2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Linux a mindennapokban: Manjaro KDE

Professzionális, felhasználóbarát, naprakész, rugalmas disztribúció - terminál használata nélkül is!

[ ÚJ TESZT ]

Testreszabás

A telepítés utáni megjelenés erősen emlékeztet a Windowsban megszokottra: van alul egy tálcánk, amit itt panelnek hívnak, van egy programindítónk, ami megfelel a Windowsos start menünek (annál nagyobb funkcionalitással és testreszabhatósággal), jobb oldalt pedig az értesítési területet találjuk.

Ez a látvány fogad minket telepítés után

A rendszer nagyon nagy szabadságot ad a felhasználói felület átalakításában, ennek logikája az alábbi: vannak paneljeink, illetve vannak widgeteink. Vagy jobb gomb a panelen és panel beállítása (kétszer), vagy az óra mellett megnyomva a pontozott részt az alábbi szerkesztői módot jeleníti meg:

Panel szerkesztői módban

A képernyőszél segítségével a megfelelő oldalra tudjuk a panelünket húzni, a magasság funkciója önmagáért beszél. Elemek hozzáadásával tudunk widgeteket hozzáadni, itt alapból is elég nagy választék áll rendelkezésre, de továbbiakat is letölthetünk a widgetválasztó menüből. A további beállításokban igazítási, zárolási lehetőségeket találunk, valamint törölhetjük az adott panelt. Egyszerre lehet több panelünk is, egy szóval teljes szabadságot élvezünk a felület testreszabásában.

A panelek mellett vagy akár helyett lehetőségünk van a latte dockot is használni, ahogyan ezt teszem én is a saját rendszeremben. Az alap latte dock a macOS dokkolóját imitálja, de lehetőségünk van különböző előre konfigurált (plasma, unity) elrendezések közül is választani, vagy akár teljesen egyedileg testreszabni.

Egy dokk alul, egy felül - máris kész a macOS utánérzés

Egy szintén ízléses megoldás valaki mástól, ezt csak úgy letöltöttem példának

Oldalt és felül is egy-egy dock van, most a bal oldali szerkesztői módját láthatjuk

A dockok használatának több előnye is van a panelekhez képest: változtatható a háttérszínük vagy az átlátszóságuk, a háttér akár teljesen el is hagyható (a dockkal szemben a panelek színét és átlátszóságát az alkalmazott téma befolyásolja, ezt külön szerkeszteni nem lehet, csak a megfelelő fájlok cseréjével, ami nem egyszerű). A panelekhez képest a dock több beállítási lehetőséget biztosít, az elrejtéshez is különböző módokat kínál.

Widgetek

Widgetek hozzáadásához a panelen, vagy a dockon (vagy az asztalon) jobb gombot nyomva válasszuk a widgetek hozzáadása lehetőséget, ekkor böngészhetjük a telepített widgeteket, vagy letölthetünk újabbakat. Ugyanazokat a widgeteket használhatjuk a panelen, vagy az asztalon is, egy részük átskálázódik, míg mások csak egy méretben érhetőek el. A panelen minden elem egy widget, beleértve a Manjaro logo formájában megjelenő programindító ikonját, a globális menüt, jegyzettömböt, órát stb. Sőt, esetemben még az ablakvezérlők is, mivel így tudtam a felső dockra integrálni azokat.

Néhány alap és utólag telepített téma

Választhatunk az alap témákból vagy letölthetünk újakat - ezek a teljes megjelenést megváltoztatják, azonban lehetőség van csak az asztali témát, az ikonokat, a bejelentkezési, vagy a zárolási képernyőt, a kurzorokat vagy a színeket stb. megváltoztatni. Külön kiemelendő az a lehetőség, hogy egyszerűen le lehet cserélni egy-egy adott alkalmazás ikonját, mindenféle trükközés nélkül: jobb gomb a programindítón, alkalmazások szerkesztése, majd kikeresve az alkalmazást meg tudjuk változtatni az ikonját. Esetemben például az Okularnak (PDF olvasó) nem tetszett az ikonja, így azt lecseréltem.

A Breeze ikonkészlet (egy része)

Külön említést érdemel az alapértelmezett ikonkészlet, a Breeze/Breath (ez utóbbi Manjaro specifikus, lényegében egy minimálisan módosított Breeze téma). Ez a teljes rendszerben konzisztens megjelenést biztosít, néhány esetben még a GTK alkalmazásokon belül is lecseréli azok alap ikonjait a rendszerhez jobban passzolóra, erre kiváló példa az Inkscape. A teljes ikontéma összhangban van a rendszer többi elemével: színes, modern, letisztult.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Linuxon nem lehet játszani?

    Ha játszanál, akkor nincs élet a Windowson túl? Hála az open-source fejlesztőknek, van!

  • MX-Linux 19

    Egyre többen használják az MX-Linuxot, de nagyon sokan nem ismerik a benne rejlő lehetőségeket.

Előzmények

  • Fedora 26 (5. rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

  • Linux a mindennapokban

    A bő egy év Ubuntu-használat után a legkevésbé sem hiányzik a Windows, és kiváltképpen a 10-es nem.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.