2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat

Mi Band 5 – nem úszok a boldogságtól

A marketing feature-ök végigpipálgatása helyett íme a tényleges használhatósági tapasztalatok.

[ ÚJ TESZT ]

Összefoglaló

Akkor mégis kinek jó az Mi Band 5? Mondjuk aki a hagyományos kerek/téglalap óráknál jobban szereti a hosszúkás karkötő kijelzőt. Vagy akinek sokat kell sötétben leolvasnia az időt. Viszont akinek nem zavarja a párját, ha az éjszakai forgolódásban időről-időre belevilágít a fejébe.

A többi tesztben olvasható dolgok amúgy megállják a helyüket: A bedugás nélküli mágneses töltőcsatlakozó jó; az akku elég sokáig bírja a legaktívabb beállításokkal is, és elég hamar fel is töltődik. Az OLED kijelző szép, a fénye nekem még napsütésben is elegendő.

Nekem a tapasztalataim alapján úgy tűnik, az elsődleges célközönség nem olyanokból áll, akik komolyan edzenek valamit, hanem akiket most kell rávenni bármiféle testmozgásra. A lépésszámláló, a PAI, és az aktivitásmérés „pontossága” annyira elég, hogy mozdulj meg, akármit. Erre a motivációra van kihegyezve a felület.

Telefon és bekapcsolt helymeghatározás nélkül kb. csak lépésszámlálás és pulzusmérés megy. Bringázásnál – értelemszerűen – még az sem, azaz semmi. Aki (idősebbek esetén) érzékeny a személyes adataira, vagy (fiatalabbak esetén) aggódik, hogy helymeghatározással gyorsan merül a telefonja, az így járt. Ilyen ez a popszakma.

Feljebb kiveséztem, úszásra – szerintem – miért teljesen alkalmatlan, még ha elvileg tudja is. Az a szomorú, hogy magában a karkötőben ott a potenciál, és a szükséges szenzorok, csak azt a fránya szoftvert nem sikerül összetákolni hozzá. Így érzésre a volt tanszékemen egy-egy feature-t önálló laborban, vagy az egészet diplomamunkaként simán meg tudná csinálni valaki. Mintha a specifikációhoz sem kértek volna meg valakit, aki használni is fogja. A technológiai piac (és főleg a kütyük) világa sajnos olyan gyorsan pörög, hogy abba nem fér bele egy tisztességes fejlesztési ciklus. Biztos vagyok benne, hogy mire elérnék az 5-össel a használható szintet, ki fog jönni a 6-os, és a régi fejlesztését kb. ott hagyják abba, ahol akkor tartott. Megint csak: ilyen ez a popszakma.

A kiegészítőkről nem írtam. A szíj rögzítése „érdekes”. Rendben, hogy egy órával szemben nem napi fel-levételre tervezték (hiszen akkor hogyan tudna alvást mérni), de annál sokkal idétlenebb ez a patentos megoldás. Amúgy maga a karkötő tök kényelmes. Könnyű, és alig érezni, hogy rajtam van.

Kellemetlenebb viszont, ha valaki szeretne rá képernyővédő fóliát venni. Ennek a félujjnyi kis vacaknak az ára harmada a teljes karkötőének. Nooormális? Pláne hogy a szíj/tartó nem védi oldalról a kijelzőt, a lekerekített szélek miatt az élét a fólia sem. Hátúszásnál ugyanúgy szétcsaphatod a kötélen.

Mindent egybevetve az értékelésem:

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.