration beállítása elég egyszerűre sikeredett. Auto és Enable. Ami szerintem egy és ugyan az. Kikapcsolni vagy részletesebben állítani nem lehet.
Még Windows alól sem, sőt egyik tuning programjában sincs ilyen beállítási lehetőség.
Kipróbáltam három feszültségbeli beállítást majd megnéztem, hogy mit írt a Hardware Monitor majd műszerrel kimérve terheletlenül és terhelve.

Egy kicsit több feszültséget ad a processzornak mint amit mi beállítunk de nem vészesen, azt pedig elég jól tartja.

Léghűtéssel elért eredmények:

4500Mhz@1.2V

4800Mhz@1.288V

5000Mhz@1.36V

Extrém körülmények között is jól viselkedik a lap.
Az Intel 2600k 5400-5460 Mhz között járatva egy ATI HD 2900XT volt folyékony nitrogénnel hűtve teszteltem. Végig tudta tartani a lap ezt az órajelet. Nem volt fagyás, random újra indulás sem. Hőmérsékletet tekintve is teljesen korrekt volt.

Eredmények ITT

A Sandy Bridge platform semmit sem profitál a hidegből. Így hiába a nitrogén nem fog jobban menni a processzorunk viszont azt az órajelet amit lég/víz hűtéssel elérünk de mondjuk egy 3DMark11 alatt nem tudunk lehűteni azt szárazjég/folyékony nitrogén segítségével megtarthatjuk. Így ha a maximum a cél, érdemes extrém hűtéshez nyúlni. A lap szerencsére partner ebben például a minél alaposabb szigetelés érdekében a processzor foglalat körül igyekeztek a lehető legjobban letisztázni a területet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.