2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat

Mi Band 5 – nem úszok a boldogságtól

A marketing feature-ök végigpipálgatása helyett íme a tényleges használhatósági tapasztalatok.

[ ÚJ TESZT ]

Tapasztalatok: úszás

Na, és ezzel meg is érkeztünk ahhoz a témakörhöz, ami miatt tulajdonképp beszereztem a készüléket.

A csuklón rögzített, mellkaspánt nélküli pulzusmérők többnyire kevésbé szoktak pontosak lenni; különösen aktivitás, még különösebben kifejezetten úszás közben nem igazán megbízható a mérésük. Normál esetben elég jól hozza az egyéb módon végzett mérések értékeit. Ami kétkedéssel tölt el mégis, hogy amióta megvan, összesen 1 perc anaerob aktivitásom volt, és 0 percnyi VO2 max. Biztosan azért, mert a pillangó sprintek közben a fülemen veszem a levegőt. Szeretnék olyan fitnesz szinten lenni, hogy a 400 méter vegyeseket végig aerob pulzussal legyek képes végigúszni, de sajnos nem vagyok ott.

Beállítani annyit lehet, hogy kéz emelésre is bekapcsoljon-e a kijelző (tehát ne kelljen a másik kézzel megnyomni), ami jó. Olyat viszont még edzés közbenre sem lehet választani, hogy folyamatosan bekapcsolva legyen. Más vízálló karkötőkhöz képest itt hasznos, hogy az úszás közben fröccsenő vizet nem érzi kijelző-nyomkodásnak, mert automatikusan zárolódik a képernyő, amit csak fel-le húzással lehet kioldani. Igen ám, de a legtöbbször ezt a kioldó képernyőt mutatja a hasznos adatok helyett, így egy forduló közben többnyire nem tudok rápillantani az adatokra.

A kijelző tartalma úszás közben fix. Ez azért kellemetlen, mert így nem tudom stopperként is használni, vagy az indulási időket nézni. Az meg milyen béna már, hogy a másik csuklómon ott egy sima óra, csak ezért?

Ha már óra, meg idő: A szoftver az összes aktivitásnál kizárólag bruttó időt mér. Amikor bekapcsolom, 3-tól visszaszámol, és egészen addig mér, amíg le nem állítom. Ha az ember nem folyamatosan úszik, hanem edzéstervet, megállásokkal, akkor ez nagyon zavaró. Legalább annyit minimum meg kellett volna oldaniuk, hogy az indítás utáni első megmozdulásra kezdjen csak mérni, és a leállítás előtti utolsó mozgás idejét vegye az aktivitás végének.

Ugyanígy, részidők sincsenek, sőt az elindulások-megállások közötti időket sem kezeli a felület. Ez azért fájdalmas, mert a csapásszám grafikonon ezek nagyon szépen látszanak, így szoftveresen semeddig sem tartana figyelembe venni.

Az időmérés kizárólag extrabruttó mivolta miatt aztán az összes időből számított mennyiség, mint a sebesség vagy SWOLF érték is használhatatlan. (SWOLF: Swimming Golf. Az egy hossz megtételéhez szükséges idő [mp.] és karcsapások számának [db] összege. Minél kisebb, annál jobb: annál gyorsabb vagy, annál hatékonyabban.)

Bár a mozgásérzékelő érzékelhetné, hogy gyorsulok és haladok az egyik irányba, majd a másikba, a karkötő a lábtempózást teljesen kihagyja a mérésből. Mintha álltam volna. Csak mert a kezem nem megy körbe-körbe. Mármint a sebesség grafikonon látszik, hogy haladtam (kb. 0:40 és 0:50 között), de a távolságba nem számolta bele.

A felület megpróbálja kitalálni, milyen úszásnemben haladtam. Egyrészt mivel az egész edzést egyetlen egybefüggő valamiként kezeli a köztes megállások ellenére, így ennek kizárólag homogén úszások esetén lenne értelme: 1500 gyors triatlonhoz, vagy 2000 méter mell egy óra alatt. Sajnos még ez sem működik megbízhatóan. Az egyik edzésen 16*100 hát + 12*100 gyors volt a menü, amire vegyesúszást jelzett. Máskor végig vegyest úsztunk, ezt pillangónak minősítette. Eddig egyetlen alkalommal sem találta el, mit is csináltam. És ezt szerkeszteni/átírni sem lehet.

A hosszak számolása nagyon alap funkció lenne egy medencében, ráadásul egy gyorsulásérzékelővel műszakilag sem érzem túl nagy kihívásnak. Ehhez képest többnyire pontatlan értékeket kapok. Ami a legszomorúbb, hogy az ide-oda gyorsulásokból legalább arra rájöhetne, hogy páros számú hosszt úsztam, és akkor a 400 bemelegítés után nem írna ki 375 métert.

Az eddigi csúcs az volt, amikor egy órás úszásból egyedül az időtartam stimmelt. Az összes többi adat 0-ra sikerült: 0 m, 0 karcsapás, 0 kcal energia, 0 szívverés. Valószínűleg a firmware valami haszontalan ciklusban pörgette magát ezerrel, mert egy óra alatt lefogyasztotta az akku 14%-át.

A mobilos alkalmazáson a sebesség grafikon nem skálázható az értelmes tartományra, és csíkozva sincsen, hogy le lehessen olvasni az értékeket. Az ismétlések el-nem-különítésével együtt így esélyem sincs megmondani, mennyire fáradtam ki a tizedik százra, vagy tudtam-e javulóra úszni. Hiszen mindig 1:45-re indultunk, azaz az átlagsebességem végig ennyi volt.

Látszik, hogy az úszós modul a futásból átreszelt zabigyerek lehet. Kiírja például, hogy „fastest km”. He? Ráadásul mindig "--" az értéke, ha több km-t úszok, akkor is. Én kérek elnézést, amiért nem tudok a futásnál megszokott sebességekkel úszni.

Igen, jól látszik a fenti képen. Ugyan leállítottam edzés végén az aktivitást (ha már magától nem jön rá) – muszáj is volt, hogy kilépjen a képernyőzárból –, de belül ez nem jött teljesen össze. Ennek folyományaképp igaz, hogy állítólag lassan, de úsztam-úsztam egész éjjel, megállás nélkül, 13 órán át. Az átlagsebességgel felszorozva ez több mint egy félmaraton! :)

Hogy valami pozitívval zárjam, a nála 4-5-ször drágább Amazfit GTS is épp ezekkel a problémákkal küzd. Ugyanúgy kimaradnak hosszak, ugyanúgy hiányzik a megtett lábtempó, ugyanúgy ugyanúgy nem megy az úszásstílus stb.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.